Hlavní obsah

Šlachta: Naše strana bude spravedlivý střed. Cítím z lidí frustraci a chaos

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

„Babišův boj proti korupci je jalový, chybí tady dotažený zákon o lobbingu, upravený trestní řád, efektivní zákon o prokázání majetku a tak dále,“ řekl bývalý detektiv v rozhovoru.

Reklama

Bývalý šéf protimafiánského útvaru Robert Šlachta začne sbírat podpisy pro své nové hnutí Přísaha. V rozhovoru pro Seznam Zprávy vysvětluje, proč je pro něj Babiš velkým zklamáním a proč jej vytočil mejdan v teplickém hotelu.

Článek

Proč jste se rozhodl stát politikem?

Mám za sebou jasnou stopu práce pro tento stát. Nikdy jsem neuhýbal, vždy jsem dělal maximum pro to, abych ze svého pohledu a z pohledu zákona udělal pro Česko to nejlepší. Napsali jsme knížku, objeli jsme republiku a zjistili, že lidé jsou otrávení a frustrovaní z vedení naší země. Když mě zařízli v Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu a já dál nemohl pokračovat v adekvátní práci pro stát, nezbývá mi než sloužit státu jako politik, jiný způsob nevidím.

Budete jako premiér Andrej Babiš říkat, že vás stvořili politici?

Ne, vstup do politiky je má osobní volba. Ano, ze srandy bych mohl říkat, že pokud Babiše stvořili tradiční politici, pak mě stvořil Babiš, který nedostál svým slibům a nenapravil situaci uvnitř policie. To říkám ale teď s nadsázkou, takto mluvit nehodlám.

K tomu jste dospěl při psaní knížky a její následné propagaci po regionech?

Sepsání knižního rozhovoru mi pomohlo v tom, že jsem se mohl o této své životní etapě u policie vypovídat a podělit se s občany o své zážitky. Říkal jsem si, že pokud by byl o knížku a debaty se mnou zájem, promyslel bych další kroky. Zvažoval jsem, zda by mělo jít o senátora nebo velkou politiku. Nechtěl jsem se někam cpát za každou cenu.

Na základě čeho jste přesvědčený, že vás lidé chtějí ve veřejném životě?

Jedním z ukazatelů pro mě byla velká prodejnost knížky, na tom se pozná, zda je o vaši osobu zájem. Důležité byly debaty, kam chodily stovky zájemců. Po celé republice jsem těchto diskusí zvládl osmačtyřicet, to nebylo málo. Cítil jsem zkrátka silnou podporu.

Cítil jsem z lidí velkou frustraci

Nejevili o vás zájem spíše jako o policistu než potenciálního politika?

Když jsme s debatami začínali, bylo to zhruba 70 procent o kauzách, 30 procent o veřejném dění. Ke konci už byly debaty z 90 procent o politice, covidu a o tom, kam se to celé řítí.

V jaké náladě jste Česko během svých výjezdů zachytil?

Cítil jsem z lidí velkou frustraci, chaos a pocit nespravedlnosti. Nezdá se to, ale lidem opravdu vadí, jak se velké kauzy nedotahují do pravomocných rozsudků, vadí jim, jak se korupční případy vlečou. Třeba vůbec nerozuměli tomu, proč u soudů není dotažena kauza kolem paní Nagyové, nerozumějí zmateným a často protichůdným rozsudkům. To vše podrývá důvěru ve spravedlivý stát, do toho samozřejmě nyní silně promlouvá to, jakým způsobem se Babišově vládě v uvozovkách daří v boji proti pandemii.

Nemyslíte, že v současnosti lidé budou u politiků primárně sledovat jiná témata než boj proti korupci vzhledem k tomu, co pandemie ekonomicky a sociálně způsobí?

My jsme s knihou začali zemi objíždět po první karanténě. Tehdy po první vlně jsem mezi lidmi vnímal sepjetí a sounáležitost, šily se roušky, přišlo mi, že společnost drží pospolu. Je ale pravda, že už tehdy lidi docela rozčilovalo, když se začínaly objevovat první kauzy kolem podivných dodávek zdravotních ochranných pomůcek, kdy najednou respirátory dovážela firma z Belize. Lidi štvalo, že si tady zmetkové přihrávají v nouzovém stavu peníze z cinknutých zakázek. Na debatách jsem poznal, že lidi strašně rozčiluje, když vidí, že 90 procent obyvatel se podrobuje různým nařízením a zákazům, ale těch zbylých deset si dělá, co chce, aniž by je stihl nějaký trest.

Co říkáte na způsob, jakým Babišova vláda k řešení pandemie přistupuje?

Lidé vládě nerozumí, naprosto chybí nějaká přesvědčivá a důvěryhodná komunikace a vysvětlování, co a proč se zakazuje, co a proč se omezuje, co a proč se rozvolňuje. Lidé jsou zmatení a naštvaní. Zdravotníci padají na hubu, různí živnostníci živoří a pomoc, které se jim tu a tam dostane, je zmatená a často neadresná. Přijde mi, že už teď je společnost mnohem více rozdělená než v době před covidem. A jako úplná bomba pak do toho spadnou papalášské skandály nepovolených mejdanů na Vyšehradě nebo teď v Teplicích. Ta akce v Teplicích ukázala, do jak bizarní pozice se vláda v očích veřejnosti dostala. Ministr vnitra Hamáček veřejně řekl, že někdo měl kvůli nelegální akci zavolat policisty. No a nakonec se ukázalo, že na té párty byl krajský policejní ředitel Husák. Pak lidem říkejte, ať dodržují pravidla.

Papalášství mě vytáčí

Co byste kolem covidu udělal vy?

Určitě bych změnil komunikaci. Každý ministr říká něco jiného, je v tom strašný zmatek. V 11 hodin se něco dozvíte od ministra Havlíčka, odpoledne něco úplně jiného od vicepremiéra Hamáčka. Večer do toho hodí vidle premiér v Čau lidi, to je hrozné. Covidu nelze zabránit, lze ale změnit způsob řízení země a komunikaci vlády směrem ke společnosti. Aby se kolem covidu komunikace ujednotnila a zpřehlednila, bylo by dobré, kdyby směrem ven hovořil jen krizový štáb.

Vy sám jste ale zažil tiskovou konferenci po zásahu na Úřadu vlády, za kterou jste byl v následujících letech často kritizován. Odnesl jste si z toho nějaké ponaučení, jak třeba v politice nekomunikovat?

Do tiskovky kolem paní Nagyové jsme měli naučený systém, který fungoval. Jenže případ na Úřadu vlády byl svým rozměrem jiný a my jsme na takovou situaci komunikačně reagovali za pochodu. Sami jsme váhali, co všechno můžeme sdělit, co už je nutné udržet v tajemství, bylo to složité. Odnesl jsem si z toho to, že po této tiskovce už žádná taková nebyla. Poučil jsem se, že méně je někdy více. Dodnes jsem kritizován za zlato, které jsme tehdy zmínili. Nemohu za to, že to zlato stále leží v Olomouci u soudu, který případ dosud nerozhodl.

Vaším předním tématem bude boj proti korupci. Myslíte, že na to voliči stále slyší? Není to po kampaních hnutí ANO a předtím Věcí veřejných zprofanované téma?

Jak jste dnes mohl vidět (na tiskové konferenci, pozn. red.), přivádím lidi, kteří zdaleka nepůsobili jen u policie. Mají zkušenosti s podnikáním, z veřejného života. Chci, aby lidé primárně cítili, že spravedlnost je jen jedna a platí pro všechny stejně. Budu bojovat za spravedlivé Česko, nesnáším papalášství, naprosto mě vytáčí. Nemohou být vyvolení a ti ostatní. Lidé dnes potřebují naději a odvahu, aby vydrželi v této těžké době. Je mi jasné, že to bude těžký úkol, hnutí ANO a předtím Věci veřejné tuhle oblast dost poškodily.

Nehrozí, že budete chtít mluvit do všeho, což můžeme pozorovat třeba u premiéra Babiše, z čehož pak často vzniká chaos a nefunkční řešení?

Ne, chci, aby o věcech, kterým přirozeně nebudu rozumět, mluvili a rozhodovali kompetentní lidé. Určitě nebudu chytat motýle na louce. Vím ale, jak funguje policie a na co vyšetřovatelé naráželi u soudů. Chtěl bych, aby v rámci policie vznikly specializované útvary vyšetřující ekonomickou trestnou činnost. K tomu by měly existovat specializované soudy, které by se zabývaly sofistikovaným zločinem. To jsou priority, které za naším hnutím půjdou, na které budu klást důraz.

Jaká bude vaše kampaň v době, kdy se lidí nesmějí venku shlukovat?

Mám kolem sebe tým mladých a šikovných lidí, se kterými jsme vymysleli, jak podpisy bezpečně sbírat. Uděláme drive-in stany, které každý den postavíme na třech místech po republice. Lidé budou moci přijet a v autě podepsat petici. Dostanou nějaký náš předmět a pojedou dál, bude to takový podpisový McDonald's. Nemůžu se dočkat, až se vydám za lidmi. Nejsem člověk, který by rád seděl v kanceláři. Také nás motivovalo strahovské kino. Budeme dělat autodebaty, lidé přijedou, já budu na pódiu a lidé mi z auta skrze aplikaci budou moci klást dotazy. Koncem týdne začínáme v Pasohlávkách v autokempu, lidi by to mohlo bavit.

Jak byste postupoval v aktuální kauze kolem nejvyššího žalobce Pavla Zemana?

Pan Zeman by to měl řádně vysvětlit. Mě jeho vyjádření zatím příliš nepřesvědčilo. Kdyby bylo na mně, rezignoval bych. V právnickém prostředí se v poslední době lze setkat se spekulací, zda by se pak ministryně spravedlnosti Marie Benešová nemohla dostat na pražskou vrchní státní zástupkyni Lenku Bradáčovou, kterou veřejně kritizuje. Zrovna Lenka Bradáčová je příkladem člověka, který vykonává svou funkci přesně tak, aby jí veřejnost mohla věřit. Má mou naprostou podporu a důvěru, vždy měla.

Budete pravicoví, nebo levicoví?

Ani jedno. Spíše bych to nazval spravedlivým středem. Politologové z toho nadšení nebudou, ale přijde mi, že dřívější klasické pravolevé vidění politiky dnes v reálné politice už neexistuje.

Třeba ale v otázce daní se dá určit, jestli jste pravicový, nebo levicový politik.

Ano, v tomto jsme pro nezvyšování daní, zejména pro živnostníky. Detailnější popis našeho pojetí daňové politiky představíme zanedlouho, připravujeme koncepci s ekonomy.

Jak byste postupoval v otázce dostavby jaderné elektrárny v Dukovanech?

Nechci říkat, kdo by měl být dopředu vyřazený, či nikoliv. Řídil bych se ale jednou zásadní věcí. Máme tu kvalitní Bezpečnostní informační službu (BIS), takže bych dal na její doporučení. BIS chrání bezpečnost České republiky, jaderná elektrárna je bezpečnostní otázkou, takže varuje-li BIS před něčím, mělo by se na její doporučení určitě dát.

Ředitel BIS Michal Koudelka by si podle vás generálské povýšení, čemuž brání Hrad, zasloužil?

Jednoznačně. Známe se dlouhodobě, pan generál – vlastně pardon, on pořád není generál – pracoval vždy svědomitě a jako profesionál.

Babišův boj s korupcí je jalový

Jaký bude vztah Přísahy k Evropské unii?

Žádné referendum o vystupování, žádný czexit, ale za určité a dílčí kroky ji kritizovat budeme. V programu to rozebereme. Samozřejmě naši pozici v Unii politicky komplikuje to, jaké oplétačky s evropskými úřady a dotacemi má náš premiér.

V roce 2016 v době policejní reorganizace se vás hodně zastával tehdejší ministr financí Andrej Babiš. Jak byste popsal váš vztah s ním? Nebudujete béčko ANO?

Ne, to rozhodně ne. V roce 2016 vstoupil tehdejší ministr vnitra Milan Chovanec do policie, jejíž elitní útvar ministři ČSSD rozprášili. Babiš tehdy na veřejnosti sliboval, jak proti tomu bude bojovat. Později se stal premiérem a s tristní situací neudělal vůbec nic, naopak neustále odcházejí další a další policisté, kterých je pro vyšetřování složitých a velkých kauz žalostný nedostatek. Babišův boj proti korupci je jalový, chybí tady dotažený zákon o lobbingu, upravený trestní řád, efektivní zákon o prokázání majetku a tak dále. Takže ptáte-li se mě na Andreje Babiše, dvěma slovy – velké zklamání. Vztah nemáme žádný, o Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu a o mně jen mluvil a mluvil, nic jsem pro něho neudělal.

Slíbil vám někdy funkci policejního prezidenta?

Nikdy. Kdyby tomu tak bylo, dnes bych do politiky nešel. Babiš je podle mě rád, že jsem z policejních struktur zmizel a že se mě nemusí bát.

V roce 2013 po zásahu na Úřadu vlády jste tehdy s Babišem – začínajícím politikem – nějak komunikoval?

Vůbec jsem ho nevnímal, byl tehdy nulový. Spíše jsem si ho pamatoval jen z kauz kolem Polska a nafty z let 2007 a 2008. Co se týká našeho zásahu, my jsme zatkli sekretářku a milenku premiéra Nečase, nikoli jeho nebo kohokoli z vlády. Že padla vláda, nebyla naše chyba nebo náš záměr, to bylo rozhodnutí politiků, kteří reagovali na situaci, kterou jsme my vyšetřovali.

Komu byste rádi přetáhli voliče?

Neřekl bych, že teď budeme vyloženě cílit na voliče konkrétní strany. Potřebujeme se zaměřit plošně jako celek, který se pokusíme s naším programem a kandidáty oslovit. Sám vidíte, že osobnosti, které jsme dnes představili, nejsou žádné politické recykláty.

Dobře, ale máte tu zhruba 60 procent obyvatel, kteří se účastní sněmovních voleb. Z nich potřebujete uloupnout ty nespokojené z předešlé volby. Tak které?

Při debatách jsme narazili na nespokojené občany, kteří v minulosti volili ANO, ale i ODS. Budeme se vymezovat nejen vůči vládě, během pandemie si nijak extra nestojí ani opozice, která si v létě dost protiřečila. Nejdříve jí vadilo, že se nerozvolňuje, pak si opozice stěžovala, že se to neutáhlo víc. Tím přispěla ke komunikačnímu chaosu.

Boj proti korupci a vámi deklarovaný boj za spravedlnost byly tématem, na které ve sněmovních volbách zabralo hnutí ANO. Takže na jejich voliče logicky teď cílit budete.

To ano. Navíc v kontextu mé dosavadní práce by bylo naivní si myslet, že bych boj proti nepravostem a zlodějinám nezvedl. Já znám fungování politiky zevnitř, protože jsem měl možnost koukat některým politikům pod prsty v rámci služby pro stát coby policista.

Informace z dob policie nezneužiji

Nelze toho teď ale zneužít, když znáte spoustu politiků z druhé strany a máte o nich neveřejné informace?

Nic takového nehodlám dělat. Mně vždycky někdo něco vyčítal, byl jsem xkrát prošetřovaný, nikdy se nic nepotvrdilo, ničeho nezákonného jsem se nedopustil, vždycky to byly vyfabulované spekulace. Budu se všech pravidel držet i jako politik.

Jaký je váš volební cíl?

Nedovoluji si teď jakkoliv odhadovat.

No ale minimálně cílem by asi mělo být dostat se do Sněmovny, tedy získat přes pět procent?

Ano, cíl je dostat se do Poslanecké sněmovny.

Kde na kampaň seženete peníze?

Budeme peníze samozřejmě shánět na transparentním účtu, žádného velkého sponzora nemáme. S Tomášem Sochrem jsme to zatím řešili tak, že jsme si vzali půjčku.

Jak velkou? Po milionu?

To nechci takhle říkat přesně, řádově zhruba tak, všechno bude vidět na transparentním účtu. Oproti ostatním budeme mít určitě malý rozpočet, žádných 50 či 60 milionů, jak plánují ostatní.

Oslovíte podnikatele typu Radima Jančury nebo Karla Janečka, kteří v minulosti podpořili protikorupční iniciativy a politiky?

Čekali jsme na dnešní startovní výstřel, určitě ale podnikatele, které jste jmenoval, oslovím. Potřebujeme, aby věděli, co jsou naše plány, kdo jsou naši kandidáti, jaký program chceme prosazovat. Budeme si dávat pozor, kdo nám dá peníze, když chceme bojovat za spravedlivé Česko. Mám hodně nepřátel, takže je mi jasné, že každá naše chyba se nám vrátí dvakrát.

Hnutí ANO se dost zaměřuje na PR a marketing, půjdete podobnou cestou?

Určitě je to jedna z cest, kterou je potřeba nepodcenit a mít ji nápaditou. Osobně se ale strašně těším do terénu za lidmi, baví mě se s nimi potkávat a diskutovat. Mám v týmu mladé a šikovné lidi, kteří vymýšlejí zajímavé „bejkárny“. Určitě se ale nezavřeme na sociálních sítích. I když je situace kvůli covidu složitá, chceme se teď alespoň formou autokin a autobesed k lidem dostat.

Proč název Přísaha?

Je mi jasné, že to bude vyvolávat pozitivní i negativní reakce. Já jsem k tomu došel tak, že jsem celou svou službu u policie vnímal jako službu pod přísahou společnosti. Přísaha je silný apel, přísahá se v různých odvětvích, pro mě je to závazek občanům, že budeme pro ně fungovat.

Jak se vyrovnáte s podezřením, že zakládáte stranu policistů?

Ukázali jsme několik našich hlavních představitelů, tři muže, několik žen. Myslím, že je zřejmé, že nám nejde o žádný policejní stát, budou za nás kandidovat osobnosti a lídři z různých profesí a oblastí života. Lidé se mě ptají, jestli je policajt dobrou průpravou na politiku. A já se ptám: a co je dobrá průprava? Je špatné, že jsem chytal lumpy, kteří porušovali zákony? Kteří okrádali naši zemi? Proč bych měl být diskvalifikovaný dostat šanci ukázat, že chci i v rámci politiky dobře sloužit státu?

Reklama

Doporučované