Hlavní obsah

Čím více dětí, tím vyšší důchod. Lidovci mají plán, jak podpořit rodiny

Lidovci přišli s plánem, jak podpořit rodiny.

 

Reklama

KDU-ČSL chce prosadit, aby lidé posílali část odvodů přímo na důchody svým rodičům.

Článek

Na víkendovém sjezdu KDU-ČSL se kupodivu nemluvilo tolik o Babišovi, Sobotkovi či Zemanovi, jak už to při podobných stranických schůzích bývá.

Hlavním tématem byly děti. Lidovci oživují svůj někdejší nápad, jak Čechy donutit, aby měli více dětí – tak, jak se sluší na správného člena křesťanské strany.

„Chceme posílit generační sounáležitost. Současný systém nezohledňuje, že já a moje žena máme pětí dětí," komentoval plán třeba 1. místopředseda strany Marian Jurečka.

Lidovci chtějí prosadit změnu zákona, aby lidé mohli část svých současných odvodů na důchodové pojištění posílat přímo na účet rodičů-penzistů. A zvýšit jim tak příjmy ve stáří.

Podívejte se, jak to na sjezdu lidovců vypadalo v sobotu.Video: Kamila Bejlková

Šlo by zhruba o dvě procenta z vyměřovacího základu (mzdy) každého již pracujícího dítěte, které přispívá do společného důchodového systému. Tato procenta by děti mohly posílat rovnou jako přilepšení k penzi svých rodičů. Ti, kdo mají více dětí, by pak logicky měli výrazně vyšší důchody.

„O výši se budeme ještě bavit. Mělo by to být mezi jedním a dvěma procenty," upřesnil Jurečka.

Podobný princip už před volbami v roce 2010 navrhovali nejen lidovci, (ti se tehdy do Sněmovny nedostali), ale také pravicové strany ODS a TOP 09. Zůstalo však jen u slibů.

Reklama

Související témata:

Doporučované