Hlavní obsah

Chystá se spiknutí, psal poslanec Volný na Facebooku. Předvolá ho policie

Foto: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

Lubomír Volný před jednáním mandátového a imunitního výboru Sněmovny.

Reklama

Chystá se spiknutí s cílem zdiskreditovat experimentální lék proti covidu-19, napsal poslanec Lubomír Volný. Podle policie se tím mohl dopustit trestného činu.

Článek

Poslanec Lubomír Volný na svém facebookovém profilu uvedl, že se připravuje plán na diskreditaci experimentálního léku proti covid-19 s názvem ivermektin. Součástí spiknutí má být vražda několika pacientů, napsal bývalý člen SPD. Během několika hodin jeho příspěvek sdílely asi 4 tisíce lidí.

„Podle mých informací se připravuje plán na diskreditaci ivermektinu pomocí úmrtí (tedy vraždy) několika pacientů, kteří jej budou užívat. Jste-li jako lékař, lékařka, zdravotník, součástí tohoto plánu, NEDĚLEJTE TO!!! Ať už Vám vyhrožují čímkoliv!!! Nejste sám, nejste sama!!!“ napsal Volný v úterý na Facebooku.

Foto: Facebook / Mgr. Lubomír Volný - Jednotní

Volného příspěvek okamžitě sdílely tisíce lidí.

Ivermektin je lék proti parazitům, který se typicky používá u zvířat. Některé nemocnice začaly tento lék experimentálně podávat pacientům s nemocí covid-19, ačkoliv v tuto chvíli není schválený Ministerstvem zdravotnictví ani Státním ústavem pro kontrolu léčiv.

Podle policie se Volný mohl dopustit trestného činu šíření poplašné zprávy. Poslance proto předvolá k podání vysvětlení, informovala redakci Seznam Zpráv policejní mluvčí Kateřina Rendlová.

„Kdo se hodnověrným způsobem dozví, že někdo připravuje některý z vyjmenovaných trestných činů, včetně vraždy, a tento čin nepřekazí nebo neoznámí, může se sám dopustit trestného činu. Pokud tyto informace nemá a pouze je šíří, platí totéž. Pisatele předvoláváme k podání vysvětlení,“ uvedla večer policie na Twitteru v reakci na Volného příspěvek.

„Jestli tady pudeš, dostaneš flákanec“

Policie se nedávno na základě trestního oznámení zabývala potyčkou Volného ve Sněmovně, a to pro podezření z výtržnictví. Věc následně předala k přestupkovému řízení.

Konflikt se odehrál v lednu při schůzi k prodloužení nouzového stavu. Předsedající Tomáš Hanzel (ČSSD) po varováních vypnul Volnému mikrofon se zdůvodněním, že nemluví k tématu. Volný označil ČSSD za zkorumpovanou politickou partaj a její členy za zbabělce a pokrytce.

Potom přišel mluvit na místo předsedajícího, jak předtím avizoval, Hanzel se mu v tom snažil zabránit. Na pomoc mu přišlo několik poslanců. Po strkanici a několika výhrůžkách Volný v doprovodu policejní ochranné služby opustil Sněmovnu.

Mandátový a imunitní výbor uložil Volnému kvůli lednové potyčce nejvyšší možný postih, a to ztrátu měsíčního platu ve výši 90 800 korun.

Volný a jeho kolega Marian Bojko v úterý opět neměli ve Sněmovně ochranu úst a nosu, předseda dolní komory Radek Vondráček (ANO) je podobně jako začátkem února vykázal z jednacího sálu.

Volný se stal poslancem v roce 2017 v dresu SPD, v březnu 2019 ale z hnutí vystoupil a stal se předsedou hnutí Jednotní – alternativa pro patrioty.

Reklama

Související témata:

Doporučované