Hlavní obsah

Česko z Afghánistánu odveze i místní lidi, kteří pro něj pracovali

Foto: Profimedia.cz

Povstalci hnutí Tálibán, které v posledních dnech dobylo a kontroluje značnou část Afghánistánu.

Reklama

aktualizováno •

Česko přemístí z Afghánistánu i tlumočníky pomáhající české armádě, kteří o to požádali. Rozhodlo o tom v sobotu večer předsednictvo Bezpečnostní rady státu.

Článek

Česká republika z Afghánistánu evakuuje kromě českých diplomatů i místní síly, které na kábulském velvyslanectví pracovaly, a to včetně jejich rodin. Od Tálibánu by jim totiž hrozila smrt.

Česko přemístí i tlumočníky pomáhající české armádě, kteří o to požádali. V tiskové zprávě po mimořádném večerním jednání předsednictva Bezpečnostní rady státu to uvedli premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr zahraničních věcí Jakub Kulhánek (ČSSD). Schůzky se zúčastnil i ministr obrany Lubomír Metnar.

Podle Babiše předsednictvo potvrdilo kroky, které budou následovat. „Děláme vše proto, aby se naši diplomaté vrátili v pořádku domů. Co se týče pomoci spolupracovníkům české armády, chceme se o ně postarat, pracujeme na tom a máme na to plán,“ uvedl premiér. Opět zkritizoval stažení spojeneckých vojáků z Afghánistánu.

Kulhánek již v sobotu po jednání krizového štábu Ministerstva zahraničí rozhodl o evakuaci dvou českých diplomatů na kábulské letiště. Evakuační lety jsou naplánovány na nejbližší dny.

„Bezpečnostní situace v zemi se radikálně změnila. V tuto chvíli podnikáme veškeré kroky tak, aby naši diplomaté mohli bezpečně opustit Afghánistán. Postaráme se rovněž o místní síly na naší ambasádě, tak jak to dělají všechny evropské státy,“ cituje tisková zpráva z jednání Kulhánka.

„Tito lidé sloužili České republice a my za ně máme plnou zodpovědnost. Ženám a malým dětem našich spolupracovníků hrozí smrt a mučení. Prostě tohle nemůžeme připustit.“

Vzhledem k vyostřené bezpečnostní situaci v Afghánistánu a hrozbě, které spolupracovníci čelí, není podle zprávy možné více komentovat další detaily, a to až do ukončení operace.

Reklama

Doporučované