Hlavní obsah

Tálibán půjde po „zrádcích“. Afghánce děsí záběry poprav na sítích

Foto: Profimedia.cz

Prchající afghánská rodina žijící v provizorním přístřešku v ulicích Kábulu.

Reklama

aktualizováno •

Vpád Tálibánu do afghánského hlavního města Kábulu znamená pro mnoho obyvatel novou a zatím těžce přijatelnou realitu. Většina Afghánců prožívá především strach a rozčarování.

Článek

„Lidé se bojí. O své rodiny a především o ženy a dívky,“ uvedl pro britský The Guardian místní obyvatel Sayed. „Pár lidí je šťastných, většina se ale bojí,“ říká. „Lidé utíkali. Každý se snažil najít nějaký dopravní prostředek. K dispozici nebylo žádné taxi. Předtím stálo dva dolary. Teď ale stojí dvojnásobek,“ přibližuje včerejší situaci ve městě před příchodem Tálibánu.

Když následně příslušníci islamistického hnutí v neděli odpoledne vstoupili bez boje do hlavního města, většina Afghánců se ukrývala doma. Civilní oblečení zvolili i ti, kteří předtím ve spolupráci s prozápadní vládou pracovali pro policii nebo jiné bezpečnostní složky. Jiní si naopak na podporu hnutí oblékli bílé šátky.

Krátce předtím ještě Afghánci vzali útokem banky, kde v dlouhých frontách čekali na to, zda se jim podaří vybrat všechny své finanční úspory. Fronty se tvořily i před obchody.

Jak bude vláda v budoucím islamistickém státě vypadat, zatím není jisté. Obyvatelé Kábulu jsou nicméně k prohlášení Tálibánu, který uvedl, že se nebude mstít, spíše skeptičtí. „Víme co přijde. Tálibán začne pronásledovat zrádce, to znamená kohokoli, kdo sloužil v armádě nebo spolupracoval s příslušníky NATO a Američany. Půjdou také po bohatých podnikatelích z Kábulu a budou se jich ptát, jak se jim podařilo vydělat peníze a z čeho zafinancovali stavbu svých čtyřpatrových nebo pětipatrových nemovitostí,“ popisuje dále své obavy Sayed.

Obavy mnohých navíc prohlubuje i svědectví kolující po Facebooku o popravách afghánských vojáků v Kandaháru minulý čtvrtek. Získávání ověřených aktuálních informací je nicméně v uplynulých dnech složité. „Nemáme elektřinu, abychom si nabili telefony nebo sledovali televizi,“ říká další obyvatel Kábulu. Dodává, že informace si tak předávají přes známé a příbuzné.

Zklamání pociťují především mladí Afghánci, kteří doufali, že by se jejich země, byť malými krůčky, mohla začít přibližovat západnímu životnímu stylu. „Zklamali jste tu nejmladší generaci Afghánců,“ uvedla rozhořčená 22letá studentka Aisha Khurramová pro agenturu AP. Dívka si kvůli dramatickému vývoji situace není jistá, zda se jí za dva měsíce podaří dostudovat na tamní vysoké škole. „Generace, co vyrostla v moderním Afghánistánu, doufala, že postavíme zemi vlastníma rukama. Dali krev, úsilí a pot do všeho, co jsme právě měli,“ řekla.

O budoucnost své rodiny se obává i Sayed. Stěžuje si například na to, jak moc za posledních několik dní zdražily potraviny. „Jsem ve špatné situaci. Nemám peníze a jsem otec čtyř dětí. Mám tři syny a jednu dceru. Peníze na to, abych utekl nemám a hranice jsou navíc zavřené,“ dodává.

Fotogalerie: Tálibán převzal Kábul

+13

Reklama

Doporučované