Hlavní obsah

Čína chystá druhou kulturní revoluci. Miliony mladých studentů pošle z měst na venkov

Čína pošle studenty z měst na venkov.Video: Filip Kalčák

 

Reklama

Čína plánuje do roku 2022 přemístit miliony mladých obyvatel z měst na venkov. Stát si od kroku slibuje pozvednutí úrovně zaostalých oblastí, které budou mít při osidlování prioritu.

Článek

Čínská lidová republika se chystá osídlit zaostalý venkov. Země plánuje poslat miliony mladých „dobrovolníků“ z měst zpátky do vesnic. Informoval o tom web britského deníku The Guardian.

Hnutí mladých komunistů (CYL), které má ve správě Komunistická strana Číny, prohlásilo, že do roku 2022 vyšle do zemědělských oblastí více než deset milionů studentů. Mladí lidé si na místech mají zlepšit své zemědělské dovednosti, mají šířit osvětu a pomáhat se zavedením moderních technologií, hlásá oficiální prohlášení komunistické strany.

Hlavním cílem studentského „exodu“ je přimět talentované lidi, které by jinak lákal život ve velkých městech, aby zasvětili svůj čas péči o venkov.

„Potřebujeme mladé lidi, aby se na venkově postarali o vědní a technologické záležitosti a pomohli rozvíjet a inovovat naše tradiční vývojové metody,“ řekl The Guardian Čang Lin-pin, zástupce vedoucího městského obvodu v centrální provincii Hunan.

Přesun mladých lidí bude probíhat během školních prázdnin. Jakým způsobem Čína studenty k přesunu donutí, není jasné. Prioritu budou mít při osidlování nejzanedbanější oblasti postihnuté extrémní chudobou.

Chystaná monumentální vize se v Číně nesetkala s nadšením. Uživatelé na sociální síti Weibo (čínská obdoba Twitteru) vyjádřili své znepokojení. Mnozí připomněli chaos, jaký rozpoutala kulturní revoluce v letech 1966 a 1967.

Mao Ce-tung, ve kterém se vzhlíží současný čínský prezident Si Ťin-pching, tehdy poslal miliony mladých intelektuálů na venkov, aby žili v primitivních podmínkách. Univerzity se mezitím na dlouhá léta uzavřely.

„Máme to tu zas?“ napsal na Weibo jeden z uživatelů. „Už jsme to zažili před čtyřiceti lety. Někdy historie postupuje, někdy je o krok napřed,“ psali jiní.

Si Ťin-pching sám jako mladý Maovu kulturní revoluci zažil. Když mu bylo šestnáct let, na sedm roků ho poslali do chudé vesnice v provincii Šen-si, připomíná The Guardian.

Reklama

Související témata:

Doporučované