Hlavní obsah

Čeští žalobci nebudou řešit Babišův střet zájmů

Foto: vláda.cz

Na dotační kauzu související s premiérovým střetem zájmů dohlédnou evropští žalobci.

Reklama

Policie zkoumá, zda mohl být kvůli premiérovu střetu zájmů při čerpání dotací či veřejných zakázek Agrofertem spáchán trestný čin. Nově na něj dohlédne evropský žalobce.

Článek

Byl přidělením dotací Agrofertu navzdory tomu, že je premiér Andrej Babiš ve střetu zájmů, spáchán dotační podvod? Byly poškozeny zájmy Evropské unie nebo byla zneužita moc úřední? Tyto otázky se na základě trestního oznámení Pirátů snaží rozplést policie už přes dva roky. Nově na dotační kauzu ovšem nebudou dohlížet čeští státní zástupci, jak upozorňuje server iRozhlas.cz.

Spis brzy poputuje do Lucemburku k nově vzniklému Úřadu evropského veřejného žalobce, který si z Česka převezme celkem šest desítek kauz.

„Ve vámi dotazované věci lze sdělit, že splňuje podle příslušného nařízení Evropské unie podmínky obligatorní příslušnosti nově zřízeného Úřadu evropského veřejného žalobce, kterému musí být bezodkladně předána,“ uvedl pro iRozhlas.cz dozorující státní zástupce Boris Havel z Vrchního státního zastupitelství v Praze.

Kauzu dotací pro Agrofert začala policie prověřovat v roce 2019, tehdy dorazila první zpráva evropských auditorů, která jasně řekla, že český premiér ve střetu zájmů je a dotace pro Agrofert jsou proto neoprávněné. Loni pak zahájila oficiálně úkony v trestním řízení, tedy například shromažďování důkazů. Postupně také rozšiřovala předmět prověřování.

Kauza střetu zájmů tak bude mezi prvními případy, které se k čerstvě vzniklé evropské prokuratuře dostanou. Ta by si měla převzít všechny závažnější věci s dopadem na unijní rozpočet, na nichž státní zastupitelství začalo pracovat po listopadu 2017. Jen v Česku půjde zhruba o 60 trestních kauz, jak pro iRozhlas.cz uvedl český zástupce v nově vzniklém úřadu Petr Klement.

Reklama

Doporučované