Hlavní obsah

Epidemie udeřila v celém Česku. Na komplikace po chřipce zemřelo deset lidí

Záznam: hlavní hygienička Eva Gottvaldová oznamuje vyhlášení chřipkové epidemie.

 

Reklama

Celé Česko se potýká s chřipkovou epidemií. Největší podíl nemocných hlásí Liberecký, Jihočeský, Jihomoravský, Středočeský a Ústecký kraj.

Článek

V celém Česku je chřipková epidemie. Pacientů přibývá ve všech krajích. Na 100 tisíc lidí připadá 1722 nemocných, uvedlo v tiskové zprávě Ministerstvo zdravotnictví. Oproti minulému týdnu stoupl jejich počet o 18 procent.

Údaje hlásí lékaři krajským hygienikům, nemocných, kteří nepřišli do ordinací, tak může být ještě víc. O epidemii se hovoří, když se počet pacientů pohybuje mezi 1600 až 1800 nemocnými na 100 000 lidí. Nejvyšší podíl nemocných má Liberecký, Jihočeský, Jihomoravský, Středočeský a Ústecký kraj.

Odpoledne hlavní hygienička Eva Gottvaldová na Ministerstvu zdravotnictví oznámila opatření, která se přijímají při vyhlášení chřipkové epidemie. „Nejohroženější jsou lidé nad 60 let a děti,” uvedla. V souvislosti s chřipkou už letos zemřelo deset lidí.

„Nejnovější údaje zpracované Státním zdravotním ústavem potvrzují, že je plošná chřipková epidemie na celém území ČR. Cirkulují oba typy virů s vyšším podílem chřipky typu B,” uvedla Eva Gottvaldová.

Chřipka: reportáž z příbramské nemocnice

Jak to vypadá v nemocnici v Příbrami? Dnes tu začal platit zákaz návštěv.

Pokud jde o zákaz návštěv v nemocnicích, hlavní hygienička uvedla, že záleží na ředitelích nemocnic, jak se zachovají, plošný zákaz nebyl vyhlášen.

Hygienici doporučují lidem, aby se vyhýbali větším uskupením lidí a dodržovali základní pravidla, jako je kýchání do kapesníku nebo mytí rukou po jízdě hromadnou dopravou. „Pro posílení imunity je vhodné konzumovat dostatečné množství ovoce a zeleniny jako přirozených zdrojů vitamínů,” dodala Gottvaldová.

Chřipka se od běžné virózy liší rychlým nástupem, bolestí kloubů a tělesnou teplotou nad 38 stupňů Celsia. Nejúčinnější prevencí je vyhnout se kontaktu s nemocnými, dále pravidelné mytí rukou mýdlem. Neumytýma rukama by se lidé neměli dotýkat obličeje.

Reklama

Související témata:

Doporučované