Hlavní obsah

Unikátní chaty Na Tokáni jsou neopravitelné, mohly by vzniknout nové

Foto: HZS Ústeckého kraje

Požár jedinečných chat.

Reklama

Před třemi měsíci shořely v Národním parku České Švýcarsko u Rynartic na Děčínsku dvě historické chaty, které jsou kulturní památkou. Podle zástupce firmy, jež chaty vlastní, jsou objekty neopravitelné, chtěl by postavit nové.

Článek

Firma Bohemian outdoor sports zatím čeká na výsledky vyšetřování, poté zkontaktuje pojišťovny. Podle odhadů policie způsobil oheň na chatách z 30. let minulého století škodu 23 milionů korun.

Vlastník nyní místo, kde dříve chaty stály, zabezpečuje. „Musíme zabezpečit areál, aby někdo někam nespadl, neublížil si,“ řekl zástupce firmy s tím, že nebezpečí představují kupříkladu sklepy. Z první chaty zbyl jen komín, z druhé obvodové zdi a měděná střecha, kde majitel zazdil dveře a okna. Doplnil, že ani jeden z domů již nelze opravit.

Foto: České Švýcarsko

Chaty Na Tokáni architekti i památkáři vysoce cenili.

Místo požáru zvané Na Tokáni je oblíbeným cílem turistů. Bývalá hájovna a skupina přilehlých objektů byly postaveny v alpském stylu. Podle vlastníka chat na místo neštěstí jezdí ještě více turistů než před požárem. „Lidé jsou zvyklí sem jezdit,“ uvedl majitel, který zřídil u objektů stánek s občerstvením a půjčuje turistům koloběžky.

Policisté požár stále vyšetřují. „Vyšetřování stále pokračuje, čekáme na znalecké posudky,“ řekl mluvčí děčínské policie Daniel Vítek.

Podle Antonína Kadlece z Národního památkového ústavu se provedla základní dokumentace. „Teď se čeká na majitele a jeho rozhodnutí, co s tím budou chtít dělat,“ dodal Kadlec. Majitel se chce s památkáři, národním parkem i chráněnou krajinnou oblastí na dalších krocích domluvit.

Historie chat Na Tokáni

Už v 19. století se začal podle portálu České Švýcarsko o místo uprostřed lesů zajímat kníže Rudolf Kinský. Původně měl v plánu zde postavit rozkládací dřevěný stan pro své lovecké výpravy, ale Tokáň mu učarovala natolik, že postupně nechal přistavovat další budovy.

V téže době se také začala rozvíjet turistika, kdy do Českého Švýcarska přicházeli četní obdivovatelé přírodních krás okolní divočiny.

Foto: České Švýcarsko

Lovecké chaty vyrostly tak, jak jsme je znali, až ve 30. letech 20. století.

Spolu s nárůstem oblíbenosti místa se začalo pracovat i na opravě přístupové cesty, osvětlení, zpevnění loveckých stezek, a dokonce zde byly vystavěny koňské stáje s kočárovnou.

V roce 1905 ale vypukl požár, který spolykal celou panskou chatu. Ta sice byla obnovena, avšak o 4 roky později opět shořela.

Lovecké chaty vyrostly tak, jak jsme je znali, až ve 30. letech 20. století.

Nutno zmínit i neblahou událost, kdy zde v létě roku 1938 hrabě Kinský hostil britského lorda Runcimana. Při jeho pobytu vyplynul postoj západních mocností při formulaci dohody s Německem o osudu českého pohraničí.

Reklama

Související témata:

Doporučované