Hlavní obsah

Tálibán pustil tlumočníka, kterého nestihli Češi zachránit, tvrdí spolek

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Situace na letišti v Kábulu je velmi špatná a nepřehledná. I přesto bude Česko pokračovat v evakuaci lidí z Afghánistánu. Ministerstvo zahraničí nechce kvůli bezpečnosti sdělovat podrobnosti o letech ani lidech.

Článek

Český velvyslanec v Kábulu Jiří Baloun je podle informací Seznam Zpráv stále v Afghánistánu. Na ministerstvu zahraničí dopoledne zasedal krizový štáb, kterému šéfuje ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD).

Vzhledem k bezpečnosti evakuovaných a velmi špatné situaci na místě nechce Černínský palác zveřejňovat, kdy budou další lety nebo kolik lidí Česko z Afghánistánu evakuuje.

Události týkající se situace v Afghánistánu sledujeme v online reportáži – najdete ji ZDE.

„Je logické, že teď nemůžeme komentovat časy odletů letadel nebo jména lidí, kteří byli na palubě. Evakuovaní jsou v ohrožení života a bohužel máme v České republice momentálně jen část těch, které se Česká republika rozhodla evakuovat z Afghánistánu,“ řekla po jednání mluvčí resortu Eva Davidová.

Podle informací Seznam Zpráv už se vládní speciál vydal na další let kvůli evakuaci lidí. Není však zatím jasné, zda přistane přímo v Kábulu. Letiště už je pod nadvládou Tálibánu.

„Situace je velmi dramatická. S ohledem na vývoj situace na letišti v Kábulu není vůbec jisté, jaký bude další vývoj. Pracujeme intenzivně na tom, abychom vytipované, určené a samozřejmě prověřené osoby z Afghánistánu dostali co nejdříve do bezpečí,“ uvedla Davidová.

Tlumočníka propustili

Spolek Vlčí máky mezitím na svém Facebooku uvedl, že Tálibán unesl jednoho z tlumočníků, který v minulosti pracoval pro českou armádu. Informaci mu sdělil bratr tlumočníka. Další ze spolupracovníků české armády se podle spolku s rodinami skrývají. Do evakuačního letu naopak ministerstvo obrany pozvalo další dva z někdejších tlumočníků, kteří v něm původně nebyli.

„Ztratili jsme kontakt s jedním z tlumočníků, podle zprávy od jeho bratra vtrhli do domu ozbrojení muži, zbili ho a odvlekli. Situaci jeho ženy a tří malých dětí neznáme,“ uvedl spolek. Dodal, že další čtyři tlumočníci, kteří se nevešli na vládní seznam, se s rodinami skrývají v dosahu letiště. „Jedna z rodin je od včerejška (od neděle) v podzemí bez jakýchkoli zásob vody a jídla,“ poznamenal.

O několik hodin později ale přišla dobrá zpráva. „Právě se ozval unesený tlumočník, jeho otec požádal sousedy, aby za něj šli orodovat, a tak jej milice pustila. Je zbitý, ale živý,“ informovala Blesk.cz šéfka spolku Vlčí Máky Miroslava Pašková.

Další jednání krizového štábu budou na ministerstvu zahraničí pokračovat i během odpoledne. Na letišti v pražských Kbelích přistálo dnes ráno první české vojenské letadlo, které z Afghánistánu přivezlo 46 Čechů a jejich spolupracovníků s rodinami. K evakuaci diplomatů přistoupila Česká republika poté, co se v Afghánistánu rapidně zhoršila situace a islamistické hnutí Tálibán prakticky ovládlo celou zemi včetně Kábulu.

Reklama

Doporučované