Hlavní obsah

Českou Tečku vám na letišti nemusí uznat. Existují i alternativy

Foto: Ministerstvo zdravotnictví

Aplikace Tečka byla spuštěna v červenci.

Reklama

Aplikace Tečka má pomoci cestovat, protože obsahuje různé druhy potvrzení o bezinfekčnosti. Není ale v angličtině a s QR kódy jsou problémy. Stát slíbí, že ji vylepší. Už teď ale existují alternativy.

Článek

Měla být vstupenkou do normálního života. V české aplikaci Tečka, která byla spuštěna na začátku července, mohou mít lidé nahrané dokumenty o bezinfekčnosti, které jsou v dnešní době nezbytné pro vycestování za hranice, nebo návštěvu akcí a služeb. Během prvních čtyř dnů si ji stáhlo téměř půl milionu lidí. Aplikace ale není bezchybná a protože je v češtině, nemusí ji v zahraničí uznat.

Do Tečky lze nahrát jak potvrzení o očkování, certifikát testu na covid-19 a doklad o prodělané nemoci, který platí po dobu 180 dní od pozitivního testování.

V aplikaci však v některých případech nelze nahrát certifikát pomocí QR kódu, nebo jej v aplikaci pomocí jiné aplikace přečíst. „Dílčí technické problémy řešíme. Závažné chyby, že by v aplikaci něco nešlo, jsme nezaznamenali žádné. Pokud se některé certifikáty v Tečce nezobrazují, je to téměř vždy zapříčiněno absencí nebo chybou certifikátu v očkovacím portálu. To, že certifikát v očkovacím portálu chybí, může mít různé důvody,“ uvedl Lukáš Trnka, vedoucí oddělení komunikace a marketingu Národní agentury pro komunikační a informační technologie, která se na tvorbě aplikace podílí.

Plánujeme automatické zvýšení jasu obrazovky pro lepší čitelnost QR kódu, manuální změnu jazyka v podrobnostech certifikátu.
Lukáš Trnka, vedoucí oddělení komunikace a marketingu Národní agentury pro komunikační a informační technologie

Tvůrci aplikace do budoucna chystají různá vylepšení. „Plánujeme automatické zvýšení jasu obrazovky pro lepší čitelnost QR kódu, manuální změnu jazyka v podrobnostech certifikátu nebo možnost zobrazit si, zda jsou moje certifikáty platné i v jiných zemích,“ říká Trnka.

Uživatel aplikace Tečka získá tu výhodu, že má všechny tyto dokumenty pohromadě v elektronické podobě. „Aplikace má usnadnit prokazování se evropským certifikátem (tzv. covid pas, pozn. red.), protože je na jednom místě v telefonu a také se automaticky aktualizuje, pokud například dotyčný podstoupí druhou dávku očkování,“ říká mluvčí Ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová.

Papírový certifikát v jednotném EU formátu je také plnohodnotným certifikátem, případně stačí mít certifikát stažený v mobilu.
Gabriela Štěpanyová, mluvčí Ministerstva zdravotnictví

Lidé aplikaci teoreticky vůbec nepotřebují. „Tečka není povinná, je to zjednodušující digitální nástroj. Papírový certifikát v jednotném EU formátu je také plnohodnotným certifikátem, případně stačí mít certifikát stažený v mobilu, nebo jen fotku QR kódu v mobilu,“ říká Štěpanyová.

Kde stáhnout covid pas

Certifikát o očkování i výsledek testu na koronavirus je možné stáhnout přes očkovací portál ocko.uzis.cz ve formátu pdf, který lze vytisknout a je dvojjazyčný, tedy i v angličtině. Při cestování a v dalších případech u sebe mohou lidé mít potřebné dokumenty i v papírové podobě, které kontroly i v zahraničí uznávají.

Existují však i alternativy k české aplikaci, které fungují na stejném principu jako Tečka, tedy umožňují ověřit dokumenty pomocí QR kódů. Akorát jsou v anglickém jazyku. To Tečka není. „Jazyk Tečky odpovídá nastavenému jazyku v telefonu,“ vysvětluje Trnka.

Alternativy k Tečce

Alternativou je například aplikace CommonPass. Ta umožňuje nahrání záznamu o PCR testu a očkování a v jiných zemích si pak mohou ověřit bezinfekčnost cestujícího.

Další aplikací, kam je možné dokumenty nahrát, je IATA Travel Pass, za kterou stojí Mezinárodní sdružení pro leteckou dopravu (IATA). Začala ji testovat v prosinci ve spolupráci s leteckou společností Singapure Airlines, v lednu jej pak začaly používat aerolinky Etihad a Emirates. Aplikace je dostupná jak pro Apple, tak pro Android. Stejně tak aplikace VeriFly, kterou vytvořila softwarová firma Daon a umožňuje nahrání různých dokumentů o bezinfekčnosti.

Certifikáty je také možné zdigitalizovat díky technologické firmě Your Pass, a to aniž by si lidé museli stahovat specializovanou aplikaci. Dokumenty si pak mohou uložit do mobilní peněženky. Certifikát o očkování a testech je možné rovněž nahrát do aplikace Your Wallet, která umožňuje ukládat digitální pasy a věrnostní karty na jedno místo.

Bez očkování či negativního testu je kvůli pandemii koronaviru cestování za hranice téměř nemožné. „Budete mít další položku na svém seznamu. Odměnou však bude možnost navštívit některé z nejznámějších turistických destinací,“ řekl pro Wall Street Journal Scott Keyes, zakladatel webové stránky Scott's Cheap Flights, která sleduje ceny letenek.

Bezinfekčnost musí být schopni prokázat také hosté gastropodniků, návštěvníci koupališť, kadeřnictví, kosmetiky, posiloven, solárií či wellness center.

Reklama

Doporučované