Hlavní obsah

„Jsem moc hodná, musím se uzemnit kamenem.“ Den mezi ezoteriky

My, ezoterici. Nový díl publicistického pořadu reportérky Šárky Kabátové.

Reklama

Reportérka pořadu My, který se věnuje nejrůznějším českým komunitám, zavítala na festival v Brně, kde se sešli ti, kteří se zajímají o magii, energii a jiné tajemno.

Článek

Když přicházím do sálu v brněnských Lužánkách, cítím aroma vonných tyčinek a svíček. Velkou místnost lemují stolečky kartářů, věštců, případně léčitelů pracujících s lidskou energií. A když ne celkovou energií těla, tak s energií jistých bodů na hlavě určitě ano.

Překvapuje mě všudypřítomnost soustředění a laskavých úsměvů vybízejících k posazení na židličku, která ztělesňuje ochotu nechat si vyvěštit budoucnost nebo se nechat léčit dotekem. Ceny se pohybují většinou v řádu stovek za 15 až 30 minut péče. Kouzelné předměty ale šplhají i k vyšším částkám.

Kouzelná hůlka i vibrující voda

Nabídce zakoupit „léčivou“ diamantovou vodu v malém plastovém kalíšku, kterou si pak můžu rozvibrováním „namnožit“ k dalšímu užívání a „léčení“ fauny i flóry, odolávám. Přeci jen znám reportáže mých kolegů z branže, kteří na byznys kolem obyčejné H2O už dříve upozorňovali.

Stejně tak si s sebou neodnáším kouzelnou hůlku, která má „usměrňovat tok energie a znásobit její sílu“, za pět stovek.

Chvilku mi trvá, než pochopím, co se kolem mě děje. Na povídání o čakrách či síle léčivých kamínků nejsem zvyklá. Čas od času si pro pobavení s kamarády přečtu horoskop, ale brzy pochopím, že na ezoterickém festivalu se tímto krátkým rádoby duchovním textem spíše pohrdá…

Zajímá mě hlavně, jací jsou lidé, kteří si oblíbili magický svět a přilnuli k ezoterice. Nechávám si od nich vysvětlit, co to pro ně znamená. Chci pochopit jejich motivaci a jejich potřebu se takovými metodami nechat duševně léčit.

„Začala jsem pracovat na své duchovní stránce, abych odbourala stres a ego. Chci poznat, co je v životě důležité. Našla jsem díky tomu nové přátele. Je to takový můj smysl života. Dřív se totiž ztrácel,“ líčí matka dvou dětí, která mi přiznává, že záliba ve spiritualitě je rodinnou záležitostí. I její malý syn se rozmluví o tom, že ho baví učení o čakrách.

„Chodím sem celkem pravidelně, vždycky se ráda přijdu podívat na tu zdejší krásu,“ rozhlíží se postarší paní po místnosti plné ezoterických předmětů a kulis. Vzápětí se mi svěřuje s tím, že se potřebuje vyzpovídat. „Měla jsem těžký život, víte,“ začíná vyprávění o tom, jak přišla v životě o své blízké.

Anketa

Využili jste někdy služeb alternativních léčitelů?
Ano
40 %
Ne
60 %
Celkem hlasovalo 4637 čtenářů.

Nenaplněná emoční nádrž

Kromě toho absolvuji s účastníky ezoterického festivalu dvě přednášky a workshopy. První je o povídání s čakrami skrze automatické psaní, druhá o numerologii, tedy čtení významu čísel například na základě data narození. Tam se od „kouče“ například dozvídám, že kombinace čísel 1 a 6 značí obrovskou moudrost, senzitivitu a silnou vůli, což může v kombinaci s jinými čísly v datu narození druhého z rodičů nechat nenaplněnou emoční nádrž dítěte a následně i dospělého jedince.

Přesně to je prý případ jedné z přítomných na přednášce, která během uhrančivého vyprávění numerologa souhlasně kývá hlavou snad na vše, co se o svém životě dozvídá. Jako by to byla absolutní pravda.

Zjišťuji, že někteří v ezoterice hledají řešení životních problémů, jiní touží po nalezení vlastní spirituality, případně po odpočinku od běžných starostí.

„Jsem vždycky šťastná, když je astrovíkend. Sama se snažím dělat různé spirituální věci, jako například reiki. (Jde o japonskou alternativní medicínu využívající energii k léčbě, pozn. red.) Zkrátka takové ty správné věci, které já cítím,“ líčí mi zdravotní sestra s tím, že nabitou energii z ezoterického festivalu či jakýchkoli podobných akcí následně využívá při své práci. Umí ji předávat pacientům, jak mi vypráví.

My, ezoterici. Nový díl publicistického pořadu autorky Šárky Kabátové.Video: Seznam Zprávy

Ne vždy se duchovní metody zaměřují „pouze“ na myšlenky lidí. Někdy si stačí zakoupit kamínek či náhrdelník v podobě silného zářiče energie. „Koupila jsem si lávový kámen. Na uzemnění, že jo. Protože jsem prý moc hodná, tak abych nebyla,“ sděluje mi mladá dívka s tím, že má občas problém s přílišnou empatií, která jí komplikuje komunikaci s podřízenými.

Lidé v magickém světe se často neohlíží na to, kolik stojí péče léčitelů a do jaké míry jsou jejich metody úspěšné. Zdá se, jako by to pro ně vedle radosti z pozornosti a naslouchání ani nebylo důležité.

Detaily ve videu výše v článku. Pořad My, reportérky Šárky Kabátové představuje rozličné české komunity.

Reklama

Související témata:

Doporučované