Hlavní obsah

Český unikát. Urny s popelem zesnulých půjdou pod kořeny stromů, Hradci chybí hrobová místa

Hradec Králové by jako první v zemi mohl mít stromový hřbitov. Urny s popelem by pozůstalí ukládali ke kořenům stromů. Bez náhrobků, květin i svíček.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Kapacity tradičních městských hřbitovů v Hradci Králové jsou už delší dobu vyčerpané. Tamní radnice se proto snaží rozšiřovat lesní hřbitov či kolumbária. Nyní městští lesníci přišli s neotřelým nápadem, kterak by se mohlo v Hradci do budoucna pohřbívat. Podporují vznik Lesa věčného klidu, kde by lidé své blízké pohřbívali ve speciálních urnách přímo pod kořeny stromů. Lesníci se inspirovali v Německu, kde takovýchto přírodních pohřebišť existují desítky.

Článek

Hradec Králové už jako jedno z mála měst má lesní hřbitov, tedy pohřebiště ukryté na okraji lesa. Na něm jsou však lidé pochováni běžným způsobem ve vlastních hrobech s žulovými náhrobky. Pouze s přírodní kulisou. Les věčného klidu by však žádné náhrobky nepovoloval. „V Sasku, kde jsme se na takovém hřbitově byli podívat, umisťují ke stromu štítek se jménem a datem úmrtí, nejsou tam však žádné další ozdoby, žádné vázy s květinami či svíčky,” popisuje zástupce ředitele Městských lesů Hradce Králové Radek Jůza.

Urna s popelem se umístí k patě stromu, kolem jednoho se jich vejde 12. Lidé mají možnost si pronajmout i manželské nebo rodinné stromy, pod nimiž by byli pohřbeni pouze jejich příbuzní. V některých lesích se pohřbívá pod již vzrostlé stromy, jiné zas umožňují vysazení stromu nad urnu. „Nám by se líbila asi kombinace obojího,” dodává Jůza.

Pohřebiště by podle lesníků odpovídalo modernímu stylu života, kdy se mladí lidé stěhují daleko od svého bydliště a nemají čas nebo chuť udržovat rodinnou hrobku. „Může to být i zajímavá možnost pro městské lidi, kteří touží po splynutí s přírodou,” říká lesník. Správci lesa budou o strom pečovat, a pokud ho například vyvrátí vítr nebo bude jinak poškozen, vysadí nový.

Vedení hradecké radnice chce nyní nápad prověřit, zda-li je v souladu s českou legislativou, nebo zda by bylo nutné pro takovýto kousek lesa udělat změnu územního plánu, aby bylo místo v souladu se zákonem.

Hradecká radnice kvůli nedostatku hrobových míst připravuje i rozšíření lesního hřbitova, který ve městě slouží od roku 1939. Do budoucna by jeho součástí mohla být i rozlučková síň. Město by do jeho rozvoje rádo investovalo až 120 milionů korun.

Reklama

Doporučované