Hlavní obsah

Chceme konec Zimy! Odpůrci rektora rozdali nanuky, jeho odchodu se ale nedočkali

Foto: Jana Lipská, Seznam Zprávy

Studenti Karlovy univerzity.

Reklama

Hlasy volající po konci rektora Karlovy univerzity Tomáše Zimy se objevily v souvislosti s partnerstvím univerzity a firmy Home Credit. Od kritizované smlouvy nakonec odstoupila sama společnost.

Článek

Rektor Tomáš Zima se sice kvůli smlouvě na pátečním jednání Akademického senátu Univerzity Karlovy omluvil, odstupovat ale nehodlá. A nehlasovalo se ani o jeho případném odvoláním. Ke konci rektora přitom vyzývali studenti, absolventi i část akademiků – naposledy těsně před pátečním jednáním například část Vědecké rady Přírodovědecké fakulty.

Část studentů přišla na jednání v letním oblečení a rozdávali nanuky a letáčky s nápisy Konec Zimy! Podle členů senátu by ale bylo odvolání Zimy až krajní řešení a kritici nenabízejí plán B.

„UK by byla v určitou chvíli bez rektora, trvalo by dlouho nějakého najít,“ uvedl senátor David Pavlorek z Filozofické fakulty.

Foto: Jana Lipská

Konec Zimy se nekoná.

„Omlouvám se za to, že jsem neodhadl reakci, která vznikla proti smlouvě,“ řekl rektor senátorům. Kritikům na smlouvě vadil především fakt, že společnost si za částku 1,5 milionu během tří let vymínila pasáž, že univerzita se zdrží čehokoli, co by mohlo poškozovat její byznys.

Ten sám o sobě řadě akademiků vadí – Home Credit podniká v oblasti úvěrů. Část jeho zájmů navíc leží v Číně a panovaly obavy o svobodné publikování sinologů, jejichž práci již dříve Home Credit veřejně kritizoval.

Tyto spekulace se prý Zimy osobně dotkly, protože podle něj nesmí žádný partner svobody na univerzitě omezovat. Podle Zimy nebyla smlouva žádným nátlakem na jednání univerzity.

Kritici rektorovi také vyčítají netransparentní spolupráci mezi Karlovou univerzitou a orgány Čínské lidové republiky. Jak upozornily Seznam Zprávy, rektorův poradce se v minulosti sešel s lidmi, které BIS označuje za rozvědku.

Zima se na Facebooku ohradil, že jednání jsou zcela transparentní. Na zasedání Akademického senátu UK v pátek dodal, že zájmem univerzity je spolupráce s čínskými univerzitami, ale stejně tak i hájení lidských práv.

Senát se shodl na vzniku pracovní skupiny, která by měla nastavit pravidla spolupráce se sponzory. Čtyři členy vybere rektor, pět nominuje senát. Podle rektora už členství přijal Jiří Přibáň z Cardiffské univerzity, který UK také za smlouvu kritizoval a vzdal se členství v Čestné radě absolventů.

Senátoři se také zabývali výtkou profesora Jana Černého z Přírodovědecké fakulty, zda je vhodné, aby se rektor zúčastnil oslav 17. listopadu. Loni za to byl Zima jako bývalý člen KSČ kritizován. Usnesení, které by Zimu vyzvalo ke zvážení účasti, ale neprošlo.

Reklama

Doporučované