Hlavní obsah

Chlapcova svoboda za mou. Ředitel památníku v Osvětimi a jeho dopis Nigérii

Foto: Profimedia.cz

Piotr Cywiński v lednu roku 2020.

Reklama

Ředitel památníku v polské Osvětimi nabídl, že si odpyká ve vězení část z trestu, který byl za rouhání uložen nigerijskému chlapci.

Článek

V otevřeném dopise prezidentu Nigérie Piotr Cywiński požádal o milost pro mladého chlapce, který byl islámským soudem odsouzen za nelichotivé poznámky o bohu během hádky s kamarádem. K neprodlenému přezkoumání rozhodnutí soudu už nigerijské úřady vyzval také Dětský fond Organizace spojených národů.

Cywiński dále v textu prohlásil, že v případě nevyhnutelnosti trestu by místo chlapce nastoupil do vězení on sám a dalších 119 dobrovolníků z celého světa, kdy každý by za mřížemi strávil jeden měsíc výměnou za svobodu třináctiletého chlapce.

„Bez ohledu na to, co řekl, nelze s ním vzhledem k jeho věku zacházet jako s uvědomělým a zodpovědným. Neměl by být vystaven ztrátě mládí, zbaven příležitostí a být stigmatizován fyzicky, emocionálně a pedagogicky po zbytek života,“ stojí v otevřeném dopise pro Muhammadua Buhariho, prezidenta Nigérie. Ten se zatím k záležitosti veřejně nevyjádřil.

„Pokud souhlasíte s udělením milosti nebo s výše uvedeným návrhem místo trestu, pokusím se poskytnout finanční pomoc, aby se chlapci dostalo řádného vzdělání. Tímto způsobem Nigérie získá místo zničeného mladého muže vzdělaného mladého občana.“

Chlapcův právník se proti stanovenému rozsudku odvolal s tím, že porušuje práva dětí a nigerijskou ústavu. Pro BBC News uvedl, že dosud nebylo stanoveno datum, kdy by odvolání mělo být u soudu projednáno.

O chlapcově osudu rozhodoval soud ve federálním státu Kano, ten je jedním z dvanácti nigerijských států, které uplatňují právní systém šaría vedle na náboženství nezávislých zákonů země. Systém šaría je odvozený z náboženských zásad islámu a jeho soudní řízení se vztahují pouze na muslimy. Islámské soudy mají v Kanu dokonce i své vlastní policejní síly a rozsudky, které vynáší, mohou zahrnovat bičování, amputace i trest smrti.

Reklama

Související témata:

Doporučované