Hlavní obsah

Chcete s Angličanem na Premier League? Kompletní návod, jak uspět

Foto: Profimedia.cz

Legendární severolondýnské derby mezi Arsenalem a Tottenhamem. Třeba se na vás usměje štěstí a zavítáte do britské metropole právě na něj!

Reklama

Chtěli byste podniknout bezplatně cestu na zápas Premier League? Díky nové soutěži ve spolupráci s Fortunou čeká na soutěžící mnoho hodnotných cen, na absolutního vítěze pak výlet do Londýna společně s autorem podcastu Angličan.

Článek

Liga Angličana je tu!

Jiří Hošek oficiálně vyhlásil rozjezd vlastní soutěže Fantasy Premier League v rámci podcastu Angličan, do které je vstup pro všechny zájemce stále otevřený, velice snadný a hlavně zcela bezplatný. Vítěz celkového pořadí se může těšit na letecký zájezd do Anglie ve společnosti samotného autora podcastu. Zažije tak jeden živý zážitek s oblíbeným podcastem pouze pro sebe.

Hodnotné ceny pamatují i na vítěze jednotlivých kol a medailisty měsíčního hodnocení. Neváhejte se ještě dnes přihlásit do naší ligy přes tento odkaz. Pokud svůj tým už máte, stačí, když se k nám do soutěže přihlásíte pod kódem 4r4lmh.

Foto: Seznam Zprávy

Soutěž podcastu Angličan.

„I některé velké tváře podcastu Angličan, jakými jsou Martin Vait nebo Karel Häring, si postaví vlastní sestavu a poměří s námi síly v nově založené lize. Počítat můžete s mou sestavou i s tou od Karla Tvaroha. Chcete se k nám přidat? Stačí si stáhnout aplikaci Premier League nebo navštívit oficiální webové stránky premierleague.com,“ uvádí v nejnovějším podcastu Angličan autor Jiří Hošek.

Soutěžící mají o motivaci postaráno. „Kromě zmiňovaných cen budeme navíc během nadcházejícího ročníku Premier League nabízet i různé další odměny,“ komentuje v podcastu Hošek.

Jak to celé funguje?

Fantasy Premier League je skutečný fenomén. Jedná se o virtuální hru s virtuálními penězi, která je založená na reálném dění v anglické nejvyšší fotbalové soutěži. Aktuálně hraje Fantasy globálně několik milionů nadšenců. Kdo má opravdu rád nejvyšší anglickou fotbalovou soutěž, jeho vášeň to posune na ještě vyšší úroveň. I když to spolyká nějaký ten čas.

FPL má dokonce svoje vlastní produkty, podcasty, oficiální reporty od specializovaných skautů, komentátory, televizní experty a vlastně i celebrity,“ dodává Hošek, který má s hraním Fantasy několikaleté zkušenosti.

„Velmi zjednodušeně se ve Fantasy stanete manažerem vlastního virtuálního celku Premier League. Vaším základním cílem je získat od svých svěřenců co nejvíc bodů do celkového pořadí. Na začátku disponujete rozpočtem 100 milionů liber, který máte za úkol využít na nákup 15 hráčů. Nesmíte rozpočet překročit. Při výběru fotbalistů musíte dbát i na jednotlivé posty, nemůžete si koupit například 5 brankářů. Vaše patnáctičlenná sestava musí obsahovat dva brankáře, pět obránců, pět záložníků a tři útočníky. Z jednoho klubu nesmíte v jednu chvíli ‚vlastnit‘ více než tři hráče,“ popisuje základní princip hry už rovněž etablovaná postava Angličana, Karel Tvaroh z béčka pražské Sparty.

Jakmile budete spokojeni se svým novopečeným kádrem, je na čase vytvořit si výchozí základní jedenáctku pro 1.kolo a rozdat klíčové role. Základní sestava musí být složena z jednoho brankáře, aspoň tří obránců, tří záložníků a jednoho útočníka. Zbytek je čistě na vaší manažerské fantazii, citlivém odhadu a špetce štěstí. Můžete zvolit rozestavení 3-5-2, 4-3-3 nebo klidně i 5-4-1.

Vaší stěžejní misí ve hře je poskládat svůj tým v co nejsilnějším možném složení pro jednotlivá hrací kola. Čím více se zadaří vašim hráčům a jejich celkům, tím více body budete na konci každého kola odměněni. Body jsou stejně tak jako v reálných fotbalových tabulkách univerzálním měřítkem úspěchu i ve hře Fantasy.

Prakticky jakýkoliv zápis vašeho hráče do statistik je odměněn určitým bodovým přídělem. Pokud se váš útočník v zápase dvakrát prosadí, jeho celek vyhraje a vyhlásí ho mužem utkání, můžete se radovat z vysokého skóre. Pokud váš brankář vychytá důležitou nulu, solidní bodová odměna vás za jeho výkon taktéž nemine. Jenže pokud vložíte důvěru do stopera, jenž vyfasuje za brutální skluz červenou kartu, na oplátku o nějaké ty drahocenné body přijdete.

Bodík se přičte každému hráči, který se na trávníku v daném kole objeví alespoň na pár vteřin. Pokud chcete nárokovat body dva, musí váš virtuální svěřenec odehrát aspoň 60 minut. Bodují se vstřelené branky, asistence, čistá konta brankářů, obránců i záložníků. Sama Fantasy Premier League pak ještě nejlepším hráčům zápasu přiděluje bonusové body. Pokud se stane obětí nechvalně proslulých rotací Pepa Guardioly se sestavou Manchesteru City a vaše drahá posila zůstane v reálu na lavičce, sáhne Fantasy na vaši lavičku po náhradníkovi na daný post a nula na hráčově kontě se nekoná.

Jako manažer si také pravidelně volíte svého kapitána a jeho asistenta. Kapitánovo výsledné skóre je dvojnásobné, pokud ale k zápasu nenastoupí, dvojnásobek bodů se počítá právě jeho zástupci. Pokud se na place neobjeví ani jeden, máte s bonusovými body smůlu.

Přestupy jsou klíčové

Přestupová politika je z hlediska dlouhodobého úspěchu vašeho mužstva naprosto klíčová. Sezona Premier League je nesmírně dlouhá. Fotbalisté v anglické nejvyšší soutěži mají před sebou konkrétně 38 kol od srpna do konce května.

V FPL jsou ceny fotbalistů nastaveny podle kvality daného hráče a podle zájmu hrajících manažerů.

Ofenzivní esa ligy, jakými jsou Mo Salah nebo Harry Kane (oba za virtuálních 12,5 milionu liber), stojí zhruba trojnásobek toho, co mnozí neokoukaní útočníci z papírově slabších týmů. Na svých hráčích můžete solidně vydělat, pokud se vám podaří dokonale časovat transfery.

Před každým hracím týdnem Premier League máte prostor k provedení personálních změn, které můžete dle svých zdrojů (virtuální libry a nahrané body) a časových možností promýšlet až do oficiální uzávěrky. K té dochází vždy 90 minut před výkopem prvního duelu z tzv. hracího týdne (obvykle páteční předehrávka kola).

Pak se pohodlně usadíte a doufáte, že vás nepodrazí některý skutečný manažer nenasazením vašeho kapitána, nebo že vás snad nezklamou hráči, do nichž jste pro dané kolo vložili důvěru.

Každý týden automaticky obdržíte jeden volný transfer. Každý další přestup v jednom týdnu vás totiž nebude stát jen virtuální peníze, ale také to nejcennější, co ve hře máte - těžce vybojované body, konkrétně 4. Jinými slovy, jeden vyměněný hráč na každé kolo Premier League (gameweek) je bodově bez postihu, Dva vyměnění hráči minus 4 body, 3 hráči minus 8 bodů atd.

Pokud se vám zraní hráč na delší období, nebo vnímáte zásadní pokles jeho formy nebo jeho týmu, můžete ho bez váhání prodat a sehnat si vhodnou náhradu. Svůj volný transfer si lze ušetřit, ale více jak dva na svém kontě mít nemůžete.

Chipy

Kořením Fantasy jsou takzvané „chipy“. Jedná se o takový povolený doping, esa z rukávu, žolíky, které můžete vytasit v té nejvhodnější chvíli. Jednotlivé bonusové nástroje sloužící k taktizování jsou v rámci sezony vysoce limitované.

Použití jednotlivých žolíků je výhodné důkladně promyslet. Hned tři ze čtyř můžete využít pouze jednou za celý ročník. Žádné „jokery“ se nedají použít naráz v jednom hracím kole.

Zmiňované „chipy“ se jmenují Bench Boost, Free Hit, Triple Captain a Wildcard.

Pokud hrajete Bench Boost, započítají se vám pro dané kolo i body hráčů na lavičce. Ti totiž za normálního stavu vychází bodově naprázdno.

Další žolík se jménem Triple Captain dovede ztrojnásobit získané body vašeho kapitána.

„V loňském ročníku si nějaký nešťastník dal do sestavy jako trojitého kapitána stopera Jana Bednareka ze Southamptonu v zápase na Old Trafford, kde od Manchesteru United dostali hosté 9 gólů. Bednarek si dal vlastní gól a obdržel červenou kartu. Stoper se dostal na minus sedm bodů, což se kvůli Triple Captain ztrojnásobilo na minus 21,“ vzpomíná na úsměvný příběh loňské sezony Jiří Hošek.

„Chip“ známý jako Free Hit umožňuje pro jedno hrací kolo kompletní výměnu celého kádru, ale po odehraném kole se vrátí zpět vaše původní výchozí sestava. Doporučuje se pošetřit na kolo, kde se kvůli odloženým utkáním bude hrát jen málo zápasů.

A v neposlední řadě máte k dispozici žolíka zvaného Wildcard. Ten vám umožní trvalé beztrestné přebudování celého kádru. Tahle speciální karta je považována za tu vůbec nejmocnější. Tuto možnost můžete využít hned dvakrát za celou sezonu, a to ve dvou fázích. Poprvé od začátku sezony do konce prosince, podruhé od ledna do konce ročníku.

Pár rad závěrem pro soutěživé typy

Zvolit si svou patnáctku favoritů a neměnit po dobu 38 kol je způsob, se kterým na 99 % neuspějete. Je zapotřebí udržovat se v obraze, pravidelně sledovat zápasy, monitorovat všechny výsledky a nejrůznější aktuality. Je dobré mít představu o tom, jestli se vám někdo v týdnu zranil, vykartoval, nebo s kým hrají vaši hráči v následujících kolech.

V podcastu Angličan vám s klíčovými informacemi budeme samozřejmě v pravidelných podcastových relacích pomáhat a radit.

Užitečné je si dávat dobrý pozor na termíny uzávěrek, abyste nepropásli možnost učinit taktické změny.

Dále doporučujeme stažení oficiální mobilní aplikace Premier League, kde máte veškeré informace o anglické lize velmi přehledně na jednom místě. Zároveň odsud můžete pohodlně spravovat svůj tým Fantasy.

Z hlediska nevyzpytatelnosti je nejnebezpečnějším manažerem reálného světa dozajista už zmiňovaný španělský stratég Pep Guardiola, který velmi často a rád rotuje sestavu Citizens. Jako by to nestačilo, Guardiola své svěřence pravidelně střídá ještě před 60. minutou, což daným hráčům výrazně srazí výsledný bodový zisk ve Fantasy.

Nepodceňte ani složení své střídačky. Pokud kdokoliv z vaší základní jedenáctky nenastoupí, bude automaticky nahrazen prvním náhradníkem. Proto je dobré, když si fotbalisty na střídačce seřadíte dle vlastní preference. Zároveň doporučujeme nešetřit na svých náhradnících.

Když děláte jakékoliv změny, dejte dobrý pozor, zda-li jste si nové úpravy skutečně uložili. Nic nemrzí tolik jako zjištění, že ten útočník zůstal uložený na lavičce a jeho hattrick se vám nepočítá.

„Hraní Fantasy je napínavé, návykové. Donutí to člověka sledovat velmi komplexně celou soutěž. Najednou vás baví sledovat všechny zápasy,“ glosuje v podcastu Angličan specifika Fantasy zkušený hráč Luděk Staněk.

Celý produkční tým podcastu Angličan je nesmírně potěšen ze skutečnosti, že je o účast v naší Fantasy lize mezi vámi tak velký zájem. Těšíme se na premiérový ročník společné soutěže a přejeme všem účastníkům jen to nejlepší.

Hodně zdaru, těšíme se na vás!

Reklama

Související témata:

Doporučované