Hlavní obsah

Chátrající Žižkovské lázně by mohly být využity jako Dům tance

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Chátrající budova bývalých Žižkovských lázní v Husitské ulici v Praze 3 by mohla být v budoucnu využita jako Dům tance. Byly by tam taneční zkušebny, dílny nebo zázemí pro umělce.

Článek

Náklady na vybudování centra jsou předběžně odhadovány na 150 milionů korun. Vyplývá to z prezentace, kterou dnes projednal magistrátní výbor pro kulturu. Kdy centrum vznikne, není jasné. Budova patří hlavnímu městu a ve správě ji má radnice Prahy 3. S projektem centra přišla společnost Tanec Praha.

„Současný tanec na rozdíl od hudby, divadla, literatury či výtvarného umění nemá vůbec žádné institucionální zázemí,“ řekla na jednání výboru ředitelka a zakladatelka Tance Praha Yvona Kreuzmannová.

Dům má být tvůrčím a vzdělávacím centrem komunitního charakteru. Umělcům nabídne prostor a technické i administrativní zázemí pro tvorbu a výzkum. Otevřen by měl být i pro veřejnost, kdy by jeho součástí byla kavárna, wellness pro tanečníky i návštěvníky, tzv. open classes a uskutečňovaly by se zde nejrůznější prezentace. Plánovány jsou také rezidenční ateliéry pro umělce ze zahraničí a regionů.

Tanec Praha nyní podle Kreuzmannové jedná o nájemní smlouvě s Prahou 3. Smlouva by měla být na 25 let a společnost by platila korunu ročně za metr čtvereční. „Diskutujeme o podmínkách nájemní smlouvy, harmonogramu rekonstrukce a o tom, jak se nám podaří sehnat peníze,“ řekla.

Někteří členové magistrátního výboru na jednání řekli, že nejsnazší postup by byl, aby byl dům takzvaně odsvěřen Praze 3 a převeden plně pod hlavní město. Pokud se tak nestane, nemůže magistrát případnou přestavbu financovat. „Není to nic složitého, je to jedno hlasování zastupitelstva městské části a jedno pražského zastupitelstva. To je myslím první krok, který by měl nastat,“ řekl člen výboru a místostarosta Prahy 6 Jan Lacina (STAN). S ním souhlasili i další členové výboru.

Žižkovské lázně byly v provozu od roku 1903 a byly v nich mimo jiné dva bazény a parní lázně. Následně budova sloužila k několika jiným účelům. V posledních letech je dům prázdný.

Reklama

Související témata:

Doporučované