Hlavní obsah

Český snowboardcross si dláždí cestu mezi tradiční sporty. Už to není takový punk jako dřív, říká Eva Samková

Eva Samková se bude na další sezonu připravovat mimo jiné i na Novém Zélandu.Video: Jakub Burian, Profimedia.cz

 

Reklama

Čeští juniorští reprezentanti se i díky veřejné sbírce podívají na srpnový světový šampionát, který se koná na Novém Zélandu. Na stejné místo míří i Eva Samková, jež se zde bude celý měsíc připravovat na novou sezonu.

Článek

Snowboardcross byl letos v Pchjongčchangu součástí zimních olympijských her už počtvrté v historii, přesto stále patří mezi mladé a začínající sporty. To s sebou nese nejedno úskalí. „Oproti tradičním sportům jsme nezdědili nic z minulosti a proti zaběhlým sportovním odvětvím je zkrátka těžké bojovat. Tyto sporty mají navíc většinou i vlivné lidi na místech, kde se určuje, kam a na co peníze půjdou. Finanční podpora by tedy podle mě mohla probíhat systémověji a mnohem lépe,“ říká snowboardcrossový trenér Marek Jelínek.

Členové českého snowboardcrossového týmu se na svých výjezdech musí leckdy potýkat s opravdu skromnými podmínkami. „Zlepšují se naše výsledky a tím pádem i podmínky, ale samozřejmě mám v paměti spoustu netradičních zážitků. Pamatuji si na jednu cestu po Evropě, která proběhla ještě v juniorské kategorii. Bydleli jsme v něčem, co připomínalo protiatomový tank, snowboard jsme mazali na umyvadle. Byl to zkrátka mnohem větší punk, což už teď není úplně možné,“ doplňuje olympijská vítězka z roku 2014.

Eva Samková je bezpochyby největší českou snowboardcrossovou hvězdou. V únoru vybojovala na olympiádě v Pchjongčchangu druhou medaili pod pěti kruhy, když skončila třetí. V příští sezoně se bude koncentrovat především na světový šampionát ve Spojených státech amerických. „Příprava na novou sezonu nám začala v průběhu května, zatím probíhá na suchu – je to hlavně o posilovně, běhání a jízdě na kole. V srpnu odjíždím na celý měsíc společně s našimi juniory na Nový Zéland a poté proběhne klasická podzimní příprava. Vrcholem následujícího ročníku pak bude mistrovství světa, na kterém zatím čekám na větší úspěch, a tak věřím, že to konečně prolomím,“ dodává Eva Samková.

Reklama

Doporučované