Hlavní obsah

Čeští umělci a galerie objevili umění budoucnosti. Investoři mají zpoždění

Foto: WikimediaCommons

Ilustrační fotografie.

Reklama

Trend digitálních děl neboli NFT během pandemie nabral na popularitě. Nyní se k němu hlásí i české galerie a umělci. Bude ale ještě trvat, než si Češi na digitální umění zvyknou. Prodejci v něm však vidí příležitost.

Článek

Do digitálního světa se přesouvá i kultura. Digitální díla neboli NFT někteří označují za umění budoucnosti. Jde o originální digitální obsah, jehož hodnota se může vyšplhat i na několik milionů dolarů.

„Výhodou je, že máte opravdu originál. Tedy zatímco klasickou digitální fotku můžete nekonečně mnohokrát kopírovat, u NFT to nelze, je možné ho jedině prodat,“ vysvětluje Olga Trčková, galeristka, investiční expertka pro současné umění a majitelka DSC Gallery.

Tento trend zažíval boom hlavně během pandemie, kdy umělci prožívali krizi kvůli zrušeným výstavám a omezení cestovního ruchu.

Na růst trhu s NFT měla vliv i zyvšující se hodota kryptoměn, kterými mohou kupci za umění platit. „Kvůli vysoké ceně bitcoinu a dalších kryptoměn v prvním a druhém čtvrtletí roku 2021 hodně lidí investujících do krypta náhle a relativně jednoduše zbohatlo. Něco také investovali do NFT,“ říká Maya Bersheva, marketingová ředitelka platformy Binance pro Česko a Slovensko.

Co je to NFT?

NFT (Non-fungible tokens) je originální digitální obsah. Dá se sice replikovat donekonečna, ale původní objekt je vždy jen jeden. NFT je založen na blockchainové technologii, díky které dostane kupec ochranu na vlastnictví originálu a jakékoli kopie díla budou bezcenné. Nový majitel dostane dílo ve formátu tak zvaného NFT tokenu, tedy jako obrázek, gif, nebo audio.

Hodnota digitálních děl se chová podobně jako u klasického umění. NFT lze také nově využít k ručení za úvěr.

První NFT vznikly v roce 2017, jejich přijetí a rozvoj ale urychlila pandemie. Trendu se přizpůsobují různé značky i umělci. NFT nemusí být jen ve formě obrazu, ale i hudby, počítačové hry či sběratelských předmětů.

Binance je kryptoměnová burza, která zároveň poskytuje prostor, na němž tvůrci mohou prodávat svoje NFT. Platforma tuto možnost spustila letos v červnu a celosvětový zájem dokazuje, že se investoři digitálního umění nebojí.

„Objem transakcí roste každým dnem. Světové objemy obchodů s NFT se v prvním čtvrtletí 2021 vyšplhaly na 2 miliardy dolarů (41,6 miliardy korun), pak ve druhém čtvrtletí na 2,5 miliardy dolarů,“ popisuje Bersheva.

V NFT určitě spatřuji příležitost. Jedná se totiž o další umělecké médium, které mohou aukční domy nabízet a které můžou přitáhnout pozornost i nových sběratelů.
Jakub Kodl, spolumajitel Kodl Contemporary

Obchodování s NFT se nebrání ani světové aukční síně včetně českých. „V NFT určitě spatřuji příležitost. Jedná se totiž o další umělecké médium, které mohou aukční domy nabízet a které můžou přitáhnout pozornost i nových sběratelů,“ říká Jakub Kodl, spolumajitel Kodl Contemporary. NFT díla prodávají také například známé aukční síně Sotheby’s a Christie’s.

V tuto chvíli jsou ceny některých NFT podhodnocené. Ale nelze generalizovat a velmi bych zvažovala, co konkrétně koupit.
Olga Trčková, galeristka, investiční expertka pro současné umění a majitelka DSC Gallery

Také galeristé s NFT teprve začínají a vnímají ho jako zajímavý experiment. „V tuto chvíli jsou ceny některých NFT podhodnocené. Ale nelze generalizovat a velmi bych zvažovala, co konkrétně koupit. To by však mělo platit u umění obecně. NFT jsou však z pohledu profesionálů zatím v plenkách,“ upozorňuje Trčková.

Podle ní bude muset každá galerie přijít s nějakou strategií, aby s novinkou dosáhla úspěchu. „Z této logiky bude vycházet také jejich cenotvorba. Máme v nabídce autory, kteří prodávají obrazy za desítky tisíc eur, a ti nejspíš na tento segment mohou mít úplně jiný pohled než autoři prodávající obrazy za desítky tisíc korun,“ říká Trčková.

Pro pořádání aukcí digitálního umění je podle Kodla nejprve potřeba znát trh a uměleckou scénu více do hloubky. „Vzhledem k tomu, že provozujeme i vlastní on-line aukční portál Artslimit, by po technické stránce pak realizace takové aukce nebyla problém,“ dodává.

Pražská DSC Gallery v sobotu otevírá vůbec první galerii v metaprostoru u nás, v níž představí novou kolekci NFT. „V březnu jsme koupili pozemek ve virtuálním světě Decentraland a po měsících stavění je hotový,“ sdělila majitelka galerie Trčková.

Galerii ve virtuální realitě může navštívit pouze uživatelův avatar, kterého si sám vytvoří. Prostor virtuální galerie je však omezen na 16 metrů čtverečních, proto tvůrci využili možnost stavět do výšky.

„Naši virtuální galerii představujeme jako jakýsi sci-fi tunel nebo tubus do oblohy. V naší virtuální galerii budou jednotlivá patra, v nichž lidé budou moci prožívat různé zážitky, účastnit se konferencí, eventů, dát si tam rande nebo pohovořit s jinými avatary,“ popisuje novinku Trčková.

Zatímco ve světě se okolo NFT strhla doslova mánie, Češi na objevení NFT stále ještě čekají. Pokud jde o objem transakcí na Binance, dokonce i země jako je Andorra jsou před Českem.
Maya Berheva, marketingová manažerka Binance

Čeští investoři však v oblasti NFT za ostatními zaostávají. „Zatímco ve světě se okolo NFT strhla doslova mánie, Češi na objevení NFT stále ještě čekají. Pokud jde o objem transakcí na Binance, dokonce i země jako je Andorra jsou před Českem,“ uvedla Bersheva.

Důvodem je podle ní nedostatečné povědomí Čechů o tomto trendu. Dalším faktorem je i skutečnost, že za digitální díla je v současné době možné zaplatit pouze v kryptoměnách. „Průměrný Čech, který investuje do kryptoměn, do nich vloží kolem 850 eur, což je mnohem méně než v Nizozemsku či Německu,“ říká Bersheva.

Různé trendy se v tuzemsku obecně dočkávají větší pozornosti až se zpožděním, a stejně je tomu i u digitálního umění. „NFT ve světě už definitivně pasovalo digitální umění do statusu rovnocenného uměleckého směru a není důvod, aby tomu v dohledné době nebylo tak i v Česku,“ uvedl Kodl.

Podobný pohled na věc mají i zástupci tuzemské umělecké scény. „Lidé ale postupně zjistí, že je to vlastně poměrně revoluční věc, která rozhodně nezmizí, ale naopak proroste do online světa jak v zahraničí, tak u nás, a vůbec bych se nedivil, kdyby v budoucnosti byly NFT běžnou součástí života na internetu,“ říká český umělec Filip Hodas, který NFT díla vytváří a prodává.

Hodas již prodal zhruba 40 takových děl na různých platformách. „Nejvyšší prodej jsem měl tento týden za 1,25 milionu korun a kumulativní hodnota všech mých prací na trhu je aktuálně zhruba 40 milionů korun,“ říká Hodas a dodává, že se jejich hodnota mění v závislosti na kurzu kryptoměny ethereum.

Mezi dalšími českými umělci, kteří do světa NFT vstoupili, je například Julius Reichel, který na platformě Binance prodal 69 NFT v celkové hodnotě 2400 dolarů, nebo Ondřej Zunka, jehož dílo I am Finished se na burze prodalo za 18 000 dolarů a šlo do rukou neznámého kupce.

Díla dalších českých umělců prodala i Galerie Kodl. „Ve spolupráci s Culture Trip se nám již podařilo prodat NFT díla Jana Kalába za 325 000 korun a Jakuba Nepraše za 120 000 korun,“ uvedl Kodl.

Platformy, které obchodování s NFT zařizují, si většinou nechávají polovinu z prodejní ceny díla. Zbylých 50 procent jde umělci či galerii. Binance poskytuje pouze prostor pro obchodování, a tak si účtuje nižší částku. „Ponecháváme si pouze jednoprocentní poplatek z ceny NFT,“ říká Bersheva.

Hodnota NFT se chová podobně jako u klasického umění, a tak je možné vnímat dílo jako investici. „Velice záleží na významnosti tvůrce a jak velkou komunitu kolem sebe má. Oproti ostatním krypto aktivům ztrácejí NFT od významných umělců hodnotu jen výjimečně,“ vysvětluje Bersheva.

NFT s sebou ale nese i riziko. Podle serveru CNBC kupec kryptodíla od streetartového umělce Banksyho zjistil, že je jeho NFT falešné. Banksy totiž NFT nikdy nevytvořil. „Jakékoli aukce Banksyho NFT nejsou s umělcem v žádné podobě spojeny,“ uvedla společnost Pest Control.

Na Banksyho stránkách pravděpodobně došlo k hackerskému útoku. Web uživatele přesměroval na aukci digitálního uměleckého díla, které se prodalo za více než 300 000 dolarů. Nebylo ale autentické.

Kupec uvedl, že již dostal částku zpět. „Moje ETH z nákupu mi bylo právě vráceno,“ napsal anonymní majitel vystupující pod pseudonymem Pranksy.

Podle odborníka na kyberbezpečnost Jakea Moorea je trh s kryptouměním stále v rané fázi, a proto přitahuje pozornost hackerů. „Podvodníci jsou velmi dobří v manipulaci s lidmi a NFT se vzhledem k absenci fyzického produktu nebo služby ještě více hodí ke zneužití,“ varuje Moore. Podle něj by měli být kupci vůči NFT ostražití, protože je lze snadno zneužít.

Pro tvůrce jsou nevýhodou poměrně vysoké náklady za nahrání NFT na blockchain, které se mohou při vysokém vytížení sítě dostat i do stovek milionů za kus.
Filip Hodas, umělec vytvářející NFT díla

Další nevýhodou NFT děl je podle Hodase jejich poměrně nízká likvidita a riziko, že investice nevyjde. „Pro tvůrce jsou nevýhodou poměrně vysoké náklady za nahrání NFT na blockchain, které se mohou při vysokém vytížení sítě dostat i do stovek milionů za kus,“ dodává umělec.

Reklama

Doporučované