Hlavní obsah

Chrudim chce příští rok spustit pilotní projekt svozu bioodpadu

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Chrudim chce příští rok spustit pilotní projekt svozu bioodpadu od rodinných domů. S pomocí dotace plánuje koupit 1500 biopopelnic a zbytky zeleně ze zahrádek a další organické zbytky vozit do kompostárny.

Článek

Radnice se tak připravuje na očekávanou změnu zákonů, které znevýhodní ukládání komunálních odpadů na skládky, řekl dnes novinářům místostarosta Aleš Nunvář (Piráti).

„Obcím se pravděpodobně bude skokově každý rok zpřísňovat a zdražovat skládkování. Bude záležet na poměru toho, co je recyklováno a co ne, a proto chceme naučit občany více třídit a uzpůsobit jim k tomu podmínky,“ uvedl Nunvář.

Biopopelnice bude moci získat zdarma až 1700 majitelů domů ve vybraných částech města, radnice předpokládá, že ne všichni nabídky využijí. Svoz bioodpadu začne v dubnu 2021, v létě bude po týdnu, v zimě po 14 dnech. Zpočátku se bude svážet současně s běžným odpadem. Poplatky se měnit nebudou. Náklady na pořízení popelnic, rozšíření svozu a propagaci dosáhnou asi 2,6 milionu korun, při získání dotace asi 680 000 korun. Ušetřit by se naopak mělo za skládkování 30 tun odpadu ročně.

V budoucnu by se měl svoz bioodpadu rozšířit na celé město. Chrudim také uvažuje o pytlovém svozu plastů a papíru.

Město už v minulosti rozdalo vlastníkům rodinných domů 600 domácích kompostérů. Lidé také mohou bioodpad ukládat ve sběrném dvoře.

Reklama

Doporučované