Hlavní obsah

Cichanouská přijela do Varšavy pro solidaritu, dostala i klíče od vily

Foto: Kancelaria prezesa Rady ministrów/Krystian Maj

Polský premiér předal Cichanouské klíč od vily, která bude sloužit jako Běloruský dům.

Reklama

Exilová lídryně běloruské opozice dorazila na dvoudenní návštěvu Polska.

Článek

„Udělala jsem to jednoduše z lásky k mému manželovi, abych dokončila jeho práci,“ prohlásila před posluchači ve velké aule Varšavské univerzity Svjatlana Cichanouská. Na akademické půdě mluvila o útrapách Bělorusů za režimu Alexandra Lukašenka, probuzení národa i o naději na změnu.

„Vím, že to já jsem byla zvolena prezidentkou Běloruska. Ale hlasy byly ukradeny. Nemůžeme to nijak dokázat,“ prohlásila lídryně běloruské opozice, která ve středu přicestovala z litevského exilu na dvoudenní návštěvu Polska.

Protesty podle Cichanouské neustanou. „Už jsme prošli bodem, odkud není návratu. To byla chvíle, kdy došlo na ulicích k velkému násilí. Lidé byli na ulicích biti, někteří byli brutálně mučeni, šest lidí bylo zabito,“ líčila kroky diktátora Lukašenka po srpnových prezidentských volbách.

S Cichanouskou se už ve středu dopoledne setkal polský premiér Mateusz Morawiecki. „Polsko má otevřené dveře všem Bělorusům, kteří potřebují pomoc. V rámci našeho programu Solidární s Běloruskem pomáháme obětem represí, snažíme se podporovat běloruské organizace, které nesou píseň svobody, bojují o demokratické, svobodné, suverénní Bělorusko,“ řekl Morawiecki na společné tiskové konferenci s Cichanouskou.

Morawieckého vláda v tématu Běloruska spolupracuje i s polskými opozičními stranami. Společné jednání parlamentních stran se konalo na konci srpna a příští týden se má opakovat.

„Jsem přesvědčená o tom, že po nových volbách udržíme s polskou vládou dobré vztahy a že nás bude dál podporovat morálně i finančně, protože naše situace se blíží k prahu hospodářské propasti,“ zmínila Cichanouská. Disidentce daroval polský premiér symbolické klíče od památkově chráněné vily ve varšavské čtvrti Praga. Ta bude nově sloužit jako sídlo Běloruského domu, který se má stát základnou pro běloruskou opozici v Polsku.

Návštěvu Cichanouské provázela přísná bezpečnostní opatření:

Tusk chce pro Cichanouskou Nobelovu cenu

Ve čtvrtek se Cichanouská zúčastní polského ekonomického fóra v krkonošském městečku Karpacz. Podle polských médií tam převezme zvláštní ocenění.

Cichanouská se má sejít i s předsedou polské opoziční strany Občanská platforma Borysem Budkou. Polský expremiér a současný předseda evropských lidovců Donald Tusk dnes na Twitteru zmínil, že by „bylo silným signálem, pokud by Evropská unie nominovala Cichanouskou a jejího manžela Sergeje na Nobelovu cenu míru“.

V Bělorusku několik týdnů pokračují protesty proti autoritářskému prezidentovi Alexandru Lukašenkovi, které se úřady snaží potlačit. Demonstrace propukly po oznámení Lukašenkova šestého vítězství v prezidentských volbách. Opozice pokládá výsledek hlasování z 9. srpna za zfalšovaný a Lukašenkovo vítězství odmítá uznat i Evropská unie. Podle oficiální verze běloruských úřadů získal Lukašenko 80 procent hlasů, zatímco Cichanouská zhruba deset procent.

Reklama

Doporučované