Hlavní obsah

Česku se církevní skandály vyhýbají. Nic nekryjeme, říká o sexuálním násilí Přibyl z České biskupské konference

Generální sekretář České biskupské konference Stanislav Přibyl o sexuálním násilí v české katolické církvi.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Sexuální násilí v katolické církvi. Ve světě poměrně propírané téma, které v České republice dosud stálo spíše v pozadí. Situace se ale mění. Právě o problému sexuálního násilí a o tom, jak se s ním česká katolická církev vypořádává, v Televizi Seznam hovořil generální sekretář České biskupské konference Stanislav Přibyl.

Článek

Spojené státy americké, Austrálie, Irsko, to je jen hrstka západních zemí, kde katolickou církev pronásledují skandály se sexuálním zneužíváním nejen nezletilých, ale i mužů a žen. Existuje takový problém i v České republice? „Určitě. Tyto problémy se vyskytují a mohou se vyskytnout všude. Víme, že za posledních třicet let u nás prošlo trestním procesem přibližně deset případů,“ řekl v rozhovoru pro Televizi Seznam generální sekretář České biskupské konference Stanislav Přibyl.

Lze ale ve světle světových skandálů takové statistice věřit? „Nic nekryjeme. Co víme, to víme a to tady podávám,“ reagoval Přibyl.

Podle Přibyla se na kontrastu mezi českým a celosvětovým prostředím podepsal československý režim před rokem 1989. „Nemohli jsme mít školy ani jiné instituce, kde by církev masově pracovala s nezletilými. Už z tohoto důvodu musí být těch případů méně. Stejně tak si dovedu představit, že kdo měl před třiceti lety takový lapsus, tak si ho StB našla,“ odůvodnil generální sekretář.

O sexuálním násilí v katolické církvi se hovoří i v souvislosti s vatikánským summitem, kde katolické špičky jednaly o konkrétních krocích k zastavení takových činů. Sám papež František posvětil vydání příručky zabývající se právy a povinnostmi kněžích v práci s obětmi sexuálního násilí.

Česká církev má směrnici pro boj se sexuálním násilím v instituci od roku 2015. Podle Přibyla nyní obstála i ve světle nově zavedených opatření. „Při prvním podezření zjišťujeme jeho hodnověrnost a jinak spolupracujeme s civilními orgány. K zapojení policie do celé věci postačuje náznak trestního činu,“ vysvětlil Přibyl, jak směrnice funguje. Podle něj není úkolem církve „fušovat policii do řemesla“ a posuzovat, co je a co není trestný čin.

Reklama

Související témata:

Doporučované