Hlavní obsah

Chtěl jsem být hokejistou, jsem rád, že mi to nevyšlo, říká český představitel Freddieho Mercuryho

Michael Kluch o své kapele Queenie, která je revivalem kapely Queen.Video: Kamila Bejlková

 

Reklama

V sobotu uplynulo 27 let od smrti legendárního zpěváka Freddieho Mecuryho. O to, aby se na frontmana skupiny Queen nezapomnělo, se snaží i Michael Kluch a jeho kapela Queenie.

Článek

„Chtěl jsem být hokejstou, ale to mi nevyšlo – a jsem rád, že mi to nevyšlo,” říká Michael, který se místo hokejisty stal nakonec zpěvákem a českým představitelem Freddieho Mercuryho. „Asi v deseti letech jsem slyšel poprvé uceleně nějaké album Queen a zjistil jsem, že ty písně, které znám z rádií, jsou od jedné kapely a že ten zpěvák se jmenuje Freddie Mercury. Po dalších pěti letech jsem se dopracoval k tomu, že jsem si vytisknul text a nějakou tu písničku jsem si s ním zazpíval,” dodává Kluch. Od té doby vystupuje v kůži Freddieho pravidelně. Od roku 2006 pak zpívá s českou kapelou Queenie. Ta, jak název napovídá, reprodukuje repertoár slavných Queenů a za 12 let své existence se kapela postupně vypracovala až do pozice „královny českých Queen revivalů”. Kromě domácí scény ale sklízí kapela úspěchy i v zahraničí. Hrají po celém světě, dokonce i před samotnou britskou královnou. „To bylo pro nás velké zadostiučinění zúčastnit se její oficiální narozeninové oslavy,” říká o úspěchu Kluch. „Je o nás zájem a cestujeme po celém světě,“ dodává s tím, že v dubnu příštího roku už mají potvrzené turné až v daleké Kostarice.

Další angažmá hudební skupiny je i v Divadle Radka Brzobohatého, kde hraje hlavní roli v novém muzikálu Freddie. „Necítím se být českým Freddiem Mercurym, já jsem herec, který zpívá,“ říká o své roli zpěvák. „Dostal jsem šanci Freddieho ztvárnit úplně jinak, než jak jsem byl do té doby zvyklý, to znamená více se položit do jeho života.” Nicméně pokud je něco, co Michala Klucha a jeho předlohu spojuje, pak je to schopnost podmanit si své fanoušky. „Pokud všechno funguje a zpívá se mi hezky, tak mám pocit, že je máme na své straně.” Více informací nejen o známé kapele se dozvíte v úvodním videu.

Reportér Radek Hrdina se svou rubrikou Česko vstává již přivoněl k atmosféře Vánoc:

Česko vstává s Radkem Hrdinou.Video: Kamila Bejlková

Pořad Ráno na gauči sledujte každý všední den od 7:00 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak ji naladit? Poradí praktický návod.

Reklama

Související témata:

Doporučované