Hlavní obsah

Chování investorů se mění. Bezpečným útočištěm peněz jsou technologie

Foto: Unsplash - Adam Nowakowski

Akciové trhy za posledních šest měsíců zažily jednu z nejturbulentnějších dob ve své historii.

Reklama

Technologie se stávají bezpečným útočištěm pro investory. Jako jedny z mála dokázaly technologické společnosti zůstat stabilní i při extrémních výkyvech, a tak v investorských očích přebírají otěže od sektoru spotřebního zboží.

Článek

Celosvětová pandemie změnila téměř každou část života lidí a doslova naruby převrátila i investorský svět. Nejbezpečnějším zbožím na akciovém trhu se zničehonic totiž staly podíly v technologických společnostech, všímá si zpravodajská stanice CNN.

Dříve toto konstatování platilo spíše pro jiný obor. Sektor necyklického spotřebního zboží, kam spadá například firma Coca-Cola, ale těžce bojoval s tvrdými karanténními opatřeními a ani po jejich uvolnění se nedokázal vzpamatovat – především kvůli poškozené ekonomice. Podle serveru Financial Times se nápojářské společnosti propadly tržby nejvíce za posledních 25 let a prodeje za druhé čtvrtletí letošního roku klesly meziročně o 28 procent.

Vítězný Nasdaq

„Tradiční akcie neprosperovaly tak dobře jako index Nasdaq,“ řekl pro CNN JJ Kinahan, vedoucí tržní stratég ve společnosti TD Ameritrade. Index Nasdaq, který se zaměřuje na technologické akcie, zaznamenal toto pondělí rekord a za rok i přes katastrofální březnový propad narostl o více než 20 procent.

Všechny tři hlavní americké indexy se začaly zvedat z březnových hladin, ale index S&P 500 je stále více než o tři procenta pod svým vrcholem z letošního února. Ještě hůře se daří indexu Dow Jones, ten je dokonce o devět procent níže.

Americké akciové indexy

Nasdaq

Největší ryze elektronický burzovní trh v USA. Byl založen v roce 1971, v současnosti je třetí největší burzou na světě a druhou největší v USA. Patří sem například akcie společnosti Google, Apple, Microsoft, Intel či Facebook.

S&P 500

Standard & Poor’s 500 index zahrnuje 500 největších amerických podniků, s jejichž akciemi lze obchodovat na burze. Vznikl již v roce 1923 a svých 500 společností získal v roce 1957. Bývá označován jako jeden z nejlepších reprezentantů zdraví amerického akciového trhu.

Dow Jones

Dow Jonesův index byl poprvé zaveden již v roce 1896, kdy evidoval 12 výhradně průmyslových firem. V současnosti obsahuje pouze 30 různých společností, které patří mezi největší a nejvíce obchodované. Patří mezi ně například American Express, Apple, Boeing, Coca-Cola či Walt Disney.

Tradiční bezpečné akcie byly nejvíce zasaženy poklesem poptávky po zboží během pandemických opatření, a i když se ekonomika pomalu zvedá, spotřební zboží stále nejde na odbyt. „Chci investovat někam, kde si akcie povedou dobře i během karantény. A to jsou dnes technologie,“ říká Kinahan.

Microsoft předčil očekávání

Technologické firmy se lépe přizpůsobily novým podmínkám způsobeným nemocí covid-19 a lidé se naučili používat dříve ne příliš známé služby, které po pandemii jen tak nezmizí. Například Microsoft ve středu odhalil svou čtvrtletní uzávěrku a ukázalo se, že překonal veškerá očekávání. Výnos společnosti na konci června činil 38 miliard dolarů za tříměsíční období, což je 13procentní meziroční růst.

Analytici z Wall Street očekávali, že výnos se bude pohybovat okolo 36,5 miliardy dolarů. „Organizace, které si budují vlastní digitální možnosti, se vzpamatují rychleji a z této krize vyjdou silnější,“ napsal v prohlášení generální ředitel Microsoftu Satya Nadella. Technologického giganta vzhůru táhla především poptávka po cloudových a komunikačních nástrojích.

Důkaz dominance technologických společností lze najít i v indexu S&P 500, kde prvních pět míst obsadily firmy Apple, Microsoft, Amazon, Google a Facebook. Technologické společnosti nyní vzkvétají, ale ostatní sektory budou potřebovat nejspíše větší ekonomickou vzpruhu.

„Pro některá odvětví nemovitých aktiv, jako je infrastruktura a energetika, je nezbytný silnější hospodářský růst, aby bylo dosaženo udržitelnějších dlouhodobých zisků,“ okomentoval situaci pro CNN hlavní akciový stratég US Bank Terry Sandven.

Reklama

Doporučované