Hlavní obsah

Český řidič, jenž v Německu riskantně předjížděl, dostal dva roky vězení

Řidič předjížděl ve chvíli, kdy byl provoz v daném směru po krátkém rozšíření na dva pruhy opět svedený do jednoho.Video: Facebook / Mr.GermanTruck

 

Reklama

aktualizováno •

Na dva roky a tři měsíce do vězení poslal ve čtvrtek soud v německém Pasově českého řidiče kamionu, který začátkem letošního roku v Bavorsku riskantně předjížděl a ohrozil protijedoucí autobus. Informují o tom bavorská média. Rozsudek není ještě pravomocný, obhájce pro 53letého muže žádal podmíněný trest.

Článek

Jaroslav Novotný byl odsouzen za úmyslné ohrožení bezpečnosti v silničním provozu. „Především svým činem ohrozil na životě několik lidí,“ řekl mluvčí soudu Maxmilian Kitzbichler. Novotný navíc nesmí čtyři roky řídit, zákaz se ale týká jen Německa a ne Česka. Státní zastupitelství navrhovalo, aby šel do vězení na nejméně tři roky a za volant v Německu nesměl pět let. V srpnu ho prokuratura obžalovala z pokusu o vraždu, v říjnu soud ale kvalifikaci jeho chování zmírnil.

„Jde o velmi tvrdé rozhodnutí,“ řekl obhájce Novotného Bruno Fuhs po vynesení rozsudku. Tvrdí, že řidič tento čin neplánoval a šlo o „spontánní rozhodnutí“.

Česko vydalo na konci června Novotného ke stíhání do Německa. Předjíždějící kamion se v hustém provozu těsně vyhnul čelnímu střetu s protijedoucími vozidly, kterými byly autobus a kolona osobních aut.

Řidiče vsetínské společnosti Mikostar logistics státní zastupitelství původně obvinilo z pokusu o vraždu, obvinění ale v říjnu překlasifikovalo na úmyslné ohrožení bezpečnosti silničního provozu. Muž už po zveřejnění záběrů dostal výpověď z práce.

Reklama

Doporučované