Hlavní obsah

Cesta kolem zavřeného světa. Kultura i turismus strádají

Foto: Profimedia.cz

Turismus kvůli pandemii nového koronaviru strádá.

Reklama

Benátky, Den svatého Patrika nebo výšlap na Mount Everest. Vládní nařízení říká necestovat. I kdyby ale český turista chtěl, skoro nikam by se nedostal. Památky nejprve trpěly malou návštěvností kvůli strachu ze šíření nemoci COVID-19. Poté je v mnoha zemích vláda zavřela úplně. Turismus silně strádá a jindy přeplněná místa zejí prázdnotou.

Článek

Mount Everest

Nejvyšší hora světa je pro mnohé horolezce životní meta. Tu budou ale muset odložit. Čínská i nepálská strana se totiž shodly na zákazu výstupu na Mount Everest. A to kvůli šíření nemoci COVID-19. Zahraniční expedice tam nemohou až do 30. dubna.

Skupiny horolezců, které už se musely vrátit z táborů pod vrcholem, pocházely většinou z USA, Indie, Číny, Británie, Japonska nebo Jižní Koreje.

Nepálská vláda dostane od jedince, který chce vystoupat na nejvyšší horu světa, poplatek ve výši jedenácti tisíců dolarů. Další poplatky jdou ještě pro cestovní kanceláře a agentury, které celý výstup zprostředkují komukoliv na světě.

Situaci ohledně šíření nemoci COVID-19 sledujeme online

Disneyland

Čistě preventivně ze zavírá kalifornský Disneyland. Zábavní park zamkl své pohádkové brány v pátek a otevřít by je měl až na konci března. Následuje ho i Disneyland na Floridě a společnost ruší i všechny výletní lodě, které odtud měly odplouvat.

Disneylandy ve Spojených státech zavírají opravdu zřídkakdy. Na pár dní se tak stalo například po teroristických útocích 11. září 2001 nebo po zničujících hurikánech.

Podívejte se, jak vypadají prázdné turistické destinace Video: AP

Broadway

Další americké lákadlo je divadelní Broadway. Dlouhá ulice na newyorském Manhattanu je jedna z nejstarších ve městě. Je plná divadel a sálů, kde se hrají ty nejslavnější muzikály. Kvůli množství lidí, které za večer Broadway navštíví, se město rozhodlo až do dvanáctého dubna všechna divadla zavřít.

Běžně živý bulvár plný nočního osvětlení a tepajícího davu se tak proměnil na pustoprázdnou a tichou ulici. A to je naprosto unikátní. Divadla na Broadwayi nezavřela ani během válek nebo finančních krizí s heslem „the show must go on“. Když Světová zdravotnická organizace (WHO) ve čtvrtek vyhlásila pandemii, na 32 dní zhasla světla a spadly opony.

Benátky

Město, které na nový koronavirus doplatilo jako jedno z prvních. Unikátní poloha Benátek láká turisty dlouhá léta. A městu způsobují spíše problémy. Nedávno tam dokonce zavedli „vstupné“, tedy povinný poplatek pro ty, kteří chtějí Benátky navštívit.

Nyní jsou ale slavná místa jako Náměstí svatého Marka s bazilikou, Canal Grande nebo most Rialto zcela opuštěná. Jako kdyby město inscenovalo scény ze slavné novely Thomase Manna Smrt v Benátkách.

Chrám nebes

Taoistický chrám v historické části čínského Pekingu je podobně jako Benátky zavřený pro návštěvníky už dlouho. Jako většina turistických destinací v Číně. Země, která je epicentrum nemoci COVID-19, se nyní již s pandemií snaží bojovat téměř od začátku tohoto roku.

Turismus v Číně strádá obrovsky. Velký problém má i svět, neboť čínští turisti tvoří velkou část příjmů z turismu daných lokací. Podle údajů Qartzu bude Evropská unie čelit propadu až o jednu miliardu eur.

Big Buddha

První z velkých dopadů na situaci v Číně pocítilo Thajsko. Turistická sezona tam zrovna jela na plné obrátky. Trvá asi od listopadu do března. „Samozřejmě to skončilo předčasně,“ říká Business Insideru Thareeya Deasakorn Khamar, marketingová ředitelka jednoho z turistických resortů v thajském Phuketu: „Těžko říct, co se bude dít dál.“

Velký Buddha v Phuketu je asi pětačtyřicetimetrová socha z barmského bílého mramoru. Není to ale žádná stará pamětihodnost. Buddhu dostavěli z osmdesáti procent až před třemi lety a stále ještě není zcela dokončen. Přibude ještě stavba malého opevnění s menším buddhou po jeho pravici.

+17

Sagrada Familia

Ve Španělsku zavedli karanténní opatření pro čtyři města v katalánském regionu. Asi padesát kilometrů od Barcelony leží Igalada, „pod zámkem“ jsou také Vilanova del Cami, Santa Margarida de Montbui a Odena.

Zavřená tak zůstane i jedna z dominant katalánské metropole, bazilika Sagrada Familia. Jedná se o architektonický unikát Antonia Gaudího, jehož stavba započala na konci devatenáctého století a trvá dodnes.

Španělský premiér Pedro Sánchez už jedná s vládou o možném finančním balíčku pro turismus v zemi, a to ve výši osmnácti miliard eur. Chce také dovolit menším podnikům, aby posunuly nebo si různě rozdělily daňové poplatky na dalších šest měsíců.

Luxor

Tato položka do žebříčku zatím nepatří. Egypt sice stále trvá na tom, že je naprosto bezpečné cestovat do země, v pondělí několik turistů testovali ve starověkém Luxoru. Vláda poslala několik doktorů, aby mohli udělat testy. Aniž by věděli výsledky, celý turistický byznys pokračoval dál.

Luxor z turismu prakticky žije. Na starověké chrámové komplexy pod širým nebem se jezdí dívat lidé z celého světa. Tamní ekonomika je na turismu postavena. Přestože se ve městě v roce 1997 udál teroristický útok, při němž zemřely desítky turistů.

Den svatého Patrika

Nejzelenější den v roce si bude muset také počkat napřesrok. Den svatého Patrika a jeho průvody zrušilo Irsko v Dublinu a Corku, Spojené státy, včetně Bostonu a New Orleans. Každoročně připadá na sedmnáctého března. Oslavy na počest irského patrona svatého Patrika jsou ale oblíbené i v zemích, kde nemá žádný kulturní původ. I v České republice si 17. 3. můžete dát zelené pivo nebo třeba zelenou zmrzlinu.

Coachella

K turistickým místům patří i destinace, kde se v jednu chvíli shromáždí snad nejvíc muzikantů na světě. Kalifornská Coachella už také oznámila, že posouvá datum konání. Multižánrový hudební festival navštěvuje více než 250 tisíc fanoušků. Letos to ale bude místo dubna pravděpodobně až v říjnu.

Reklama

Doporučované