Hlavní obsah

Protivládní rebelie v ČSSD nekončí. Čtveřice poslanců odmítá hlasovat podle koaliční smlouvy

Poslanec Roman Onderka vysvětluje svůj postoj ke koaliční smlouvěVideo: Václav Dolejší, Seznam Zprávy

 

Reklama

Pohodlnou většinu vládních poslanců a KSČM může ohrozit čtveřice „rebelů“ z ČSSD. Odmítají povinně hlasovat pro vládní návrhy.

Článek

Rozpolcenost uvnitř sociální demokracie ohledně účasti na vládě s hnutím ANO neskončila výsledkem vnitrostranického referenda. A dál přetrvává i uvnitř poslaneckého klubu strany. Jak zjistil Seznam, čtyři z celkem patnácti zákonodárců sociálních demokratů sice podepsali koaliční dohodu, ale s výhradou vůči povinnosti automaticky podpořit každý návrh, který do Sněmovny vláda pošle.

Svůj podpis s výhradou připojili pod koaliční dohodu otevření kritici vládní účasti ČSSD: bývalý ministr vnitra Milan Chovanec, místopředsedové strany Roman Onderka a Jaroslav Foldyna a poslanec Ondřej Veselý.

„Je to pojistka pro případy, kdy třeba já navrhnu nějaký zákon a na vládě nás pak hnutí ANO přehlasuje a do Sněmovny pošle opačný návrh, než byl ten můj původní. Přece pro něj pak nemůžu hlasovat,“ vysvětluje Veselý důvod, proč se k výhradě ke koaliční dohodě připojil. Odmítá, že by vládní návrhy bojkotoval ve větší míře.

Roman Onderka zase považuje ustanovení v koaliční smlouvě o „hlasovací poslušnosti“ za protiústavní. „I koaliční dohoda musí být v souladu s Ústavou. A toto ustanovení ukládá poslanci, co má a nemá dělat. Z tohoto pohledu popírá poslanecký slib, ve kterém zákonodárce slibuje, že se při hlasování řídí jen svým nejlepším vědomím a svědomím," vysvětluje Onderka.

Dopředu zavazovat koaliční poslance má podle něj smysl pouze u zásadních předloh jako je státní rozpočet, zahraniční směřování nebo daňové úpravy. „To jsou věci, u kterých musí být subjekty vstupující do koalice v nějakém souladu. Ale měli bychom tyto záležitosti odlišit od těch běžných norem," myslí si Onderka.

Nařčení z prvoplánové rebelie se brání i exministr Milan Chovanec, který sám patřil mezi nejhlasitější odpůrce vládního zapojení ČSSD.

„Není to rebelie, žádné problémy dělat nechceme. Ale vzhledem k tomu, že v koaliční smlouvě není pojistka proti přehlasování ČSSD většinou, kterou drží hnutí ANO, tak budeme prosazovat ty vládní návrhy, na kterých bude shoda i se sociální demokracií," avizuje Chovanec.

Přesto, že čtveřice odmítá, že by vládní návrhy hodlala při hlasování bojkotovat hromadně a pravidelně, může jejich „rebelie" premiérovi Babišovi a hlavně vicepremiérovi a šéfovi ČSSD Janu Hamáčkovi vládnutí nečekaně zkomplikovat.

Pokud by totiž odmítli všichni čtyři najednou pro daný návrh zvednout ruku, smrskla by se koaliční většina na těsných 104 hlasy. A v takovém případě by šéfové obou vládních stran museli spoléhat na téměř stoprocentní účast zbylých poslanců svých dvou stran i KSČM.

Jan Hamáček se přesto vážnějších problémů neobává: „Ani koaliční smlouva není nad Ústavou a v tomto směru chápu postoj svých kolegů. Nicméně to nepokládám za komplikaci ve fungování vlády," napsal na dotaz Seznamu.

Zda bude pro jistotu před každým hlasováním zjišťovat postoj zmíněné čtveřice, aby případně pohlídal docházku zbylých zákonodárců, už ale neřekl.

Reklama

Doporučované