Hlavní obsah

Čichejte k fixům a popište vůni. Covidové pacienty zvou lékaři do studie

Foto: Getty Images

U 60 procent nakažených pacientů covidem-19 dochází k poruchám čichu.

Reklama

Lékaři ORL chtějí zkoumat ztrátu čichu u covidových pacientů. Poskytují jim proto zdarma speciální testy k samovyšetření z domu. Za první dny podaly žádost stovky lidí.

Článek

Všichni lidé, kteří po prodělání nemoci covid-19 ztratili čich, se mohou od pátku 30. listopadu samovyšetřit pomocí takzvaných parfémovaných fixů. Mohou to udělat z pohodlí svého domova. Test je pro všechny zájemce zadarmo. Výsledky studie potom poslouží lékařům z ORL, kteří projekt koordinují, k další analýze. Od víkendu je o testy velký zájem. Přihlásilo se už 500 lidí a zájem dál narůstá.

Pacientům stačí k samovyšetření pouze podat žádost o zapojení se do studie a zaslání testu. „Pacientům zašleme sadu parfémovaných fixů. Pomocí nich si mohou vyzkoušet, co cítí a co ne. Každý fix má jinou vůni. Pacienti si buď můžou tipnout, co cítí za vůni, nebo vybrat z tabulky, kde jsou čtyři návrhy. V tabulce může být například to, jestli je to vůně jablka, nebo třeba lékořice. Pacient vybere ten návrh, který je podle něj nejbližší té konkrétní vůni,“ popsal lékař z Kliniky ORL a chirurgie hlavy a krku ve FN Motol v Praze David Kalfeřt.

Výsledky testu potom pacient vyplní v elektronickém formuláři. „My ten test vyhodnotíme. Zašleme pak zpátky výsledky, pokud má pacient zájem a poskytne nám svou e-mailovou adresu. Pokud ne, ponecháme si výsledky pro naši analýzu,“ uvedl lékař z ORL.

Lékaři chtějí pomocí výsledků analyzovat vztah poruchy čichu a onemocnění covid-19. „Pacienti, kteří tuto nemoc prodělají, nám proto poskytnou detaily k průběhu nemoci. Zkoumáme potom to, u kterých lidí se ztráta čichu projeví. Jestli záleží například na síle průběhu nemoci, na věku, nebo pohlaví,“ sdělil Kalfeřt. Výsledky analýzy potom chtějí lékaři prezentovat na odborných kongresech.

Testy lékaři poskytují momentálně zadarmo a neomezeně. „Snažíme se zřídit veřejnou sbírku, protože to jsou určité náklady. Dokud to půjde a bude zájem, tak budeme testy poskytovat,“ řekl lékař. Podle něj to pomůže oběma stranám. „Je to takový výměnný obchod. Pacienti od nás dostanou sadu k testování a za to nám poskytnou výsledky testování, které nám poslouží k dalšímu zkoumání,“ dodal Kalfeřt.

Na jaře probíhala také studie, ale pouze dotazníková. „Zjistili jsme výsledky v rámci populace. Poruchu čichu udávalo 54 procent lidí. Tyto výsledky odpovídají celosvětovému průměru, že kolem 60 procent lidí mělo nějakou poruchu čichu,“ sdělil Kalfeřt. Poruchy čichu se podle hlavního koordinátora projektu a lékaře ORL v pardubické nemocnici Jana Vodičky vyskytují na základě dosavadních studií typicky u mladších lidí a u těch pacientů s mírnějším průběhem nemoci. To chtějí současnou studií potvrdit, nebo vyvrátit.

Podle Vodičky s poruchou čichu dochází současně i ke zhoršení chuti. „Jedná se především o postižení vjemu pro hořkou chuť. Současně většina pacientů zaměňuje chuť s retronazální poruchou čichu, tedy pachového vjemu, který vzniká při konzumaci stravy,“ popsal koordinátor. Ke zlepšení stavu čichu by mělo dojít po 4 týdnech. „Až u 90 procent lidí se čich spontánně upraví po onemocnění covidem-19,“ dodal Vodička. Pokud ne, pacient by měl navštívit ORL.

Úspěšnou léčbou je potom takzvaný čichový trénink. „Každý den pacient volně čichá dvakrát denně alespoň po dobu pěti minut ke čtyřem vůním o vysoké koncentraci, a to k vůni růže, eukalyptu, hřebíčku a citrónu. Trénink by se měl provádět dlouhodobě, alespoň 32 týdnů. Případně lze látky po 12 týdnech změnit,“ uvedl Vodička. Další možností je také užívání kortikosteroidů.

Reklama

Doporučované