Hlavní obsah

Chrudim rozšiřuje počet slunečních elektráren na střechách městských objektů

Foto: pxhere.com

Ilustrační foto.

Reklama

Chrudim pokračuje v rozšiřování fotovoltaických zdrojů elektřiny na střechách městských objektů. Již čtvrtý bude instalován na tribuně letního atletického stadionu.

Článek

Zařízení o maximálním výkonu téměř 20 kilowattů (kW) bude z přebytků elektřiny také ohřívat 1000 litrů vody. Náklady dosáhnou 560 tisíc korun.

Chrudim v předchozích letech nechala namontovat fotovoltaické panely na budovu městského úřadu v Pardubické ulici a na objekt Technických služeb. Každý má výkon kolem 20 kW a stál zhruba půl milionu korun. Návratnost investic se odhadovala na sedm až osm let, v praxi se ale ukazuje, že i když na ně město nežádalo o dotaci, i díky sloučení odběrných míst to bude již za pět let. Podobně u menšího zdroje na střeše radnice na Resselově náměstí s výkonem přes šest kW se návratnost zkrátí z uvažovaných osmi na šest let.

Fotovoltaické panely budou v Chrudimi přibývat. Měl by se rozšířit zdroj na úřadu v Pardubické ulici o dalších asi 20 kW, připravuje se také projekt na budově Základní školy U stadionu s výkonem 100 kW. Ještě větší bude sluneční elektrárna na městských sportovištích, ve špičce by měla mít teoretický výkon až 127 kW.

Reklama

Související témata:

Doporučované