Hlavní obsah

Cimrman německého parlamentu. Poslancem je už 42 let, ale nikdo ho neviděl

Foto: Bundestag

Jakob Maria Mierscheid na jediném oficiálním snímku, který zveřejnil německý Spolkový sněm.

Reklama

Spojení „německý humor“ Čechům zřejmě příliš moc smyslu dávat nebude, o to překvapivěji může znít příběh fantoma Spolkového sněmu.

Článek

Od zvláštního zpravodaje z Německa.

Článek si také můžete pustit v audioverzi.

Je to skutečný veterán německé politiky a jmenuje se po něm dokonce lávka spojující parlamentní budovy. Jakob Maria Mierscheid je poslancem Bundestagu nepřetržitě od prosince 1979, kdy získal mandát za obvod v Morbach/Hunsrück v Porýní-Falci. Tehdy sídlil Spolkový sněm ještě v Bonnu. Mierscheid by proto určitě měl k německé politické situaci co říct, na naši žádost o rozhovor ale nereagoval a marně se po něm shání i jeho kolegové.

Fantom Bundestagu je stále aktivní

K sehnání totiž není už celých 42 let, co je poslancem. V parlamentu nebyl ani v roce 2013, když mu poblahopřál předseda Bundestagu k 80. narozeninám. Tehdy sklidil oslavenec od svých kolegů bouřlivý potlesk. V politice sociálnědemokratický poslanec (SPD) ale nekončí ani ve svých 88 letech a letos znovu kandiduje za SPD. A už je jisté, že svůj mandát obhájí.

Jakob je stále aktivní a bude i v budoucnu, stejně jako byl posledních víc než 40 let.
Friedhelm Wollner

„Vyřizuji pozdravy od Jakoba, který je opět na cestách po jeho regionu - pohoří Hunsrück a dalších místech,“ stojí v odpovědi, která přišla Seznam Zprávám po dotazu směřovaném poslaneckému klubu SPD. Podepsaný je pod ní Friedhelm Wollner, Mierscheidův životopisec. „Jakob je stále aktivní a bude i v budoucnu, stejně jako byl posledních víc než 40 let,“ dodal Wollner, bývalý technický ředitel sociálnědemokratické parlamentní frakce. V roce 1986 se podílel na vydání Mierscheidovy biografie a udržování jeho mýtu.

Mlhavější je ale například to, jak vlastně Mierscheid vlastně vypadá. Na fotografiích, které se v průběhu let objevily, se totiž často nápadně podobá jiným poslancům - s tím rozdílem, že má domalované brýle. Bundestag zveřejnil jen jednu oficiální fotografii, na ní sedí poslanec v zadní řadě a je zády.

Server Deutsche Welle o něm v minulosti napsal, že se stal známým také bizarními a provokativními komentáři. Navrhl také, aby se zrušila ponižující poslanecká místa v zadních lavicích a aby všichni poslanci seděli v první řadě.

Z úcty ke kolegovi

Postava Mierscheida vznikla v prosinci 1979. Fiktivního politika vytvořili při pobytu v parlamentní restauraci v Bonnu tehdejší poslanci SPD Peter Würtz a Karl Haehser. Chtěli tak uctít nedávno zemřelého kolegu Carlo Schmida, známého ústavního právníka, a vytvořit mu „nástupce“. Poslancům zároveň chtěli připomenout „skutečný život“, který může být někdy dost zábavný.

V průběhu času pak na Mierscheidově životopisu pracovali další politici SPD, upravilo se datum narození a přibývaly další perličky. Podle medailonku dostupného na webu Spolkového sněmu se Mierscheid narodil v roce 1933 a stal se mistrem krejčím. Je to vdovec, otec čtyř dětí a kovaný sociální demokrat. V médiích se sice párkrát objevily zprávy o jeho přestupu do jiné strany, ale Mierscheid je - vždy přes tajemníky sociálnědemokratického poslaneckého klubu - zásadně dementoval.

Foto: Filip Harzer, Seznam Zprávy

Lávka přes Sprévu, která spojuje parlamentní budovy. Od 1. dubna 2014 nese jméno Jakoba Mierscheida.

O „Cimrmanovi německého parlamentu“ se dá vyčíst i celá řada dalších zajímavostí, které mu mohly otevřít cestu až do nejvyšších pater německé politiky. Je to odborář, náčelník dobrovolných hasičů, člen pěvecké asociace a také vášnivý chovatel holubů. Působil i ve spolku přátel gymnastiky nebo Svazu volného obchodu s plasty a se dřevem a zkoumal rozdíly mezi severním a jižním Německem. Politicky se pak zajímá o „obecná sociální témata“ a podle posledních informací se věnuje „obvyklé účasti v tiskových záležitostech“.

Zafunguje Mierscheidův šestnáctiletý cyklus?

Univerzálně platný by měl být i Mierscheidův politický zákon z roku 1983, podle kterého se dají odhadovat výsledky SPD v parlamentních volbách. Procentuální výsledek SPD se má vypočítat na základě výroby surové oceli v západoněmeckých státech. Například v roce 2002 produkce surové oceli činila 38,6 milionu tun a SPD tehdy získala ve volbách 38,5 procenta. Občas se ale teorie dokáže i výrazněji „seknout“.

Platný má být také tzv. Mierscheidův cyklus z roku 2009. Podle této teorie si v Německu vystřídají pozice vláda s opozicí každých 15 až 17 let. Po vzniku Spolkové republiky Německo v roce 1949 byla SPD v opozici 17 let, pak byla 16 let u moci a pak zas 16 let v opozici. Ve vládě měla být i po volbách v roce 2009, ale tenkrát teorie selhala.

Letos se může Mierscheidův cyklus znovu potvrdit. Po 16 letech totiž ve funkci končí kancléřka Angela Merkelová z CDU a velkou šanci na výhru v nedělních volbách má podle průzkumů právě SPD.

I Mierscheid letos sází na výhru lídra SPD Olafa Scholze. „Jeho zákon se potvrdí letos na konci roku, i když jeho bezchybností si není jistý, protože v posledních letech už několikrát selhal. Ale tenhle rok bude fungovat,“ tlumočí Friedhelm Wollner optimismus fantoma německého parlamentu Mierscheida.

Reklama

Doporučované