Hlavní obsah

Chcete nás, nebo ne? Erdogan žádá od EU jasné stanovisko. Obejdeme se bez vás, vzkazuje

Turecký prezident chce od Unie slyšet jasné stanovisko ke svému vstupuVideo: Reuters, AP

 

Reklama

Většina Turků do Evropské unie podle jejich prezidenta ani nechce. V rozhovoru pro BBC řekl, že pokud EU Turecko přijmout nehodlá, bylo by snazší slyšet jasné „ne", aby se podle toho mohla země zařídit.

Článek

Podle tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana ztrácí Evropská unie čas. Pokud podle něj nemá v plánu Turecko přijmout, raději by slyšel jasné „ne", než zůstával dál v nejistotě. Řekl to v exkluzivním rozhovoru pro televizní stanici BBC.

Turecko je podle prezidenta samostatné a dokáže se o sebe postarat i bez Evropské unie. Případné odmítnutí podle Erdoganových slov zemi neznepokojuje.

„Většina mých lidí už nechce Evropskou unii. Nemyslí si, že přístup EU k Turecku je upřímný,“ řekl.

Turecko se snaží dostat do Unie poměrně dlouho. Už v roce 1987 zažádalo o vstup. Unie ho však na seznam kandidátských zemí zařadila o několik let později a hovory oficiálně započala až v roce 2005.

Kvůli loňskému puči a následnému upevnění prezidentovy moci se však hovory nikam neposunuly. Unie Turecku předložila také seznam 35 přístupových kapitol, ze kterých byla uzavřena pouze jedna a mnoho z nich se ještě ani neotevřelo.

Minulý týden dokonce Evropský parlament volal po oficiálním pozastavení přístupových hovorů, pokud by Turecko do ústavy zahrnulo plánované změny. Ty jsou v očích europarlamentu krokem zpět v oblasti lidských práv, svobody médií a boje s korupcí. V rámci změn Turecko uvažuje mimo jiné o znovuzavedení trestu smrti.

V rozhovoru pro BBC také prezident popřel uvěznění 150 novinářů. Podle něj jsou ve vazbě pouze dva lidé s novinářskou průkazkou.

Turecko zároveň prodloužilo zadržení místního ředitele Amnesty International a devíti dalších osob. Všichni jsou obviněni ze členství v ozbrojené teroristické organizaci.

Reklama

Související témata:

Doporučované