Hlavní obsah

Chcete se rozvést? Počkejte tři měsíce a projděte kurzem, co to udělá dítěti, naordinovalo Dánsko

Foto: Shutterstock.com

Dánsko v roce 2018 zaznamenalo 15 tisíc rozvodů, což je téměř polovina počtu uzavřených manželství v tomto roce.

Reklama

Letos v dubnu začal v Dánsku platit nový zákon, podle kterého se nemohou manželské páry s dětmi nechat rozvést, jestliže nepodstoupí online poradenský kurz. Ten má zmírnit negativní dopady rozluky. První data ukazují, že od zavedení normy počet rozvodů poklesl.

Článek

Dánsko patří mezi země s nejvyšším počtem rozvodů v západní Evropě. Navzdory tomu, že zde stát dlouhodobě podporuje a posiluje rodinná práva, se tu v roce 2018 uskutečnilo 15 tisíc rozvodů. To je podle deníku The Guardian přibližně polovina z celkového počtu sňatků uzavřených ve stejném roce.

Zatímco se dříve dánský systém v případě rozvodů soustředil více na práva rodičů než na práva dětí, nové podmínky rozvodového řízení mají pomoci zejména dětem, kterých se rozvod silně dotýká. Zároveň ale nový zákon představuje cílený krok dánské vlády ke ztížení celého rozvodového procesu.

Rozvod na pár kliknutí

Ještě donedávna byl rozvod pro Dány poměrně snadný. Podle serveru Inside Scandinavian Business stačilo vyplnit jednoduchý formulář na internetu, zaplatit 350 dánských korun (v přepočtu asi 1 200 korun) a za týden byl celý proces u konce. Dubnové změny v zákonech ale délku procesu prodloužily o tříměsíční čekací lhůtu.

Stát se přitom snaží zajistit, aby rozchody byly pro všechny účastníky méně bolestivé. Důležité je, aby se rodiče naučili na rozvod dívat optikou dětí. To odráží i název online kurzu „Spolupráce po rozvodu”.

„Cílem je, aby se zmírnila cena, kterou člověk musí za rozvod zaplatit. A to jak finanční, tak lidská,” řekl deníku The Guardian psycholog a profesor z Kodaňské univerzity Gert Martin Hald. Právě on pomáhal sestavit online poradenský kurz, který je nyní povinný pro všechny manželské páry s dětmi pod 18 let.

Kurz, který lze podstoupit i skrze aplikaci na telefonu, učí, jak se vyvarovat špatné komunikaci. Rodiče si mohou kurz přizpůsobit podle 17 půlhodinových modulů – ty nabízejí konkrétní řešení různých modelových situací. Zahrnují i rodinné narozeninové oslavy nebo chvíle, kdy se osoba snaží na něčem domluvit s bývalým partnerem, který má zrovna velký vztek, napsal The Guardian.

„Vyplatí se to nejen párům, ale i úřadům – prevence je vždycky lepší než léčba,” uvedla Jette Haislundová, ředitelka oddělení zdravotní péče na úřadě v okrese Ringkøbing-Skjern v západním Dánsku. Zde úřady nabídly poradenství párům vůbec poprvé, a to v roce 2011. Od té doby podle místní rady klesl počet rozvodů na 17 %.

Minimalizovat napětí a stres

„Kurz je o tom, aby každý porozuměl sobě, svým reakcím i reakcím dětí a aby se připravil na střídavou péči po rozvodu,” podotkl spoluautor kurzu Hald. „Pomáhá se stresem, úzkostí, depresí a také vede ke snížení počtu dní, kdy si lidé musejí brát volno v práci,” dodal.

Do testování poradenského kurzu se zapojilo 2 500 dobrovolníků. Odborníci i ti, kteří ho již absolvovali, si ho podle informací deníku The Guardian chválí. „Ve 13 z 15 případů mělo absolvování kurzu středně až vysoce pozitivní účinky na duševní a tělesné zdraví lidí. Bývalý pár potom spolu byl schopný po 12 měsících komunikovat, jako kdyby k žádnému rozvodu nedošlo,” informoval Hald.

Podle odborníků na párovou terapii jde o krok správným směrem. I když připouštějí, že některým párům nebude online kurz stačit. „Je to šikovný nástroj a proti pozitivním výsledkům jeho užívání nelze nic namítat,” uvedla Trine Schaldemoseová, zástupkyně ředitele asociace Mødrehjælpen, která pomáhá rodinám. „Ale párům, které se nacházejí uprostřed vážného konfliktu, v násilném vztahu nebo mají velmi omezené možnosti řešení, to nepomůže. Takové páry potřebují víc než jeden online kurz. Budou potřebovat osobní, individuální terapii. Tohle jejich problémy nezalepí.”

Co je podle Schaldemoseové problematické, je právě tříměsíční lhůta, během které rodiče dětí nesmějí učinit žádná předběžná opatření z hlediska střídavé péče.

„Pro děti to znamená, že trčí uprostřed konfliktu a prožívají ho déle než je nutné,” soudí. „Rodiče spolu musí zůstávat, aniž by jeden z nich mohl zažádat o nové bydlení, protože vlastně ještě neví, zda ho bude potřebovat. A tak ani nemohou odpovědět na první otázku dítěte, která většinou zní – kde budu bydlet?”

Dánské úřady chtějí pomáhat

Od chvíle, co zákon vstoupil v platnost, nabídlo 68 z 98 dánských městských úřadů poradenství manželům v obtížích. Mají za to, že pomáhat udržet rodiny dohromady stojí městské úřady méně peněz – ušetří tak na bydlení a službách.

Změnu v zákoně uvítala veřejnost i dánští politici. „Obce si zaslouží pochvalu za to, že se chopily iniciativy, aby pomohly více rodinám prosperovat a zůstat pohromadě,“ řekla agentuře Ritzau Jane Heitmannová z liberální opoziční strany Venstre.

Jediný hlas proti se ozval z menší politické strany Liberální aliance. Kritika se ozývala spíše ze zahraničí, kde některé země zákon považují za násilné vniknutí státu do soukromých životů občanů, napsal The Guardian.

Podle toho ale jiní odborníci zpochybňují boom poradenských služeb, které místní úřady Dánům nabízejí. Před pěti lety služby nabízelo jen 20 % úřadů, teď je to většina z nich. A podle Halda nejsou všechny nabízené programy podložené výzkumem. Přesto souhlasí s tím, že stát má právo jednat. „Míra rozvodovosti se v západních zemích pohybuje mezi 25 až 50 %,“ řekl. „Stojí to obrovské množství peněz a způsobuje to spoustu bolesti. Individuální terapie by byla příliš drahá. Chceme-li to opravdu brát vážně, musíme spolupracovat na rozvoji něčeho, co lze použít pro větší počet lidí.“

Schaldemoseová uvedla, že každá poradenská služba je odrazem pozitivního vývoje, ale kvalita jednotlivých programů se velmi liší. Steen Kruse z dánského Centra pro rozvoj rodiny prohlásil, že je od místních úřadů „rozumné“, že se podílejí na odpovědnosti ve vztazích a rodinném životě Dánů. Ekonomické náklady na rozvod jak pro rodiny, tak i pro stát, pokud jde o nové bydlení, školy a zdravotní a sociální služby, by totiž mohly být obrovské. „Mnozí se chtějí rozvodu vyhnout, pokud je to možné,“ řekl Kruse.

Reklama

Související témata:

Doporučované