Hlavní obsah

Chovanec naštval Hamáčka. Odmítl hlasovat pro vládu, která se opírá o komunisty

Foto: Profimedia.cz

Milan Chovanec zopakoval, že ČSSD bude v menšinové vládě plnit funkci fíkového listu.

Reklama

Poslanec a jeden z nejvýraznějších členů sociální demokracie na středečním hlasování o důvěře chybí. Milan Chovanec uvedl, že vládu nemůže podpořit kvůli svému přesvědčení.

Článek

Poslanec a bývalý úřadující předseda ČSSD Milan Chovanec nepodpoří menšinovou vládu hnutí ANO a ČSSD. Na hlasování o důvěře ve středu nedorazil, z jednání Sněmovny se omluvil. Uvedl to v prohlášení, které zaslal ČTK a zveřejnil na Facebooku.

Někdejšímu ministru vnitra v Sobotkově vládě vadí to, že menšinový kabinet musí při hlasování o důvěře spoléhat na podporu KSČM.

„Vládu nakonec netvoří ani těch pět sociálních demokratů, o nichž se hlasovalo ve stranickém referendu! A to se navrch tváříme, že jsme v obsazování vládních postů suverénní a že nám do toho nikdo nemluví. A stejně alibisticky děláme, že nevidíme, když hnutí ANO podepisuje toleranční patent s komunisty,“ napsal na Facebooku.

Kritizuje také podmínky, které se podařilo v koaličních rozhovorech vyjednat současnému vedení ANO a ČSSD: „Couvli jsme ze všech svých zásadních prohlášení. Zisk Ministerstva vnitra nemohu, i jako bývalý ministr vnitra, považovat za úspěch, za nějž je (jako jediný!) dnes vydáván.“

Chovanec uvedl, že kabinet nepodpoří kvůli svému poslaneckému slibu: „V něm jsem slíbil, že budu svůj mandát vykonávat ‚podle svého nejlepšího vědomí a svědomí’. Svědomí je ryze individuální záležitostí a nelze jej podřídit kolektivnímu rozhodnutí,“ napsal.

Pro současného předsedu ČSSD Jana Hamáčka je Chovancovo rozhodnutí údajně osobním zklamáním. „Ne proto, že je proti vstupu ČSSD do vlády s hnutím ANO. Ale proto, že navzdory svým veřejným prohlášením, že bude respektovat výsledky vnitrostranického referenda sociální demokracie, tak neučiní,“ prohlásil.

„Navzdory svému slibu se tak zachová v rozporu s rozhodnutím naší členské základny. A rozhodnutí naší členské základny by mělo byt nadřazené všem orgánům a osobním zájmům," dodal.

Reklama

Doporučované