Hlavní obsah

Chceme se dohodnout, ne soudit, řekl Brabec po jednání o dolu Turów

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Těžba v polském dole Turów zhoršila česko-polské vztahy. Obě strany nyní jednají o dohodě.

Reklama

Představitelé české a polské vlády chtějí nastavit mantinely pro další těžbu v hnědouhelném dole Turów, která má negativní dopady na životní prostředí v Libereckém kraji.

Článek

V Praze ve čtvrtek pokračují jednání mezi Českem a Polskem ohledně budoucnosti těžby v hnědouhledném dole Turów. Výsledkem má být mezivládní dohoda, po níž Česko stáhne žalobu, kterou na začátku roku podalo na sousedy k Soudnímu dvoru EU.

Soud dal v květnu české straně za pravdu a Polákům nařídil, aby okamžitě těžbu stopli. Polský premiér Mateusz Morawiecki pak oznámil, že jeho stát nařízení nedodrží, neboť by pro jeho zemi mělo velmi negativní důsledky.

Obě strany teď vedou jednání, která mají nastavit jasné mantinely pro další těžbu hnědého uhlí. „Shodli jsme se, že je cílem dohoda, a ne soud. Máme s Polskem velmi dobré sousedské vztahy, spolupracujeme v desítkách oblastí. Sousedi musejí řešit i nepříjemné věci, což je těžba v dole Turów a její dopady na životní prostředí. Věřím, že jsme dohodě blíž než kdykoli předtím. Nicméně jednání budou velmi složitá,“ uvedl český ministr životního prostředí Richard Brabec.

Ochotu k dohodě avizoval také Brabcův polský protějšek Michal Kurtyka. „Spojuje nás vůle k dlouhodobé bilaterální dohodě bez zásahu evropských institucí. Musíme najít způsob, jak sladit zájmy obou zemí, především na úrovni lidí žijících v obou regionech,“ doplnil.

I kdyby se obě strany do zítřka shodly, musely by dokument schválit obě vlády.

Podle Brabce je cílem dohody úplně minimalizovat dopady a vlivy těžby na české území. „Nechceme v Polsku lidi připravit o práci, ale žádáme, aby vzali v úvahu, že těžba má negativní dopady na přírodu. Jsou tu dvě pozice. Naším cílem jako odpovědné vlády je najít řešení. Nechceme dál zhoršovat vzájemné vztahy,“ dodal Brabec. Uvědomuje si, že Polsku nelze zasahovat do energetického mixu a zastavit těžbu „na věky věků“.

Návrh dohody budou experti z obou zemí projednávat dnes a zítra. Hovoří se o tom, že má obsahovat posílení stávajících zdrojů pitné vody v oblastech Frýdlantska a Hrádecka v Libereckém kraji. Polsko by na to mělo poslat až 1,3 miliardy korun. Brabec zdůraznil, že Česko nebude handlovat souhlas za peníze.

„Není to žádné výpalné, jak jsem si někde přečetl. Jsou to konkrétní náklady, které by měla polská strana uhradit jako svůj podíl pro zajištění pitné vody v oblasti. Chceme vyjednat podmínky tak, že se dramaticky omezí, minimalizuje na nulu dopad na životní prostředí,“ uvedl.

Blokáda hranic

Polsko má podle návrhu podrobně informovat sousedy o dopadech těžby, zajistit protifiltrační stěnu v dole, která zamezí únikům českých spodních vod. Mají také následovat opatření na omezení hluku a prašnosti. Polsko by také mělo pouštět do dolu české odborníky k pravidelným kontrolám.

„Věřím, že dohoda má šanci na úspěch. Je to vždy lepší než blokáda hranic,“ doplnil hejtman Libereckého kraje Martin Půta (SLK), který se jednání účastní.

Podle Kurtyky nelze důl ihned zavřít. „Důl hraje zásadní roli v polské energetice. Při rozhovorech expertů se musíme ujistit, že řešení, které připravíme, bude dostačující,“ řekl polský ministr.

Podle advokátní kanceláře Frank Bold a Sousedského spolku Uhelná na dohodu, která ochrání české zájmy, nebylo dost času. Upozorňují, že čeští vyjednavači také nemají potřebné informace ke stanovení dohody. „Za těchto podmínek tak není ani možné vyhodnotit, která opatření jsou nezbytná pro to, aby bylo negativnímu vlivu těžby na české území zamezeno,“ uvedly.

Organizace kritizují netransparentní jednání vlády, vadí jim, že kabinet dopředu nesdělil své požadavky, za nichž stáhne žalobu u Soudního dvora EU.

V tiskové zprávě zároveň prezentovaly sedm požadavků, na kterých má česká strana trvat. Podle nich má být těžba v dole okamžitě přerušena a experti musí vyhodnotit skutečný dopad těžby na české území. Apelují, aby Polsko zveřejnilo alternativní plán těžby. Podle dosavadních plánů má těžba trvat až do roku 2044 a přiblížit se na 70 metrů od hranic s Českem.

Žádají také od Polska návrh opatření, jež zamezí negativním vlivům na české životní prostředí, především poklesu spodních vod. Česko má zároveň stanovit podmínky a sankce, podle nichž se bude postupovat, pokud polská strana poruší podmínky. Podmínky musejí být nepřekročitelné, vyjednávání má podle organizací pokračovat v úzké spolupráci se zástupci Evropské komise.

Podle Brabce jednání povedou k dohodě. „Otevřeně jsme si vyjasňovali naše pozice. Logicky nemůže být zájem na zhoršení česko-polských vztahů, ať už vlád, ale i běžných občanských vztahů. Takovou eskalaci si nikdo nepřeje,“ řekl také Brabec.

Reklama

Související témata:

Doporučované