Hlavní obsah

Chladné počasí s teplotami pod nulou bude pokračovat do půlky února

Videoblog meteorologa Petra Dvořáka.Video: Petr Dvořák, Seznam Zprávy

 

Reklama

Česká republika se v současnosti nachází na severovýchodní části studené vzduchové hmoty, přes kterou na české území proniká vlhčí a chladnější vzduch od Atlantiku.

Článek

Středeční počasí bude zatažené až oblačné. Na jihu lze očekávat mírné sněžení. Teploty budou přes den dosahovat –5 až –1 °C.

Tato situace bude přetrvávat až do prvních únorových dnů. Teploty se budou i nadále pohybovat pod bodem mrazu a jen zřídka vystoupí lehce nad nulu.

Teplejší podmínky lze očekávat až od poloviny února. V tu dobu začne na území republiky převažovat západní proudění, které přinese vlhký, ale relativně teplý vzduch.

V Krkonoších kleslo lavinové nebezpečí na druhý stupeň

Lavinové nebezpečí v Krkonoších dnes kleslo ze třetího na druhý stupeň z pětibodové škály. Na hřebenech hor je nyní okolo dvou metrů sněhu. Sněhová pokrývka se postupně stabilizuje a na většině strmých svahů vykazuje střední stabilitu, zjistila dnes ČTK na webu horské služby. Po silném sněžení v první polovině ledna platil mezi 15. až 18. lednem čtvrtý lavinový stupeň, který bývá v Krkonoších vyhlašován výjimečně.

Druhý lavinový stupeň znamená mírné nebezpečí lavin, podmínky pro túry jsou převážně bezpečné. „Uvolnění laviny je možné hlavně při velkém dodatečném zatížení, výjimečně i při malém dodatečném zatížení, a to zejména na strmých svazích. Možnost samovolného uvolnění velmi velkých lavin se nepředpokládá,“ uvedl Robert Dlouhý z Horské služby Krkonoše. Objevit se podle něj mohou pouze laviny středních rozměrů, které se většinou zastaví ještě na svahu.

Lavinovými lokalitami v Krkonoších jsou Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl. Ročně v horách sjede několik desítek lavin.

Silnice na Vsetínsku pokryl uježděný sníh

Na silnicích ve vyšších polohách Vsetínska udržovaných inertním posypem leží dnes ráno uježděná vrstva sněhu o tloušťce mezi pěti až deseti centimetry. Sjízdné jsou se zvýšenou opatrností.

Vozovky v ostatních částech Zlínského kraje jsou povětšinou holé, suché a vymrzlé, lokálně však hrozí jejich namrzání. Místy snižují dohlednost mlhy. Vyplývá to z informací zveřejněných Ředitelstvím silnic a dálnic ČR.

Pro vozidla nad 3,5 tuny zůstává nesjízdná silnice 4932 mezi Vizovicemi a Loučkou na Zlínsku, kterou silničáři přes zimu neudržují. Pro osobní vozidla je sjízdná pouze se řetězy.

Ve vyšších polohách na Pardubicku se může tvořit námraza

Na silnicích v Pardubickém kraji zůstávají zbytky sněhu jen v nejvýše položených oblastech. Často jsou zledovatělé, místy se může tvořit také námraza. Všechny komunikace jsou ale sjízdné, uvádějí silničáři.

Kluzké vozovky musejí řidiči očekávat na menších cestách v Železných horách a v okolí Žamberka a Lanškrouna. Na silnici I/11 přes Suchý Vrch leží zmrzlá sněhová vrstva.

Dnes ráno bylo v Pardubickém kraji většinou jasno až skoro jasno, foukal slabý vítr. V oblasti Moravské Třebové se vyskytovaly mlhy. Teploty se pohybovaly od minus 19 do minus osmi stupňů.

V Libereckém kraji dál mrzne, silničáři doporučují opatrnost

V Libereckém kraji už třetí den silně mrzne. Na Jizerce v Jizerských horách naměřili dnes v 7:00 přes minus 23,7 stupně Celsia a při zemi dokonce minus 27. Silničáři doporučují opatrnost hlavně v horách. Na silnicích je tam silná vrstva zledovatělého sněhu, v níž se tvoří vyjeté koleje.

Hlavní tahy v Libereckém kraji jsou dnes ráno většinou holé a vymrzlé, místy mohou být vlhké po chemickém ošetření. Motoristé by měli být opatrní, protože na některých místech mohou vozovky namrzat.

Teploty se ráno pohybují od minus sedmi do minus 14 stupňů Celsia. Většinou je jasno nebo skoro jasno, fouká jen slabý vítr. Mrazivé počasí vydrží podle meteorologů po celý den, k večeru očekávají přibývání oblačnosti. Rozptylové podmínky jsou zhoršené, a tak se může hůř dýchat.

Na celém území Moravskoslezského kraje jsou i dnes zhoršené rozptylové podmínky. Na všech stanicích tak zůstává překonán imisní limit 50 mikrogramů na metr krychlový. Také podle hodinových koncentrací je situace v celém kraji hodnocena jako špatná, což znamená, že se naměřené hodnoty pohybují v rozmezí od 90 do 180 mikrogramů na metr krychlový, někde je označena i jako velmi špatná a hodnoty tam jsou ještě vyšší. Jedná se například o stanice v Třinci na Frýdecko-Místecku. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

V Moravskoslezském kraji zůstávají zhoršené rozptylové podmínky

V kraji tak zůstává v platnosti vyhlášená regulace pro Ostravsko, Karvinsko a Frýdecko-Místecko včetně Třinecko. Podniky na tomto území musí dodržovat regulační opatření. Omezují se v nich třeba prašné činnosti nebo odkládají opravy. Pro zbytek území je platná smogová situace, tedy stav předcházející regulaci.

Na jižní Moravě komplikuje dopravu místy mlha

Mlha dnes ráno místy komplikuje provoz v Jihomoravském kraji. Dávat pozor je proto třeba ve všech okresech s výjimkou Blanenska, kde sice není mlha, na méně využívaných trasách v lesních úsecích tam ale leží zbytky zledovatělého sněhu kryté posypem. Vyplývá to z webu Správy a údržby silnic Jihomoravského kraje.

Teploty v kraji se aktuálně pohybují od minus 11 do minus sedmi stupňů Celsia. Největší zima je v Brně, na Brněnsku a na Vyškovsku. Silnice jsou většinou holé, suché a vymrzlé.

Největší mlha je na Břeclavsku a Hodonínsku, kde je dohlednost asi 50 metrů. Na celém území kraje fouká slabý vítr.

Teplotní rekord padl na Šumavě

Na šumavské Jezerní slati bylo dnes v noci minus 30,8 stupně. Je to nejnižší teplota, kterou dnes meteorologové v jižních Čechách naměřili. I v nížinách budou teploty v kraji přes den až do konce týdne lehce pod nulou. ČTK to dnes řekl Daniel Maňhal z českobudějovické pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Dnes bude v kraji podle meteorologů zataženo a na většině území regionu bude slabě sněžit. Nejvyšší denní teploty budou od minus pěti do minus dvou, v 1000 metrech na horách kolem minus sedmi. „Vypadá to i na víkend, že by mohlo být přes den lehce pod nulou a v noci pod nulou jako teď. Ale žádné závratné mrazy v nížinách nečekáme," řekl Maňhal.

Reklama

Doporučované