Hlavní obsah

Tečka vs. čTečka. V čem se liší covidové aplikace

Aplikace Tečka slouží jako jednoduchý doklad o bezinfekčnosti v telefonu, čTečka naopak umí rychle vyhodnotit, jestli je doklad platný.Video: Jana Slavíková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Dvě nové aplikace mají Čechům usnadnit cestování, ale i cesty za kulturou, službami nebo do restaurací. Od začátku července se mohou prokazovat Tečkou, že jsou očkovaní, otestovaní nebo po nemoci. A čTečkou to naopak lze ověřovat.

Článek

Doklad o tom, že je člověk naočkovaný, popřípadě má platný negativní test nebo je po nemoci covid-19, mohou mít Češi nově od července v mobilní aplikaci Tečka. Slouží jako virtuální peněženka, do které se automaticky ukládají oficiální certifikáty o bezinfekčnosti. Uživatel je může kdykoliv zobrazit na displeji svého telefonu v podobě čtvercového QR kódu.

Přečíst a vyhodnotit ho naopak umí druhá aplikace čTečka, zároveň ale v rámci takzvaného evropského covid pasu je tento kód v aplikaci Tečka čitelný i ve všech dalších zemích EU.

Čtečka navíc umožňuje do jednoho telefonu nahrát doklady i svých blízkých - dětí, partnerů nebo rodičů. K samotnému ukazování dokladu není třeba, aby byl telefon připojený k internetu.

„Vnímám to jako vstupenku do normálního života,“ řekl během představení aplikací ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO). Podle něj využívá mobilní telefon většina Čechů denně a aplikace tak představují maximální zjednodušení pro využívání služeb nebo cestování.

Pro lidi, kteří z různých důvodů chytré telefony nemají, pak stále zůstává možnost nechat si vytisknout certifikát - například v očkovacích centrech nebo po domluvě u praktického lékaře.

Přinášíme jednoduchý návod, jak aplikace používat. Detailnější postup pak nabízí úvodní video.

Tečka

Aplikace Tečka je dostupná pro telefony s operačními systémy iOSAndroid. Jako potvrzení o bezinfekčnosti se do ní nahrává jak očkovací certifikát, tak potvrzení o negativním testu či potvrzení o prodělané nemoci, které platí maximálně 180 dní od pozitivního otestování. Tedy vše, co lidé doposud museli dokládat většinou ve vytištěné formě.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví, Seznam Zprávy

Ukázka aplikace Tečka - zelená znamená, že má uživatel platný doklad.

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha je nejvýhodnější nechat se očkovat, neboť od 9. července bude bráno očkování po druhé dávce na dobu neomezenou. „Čtrnáct dní po druhé dávce už naočkovaný nebude muset nic řešit,“ říká Vojtěch.

„Důležité je zmínit, že aplikace Tečka nepotřebuje, abyste byli online. Funguje i offline,“ podotýká ředitel Národní agentury pro komunikační a informační technologie Vladimír Dzurilla.

Po stáhnutí aplikace je nutné ji propojit s registrem Ústavu zdravotních informací a statistiky, který spravuje certifikáty. Například pro očkované stačí zadat rodné číslo a číslo občanského průkazu a nechat si zaslat ověřovací kód přes SMS. Následně si už aplikace sama automaticky stahuje nejnovější doklady. Nebo lze jednoduše naskenovat QR kód z tištěné verze certifikátu.

Při každém použití je pak třeba zadat volitelný osmimístný kód nebo u některých telefonů postačí ověření obličeje.

„PIN kód tam je, protože se snažíme s aplikací pracovat na úrovni bankovní aplikace,“ uvedl Jan Jiroušek, IT specialista z týmu, který aplikace spoluvytvářel.

Do aplikace je možné nahrát certifikáty jedné nebo více osob, jak už bylo zmíněno v úvodu článku. To prakticky znamená, že když celá rodina cestuje do zahraničí, certifikáty všech může mít ve svém mobilu jen vedoucí výpravy.

Návod, jak aplikaci stáhnout a uvést do provozu, zveřejnilo na svých stránkách Ministerstvo zdravotnictví. Do pátku 2. července si aplikaci stáhlo 281 tisíc lidí a už se podle Vladimíra Dzurilly podařilo stáhnout přes čtyři miliony certifikátů.

čTečka

Touto aplikací budou vybaveni hygienici a další kontrolní orgány, ale také obsluha na místech, kde jsou certifikáty potřeba. Nyní by třeba při vstupu na koupaliště nebo do divadla měli pracovníci kontrolovat, zda je návštěvník bezinfekční. Zatím kontrolují vytištěné dokumenty, SMS zprávy o nakažení či pdf soubory uložené v mobilních telefonech. Nově tak mohou využívat aplikaci čTečka, jejíž pomocí snadno načtou QR kód v Tečce návštěvníka nebo na předloženém dokumentu a rychle ověří platnost certifikátu.

Samotná aplikace podle IT specialisty Jana Jirouška žádné informace neukládá. Pouze zobrazí, jestli je doklad platný, nebo ne.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví, Seznam Zprávy

Aplikace čTečka slouží k rychlému přečtení QR kódu a informaci ohledně bezinfekčnosti.

„Čtečka bude skutečně zajímává pro provozovatele akcí, podniků nebo pro cizineckou policii,“ říká Jan Jiroušek, IT specialista z týmu, který aplikace vyvíjel.

Hygienici tvrdí, že budou na všech místech, kde je to potřeba, kontrolovat. „Kolegové mají na hygienických stanicích mobilní telefon, který může používat obě aplikace. Kontrola bude probíhat tak, že pracovníci přijdou a nasnímají kódy návštěvníků. A v případě porušení pravidel krajské hygienické stanice sepíší protokol o kontrole a zahájí řízení,“ popsala hlavní hygienička Pavla Svrčinová.

Reklama

Doporučované