Hlavní obsah

Krize jako šance: Ceny budou desetinové, říká investor Benýšek

Jak výhodně se dá v krizi nakupovat, popsal investor Richard Benýšek.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Teď se budou přerozdělovat karty a ukáže se, jak jsme my Češi silní investoři, říká o současné ekonomické situaci podnikatel a investor Richard Benýšek.

Článek

Richard Benýšek je podnikatel, významný investor v lesnictví a krizový manažer. Pracoval pro PPF Petra Kellnera, zažil souboje s Františkem Mrázkem i Alešem Hušákem. Od poloviny června je i novým místopředsedou olomoucké buňky Občanské demokratické strany.

Ceny jsou desetinové

I nadále však Benýšek zůstává hlavně investorem a krizovým manažerem a v tomto období vidí velkou příležitost. „Teď se budou přerozdělovat karty a ukáže se, jak jsme my Češi silní investoři. Můžeme z toho vzejít vnitřně posíleni, nebo to tu také nakonec bude patřit Rusům, Číňanům a dalším,“ je přesvědčen. On sám nejenom v Česku, ale v celé Evropě vidí hodně možností. O cenách, za které budou jednotlivé příležitosti k mání, říká, že teď mohou být i desetinové.

„Aktiva se mohou zdvojnásobit, ztrojnásobit. Jde o hodně o pocit. Musí fungovat intuice, musí fungovat takové to svědění nosu. Jakmile tu schopnost ztratíte, z investora se stává úplně někdo jiný – přes spekulanta k bankrotáři. Takže zatím jsem ve fázi opravdu pečlivého rozhlížení se,“ dodává Benýšek s tím, že se teď specializuje na to, co je mu blízké. Tedy zemědělství, zpracovatelský průmysl a oblasti spojené se společností Krátký film Praha.

„Co se týká zemědělství a lesnictví, tam jsme velmi aktivní. Je to ale dlouhodobá záležitost. Může to být investice nebo alokace určité části majetku do něčeho, co si vůbec neužijete,“ dodává.

Falešná iluze, že se nic neděje

Sám má přitom strach, že v lidech v Česku je falešně živená iluze toho, že se vůbec nic neděje. „Teď jsem slyšel zajímavou přednášku, kde známý ekonom říkal, že vidí na konci roku propad ekonomiky o 20 procent. Když si uvědomíme, že když došlo k strukturálním změnám z komunismu na kapitalismus, propadla se ekonomika o 10 procent a Lehman Brothers znamenali propad o sedm procent. Jestli to spadne o 20 procent, přijdou neskutečné změny nejenom v ekonomice, ale i v chování lidí,“ říká. Jak dodává, on sám má velký strach, že to skutečně takový propad bude.

Pupkáči, co vykládají nesmysly

A co vedlo úspěšného byznysmena ke vstupu do politiky?

„Každý asi vidíme vrcholovou politiku jinde. Na druhou stranu – já jsem dlouhodobý řadový člen politické strany a nikdy jsem se tím netajil. V určitém okamžiku jsem připomněl svým kolegům, kdo je typický volič pravicové strany a co chce od pravicové strany slyšet. Nechce vidět pupkáče na kongresu, jak si tam vykládají své nesmysly. Řekl jsem to poměrně jadrně a asi to udělalo dojem,“ říká Benýšek.

Nemyslí si, že by jeho politická funkce ovlivňovala byznys. „Jako že by na mě zaklekli? Já bych to nedělal, kdybych měl pocit, že by byla možnost v těch věcech někde škodit,“ tvrdí.

Reklama

Doporučované