Hlavní obsah
Online

Koronavirus podle vědců nezmizí úplně, stane se sezónní záležitostí

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Nemocí covid-19 se po celém světě nakazily více než tři miliony lidí. Největší počet infikovaných ze všech zemí evidují Spojené státy, kde testy potvrdily koronavirus již u více než milionu lidí. Dění sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Čínští vědci tento týden uvedli, že nový koronavirus pravděpodobně nebude úplně vymýcen, ale bude se pravidelně vracet podobně jako chřipka. Jedním z důvodů je jeho přenášení asymptomatickými pacienty. Čínští experti ani nepředpokládají, že by se šíření viru zpomalilo během léta. „Virus je sice citlivý na teplo, ale až když je vystaven teplotám 56 stupňů Celsia po dobu 30 minut a takového počasí běžně země nedosahují,“ řekl Jin Qi, ředitel Ústavu biologie patogenů na Čínské akademii lékařských věd

- Podle rozhovoru s prezidentem her v Tokiu Joširó Morim, zveřejněného v japonském deníku Nikkan Sports, budou přeložené hry zrušeny, pokud pandemie neskončí do příštího léta. Na dotaz, zda by se hry odložily znovu, kdyby pandemie trvala i příští rok v létě, Mori řekl: „Ne, budou zrušeny. Olympijské hry byly v minulosti zrušeny kvůli problémům, jako je válka. Nyní bojujeme proti neviditelnému nepříteli.“ Olympijské hry mají začít 23. července 2021.

- Itálie dnes jako třetí země na světě překonala hranici 200 000 lidí, u nichž se od začátku pandemie potvrdila nákaza koronavirem. Za poslední den tam přibylo 2091 nakažených. Na komplikace spojené s onemocněním covid-19 v zemi zemřelo dalších 382 lidí, což je více, než úřady hlásily za poslední dva dny. I tak se však jedná o třetí nejnižší údaj za téměř šest týdnů.

  • Nejvíce případů na světě mají USA, protože dělají nejvíce testů, tvrdí Trump

    Za posledních 18 dnů se podle Reuters počet nakažených v USA zdvojnásobil a tvoří dnes třetinu všech infikovaných ve světě. Americký prezident Donald Trump dnes k rekordnímu milionu nakažených prohlásil, že USA evidují nejvíce infikovaných, protože také dělají nejvíce testů na světě.

    „Je třeba mít na paměti, že pokud jde o případy, tak děláme více testů než kdokoli jiný,“ řekl dnes Trump. „Děláme více testů než jakákoli jiná země na světě. Takže budeme vykazovat více případů, protože děláme mnohem, mnohem více testů, dvakrát více než jiní,“ uvedl. Prezident dodal, že počet případů nakonec v USA klesne na nulu. Portál BBC poznamenal, že ještě v únoru, kdy bylo v USA potvrzeno 15 případů, Trump tvrdil, že brzy se bilance sníží k nule.

  • NYT: Doma je vláda nedrží, strach z koronaviru ale ano

    Když britská vláda nařídila studentům, aby přestali chodit do školy, učinila dvě velké výjimky - pro děti zaměstnanců krizových odvětví a děti klasifikované jako „zranitelné“. Zůstaly tak otevřené tisíce škol. Vzhledem k obavám z koronaviru se v nich ale objevuje jen okolo pěti procent žáků.

    „I když ve škole není mnoho studentů, je to stále velmi nebezpečné,“ řekla Meesha Amble, která se rozhodla ponechat své dvě děti doma ve východním Londýně. „Jsou to malé děti - hrají si, dotýkají se, neposlouchají. Mohly by virus chytit a velmi snadno ho přivést domů.“ I přes uvolnění opatření v dalších zemích mají lidé obavy. Doma tak navzdory nově získané volnosti zůstává například spousta zaměstnanců v Indii či Bangladéši, píše New York Times.

  • Maroko se brání obviněním ze zneužívání pravomocí v období krize

    Maroko bere obvinění z policejní brutality při vymáhání dodržování opatření při uzavření země jako neopodstatněná. Maroko bylo OSN zařazeno na seznam zemí, ve kterých uzavření vyvolává znepokojení.

    Komisařka OSN Michelle Bacheletová obvinila vlády některých zemí, že využívají nouzové pravomoci vyvolané pandemií „k potlačení nesouhlasu, kontrole populace a dokonce k udržení se u moci“. Bacheletová sice nezmiňovala konkrétní země, na tiskové konferenci v Ženevě však Georgette Gagnon, ředitel terénních operací pro kancelář vysokého komisaře OSN, zahrnul Maroko mezi 15 zemí, kde probíhající policejní akce při prosazování opatření jsou považovány jako vysoce znepokojivé. Marocká diplomatická mise v Ženevě uvedla, že opatření, která přijala, jsou v souladu s „právním státem při plném dodržování lidských práv“.

  • V domově pro válečné veterány zemřelo 70 lidí

    Zemřelo téměř 70 obyvatel jediného domova pro válečné veterány v americkém státě Massachusetts. Federální představitelé vyšetřují, zda na místě nedošlo k odepření lékařské péče.

    Podle agentury Associated Press uvedli úředníci pozitivní test u 66 obyvatel, jejichž příčina smrti je zatím neznámá. Další testy potvrdily nákazu u dalších 83 seniorů a 81 zaměstnanců.

  • Maďarská vláda cenzuruje zprávy o covidu-19, tvrdí obhájci práv

    Maďarská vláda má pod totální kontrolou informace, které se týkají pandemie vyvolané koronavirem a zdravotníci se bojí mluvit s novináři, byť i jen anonymně, aby nebyli vyhozeni, tvrdí nevládní lidskoprávní organizace Maďarský svaz občanských svobod (TASZ). Kabinet premiéra Viktora Orbána centralizoval komunikaci o pandemii a filtruje zveřejňování informací o nemoci covid-19. Alternativní zdroje těchto informací, zvláště pracovníci ve zdravotnictví, se obávají, že přijdou o práci, budou-li s médii hovořit. Navíc nový „koronavirový zákon“ povede k větší autocenzuře mezi novináři.

    To jsou hlavní závěry zprávy, kterou TASZ vypracovala na základě rozhovorů vedených s novináři 19 nezávislých médií o jejich zkušenostech s tím, jak vláda a další státní instituce zacházely v prvním měsíci krize s informacemi o vypuknutí pandemie.

  • Moscow Times: V Rusku skočily z okna už dvě lékařky za jediný týden

    Ruská média přišla se zprávou o pádu z okna už druhé lékařky za týden. Úřady její smrt označily jako o tragickou nehodu. V pátek se z okna nemocničního pokoje vyklonila a skočila Natalia Lebedeva. Týden předtím jí byl diagnostikován covid-19.

    „Natalia Lebedeva tragicky zemřela při nehodě 24. dubna,“ uvedl ve svém pondělním prohlášení její zaměstnavatel - Federální mikrobiologická agentura (FMBA). Nepotvrzené zprávy citující její kolegy naznačují, že Lebedeva si vzala vlastní život poté, co čelila obviněním z rozšíření nákazy mezi zdravotnické pracovníky výcvikového střediska pro kosmonautiku. Několik dnů před touto smrtí vypadla z okna Yelena Nepomnyaschchaya. Údajně nesouhlasila s přijetím pacientů s koronavirem kvůli nedostatku ochranných prostředků a nedostatečně školenému personálu.

  • Německá koncertní scéna kritizuje, že nemá perspektivu uvolňování

    Německé koncertní a operní domy si v otevřených dopisech ministryni kultury Monice Grüttersové stěžují, že jim nebyl představen žádný plán postupné obnovy provozu v nynější koronavirové krizi. Zatímco obchody pro kutily nebo fotbalová bundesliga mají jasně danou budoucnost, na německém hudebním životě může nynější situace napáchat nenapravitelné škody, varují hudebníci.

    „Nejen hobbymarkety, obchody s nábytkem a fotbalová bundesliga si zasloužily jasnou perspektivu a jasná pravidla pro nový začátek,“ uvedli v dopise hudební ředitelé a šéfdirigenti koncertních a operních domů.

  • Ekonom: Britské hospody by měly otevřít a prodávat tři pinty piva na hlavu

    Profesor Eyal Winter z Lancaster University označil Brity „hladovějící“ po hospodách za „důležitou součást britské kultury“. Otevření hospod ale bude muset doprovázet plán, jak zařídit dodržování sociálního distancování. Jedním z návrhů ekonoma Wintera je omezit prodej piv na dvě až tři pinty na osobu a zabránit tak „celodenním pijákům“. Lidem, kteří budou porušovat pravidla sociálního distancování, by podle něj měly hrozit pokuty. Otevřít by nicméně hospody už mohly.

    „Pokud je slunečné víkendové odpoledne a hospoda má zahrádku a pronajímatelé jsou připraveni převzít odpovědnost za to, že nebude přelidněná, nevidím žádný konkrétní důvod, proč by se nemělo znovu otevírat,“ řekl pro program BBC Radio 4 Today.

  • Studie: Proti covid-19 by mohla pomoct účinná látka v nosním spreji

    Lék, prodávaný jako Neumifil, byl vyvinut pro léčbu chřipkových onemocnění. Podle vědců je ale může sloužit i jako prevence proti covid-19. Studie provedená University of St. Andrews ve Skotsku zjistila, že se účinná látka v nosním spreji může vázat na bílkoviny na vnější straně viru a zastavit ho. Dosud byly provedeny pouze laboratorní testy, ale výsledky dávají naději, že tento lék lze použít u pacientů s covid-19.

    Neumifil účinkuje tak, že blokuje interakci koronaviru se strukturami nazývanými receptory ACE-2 v dýchacích cestách, které jsou pro virus dveřmi do těla. Tyto receptory jsou velkým předmětem zájmu vědců. Někteří naznačují, že by to mohl být důvod, proč se zdá, že u kuřáků má nemoc méně závažný průběh. Existuje totiž spekulace, že nikotin může snížit počet receptorů, což blokuje viru přístup.

  • Tělo na tělo. Salvador čelí kritice kvůli situacím ve vězeních

    Salvadorské úřady čelí kritice lidskoprávních organizací i středoamerických politiků kvůli fotkám, které se objevily na sociálních sítích. Ze snímků je zřejmé, že došlo k porušení bezpečnostních pravidel v souvislosti s ochranou proti šíření koronaviru. Vězni se na sebe museli mačkat doslova tělo na tělo.

    Situace se zhoršila poté, co prezident Nayib Bukele o víkendu nařídil razie v celách vězňů kvůli prudkému nárůstu kriminality v zemi. Jen minulý pátek totiž bylo ve středoamerickém státě zavražděno 20 lidí a vláda se domnívá, že se tak stalo na povel uvězněných lídrů gangů.

    Více informací a fotogalerie v článku:

  • Toaletní papír, symbol zásobovací krize, je v USA znovu k mání

    V amerických obchodech se začalo objevovat dlouho nevídané zboží, které se v mnoha domácnostech po celé zemi stalo symbolem zásobovacích potíží během koronavirové krize. Role toaletního papíru, které v minulých týdnech prakticky nebylo možné sehnat, si dnes z obchodů odnesli první šťastlivci, jimž zásoby nashromážděné v březnu došly.

    „Dostal jsem toaletní papír a vezu si ho domů!“ podělil se svým úlovkem na Twitteru jeden z uživatelů. „Netušil jsem, že to bude blaho jako řídit obrněný bankovní vůz,“ konstatoval. Podle marketingové společnosti NCSolutions bylo v první polovině dubna zbytečné ptát se po tomto druhu zboží v 73 procentech amerických obchodů. Ještě před týdnem hlásila vyprodáno polovina.

  • Uvolnění opatření plánuje i Monako. Kasína ale zůstanou zavřená

    Mezi země, které od pondělí zvolní některá opatření, patří i Monako. Jeho slavná kasína a pláže však zůstanou zavřené až do června. Monacká vláda ve svém dnešním prohlášení ocenila kolektivní úsilí občanů, varovala ale, že pro uvolnění bude zapotřebí splnění „10 základních podmínek“.

    V rámci první fáze opětovného otevření Monaka, která začne 4. května, se otevřenou některé obchody a kosmetické salony. Ve druhé fázi od 11. května bude probíhat postupné otevírání škol. A v červnu, pokud to situace dovolí, se bude zvažovat otevírání kaváren, restaurací, heren, pláží a muzeí.

  • NYT: Španělské vesnice vedou proti koronaviru osamělý boj

    Pandemie koronaviru zasáhla Španělsko tvrději než jiné evropské země. Škody ve velkých městech svět zaznamenal, méně pozorovaná je ale situace v odlehlých a řídce osídlených španělských vesnicích. Na jednu stranu je izolace od okolního světa výhodou. Na stranu druhou…

    Ve Valderrobresu, turistickém městě s přibližně 2 400 obyvateli na severovýchodě Španělska, měla polovina zdravotnických pracovníků v místním pečovatelském domě pozitivní test na koronavirus. Stejně tak téměř 50 ze 60 obyvatel, z nichž 12 zemřelo. Nejbližší nemocnice s intenzivní péčí je odtud vzdálena dvě hodiny. Místní obyvatelé se také rozhodli čistit a dezinfikovat město sami. Farmář Miguel Angel Caldu dezinfikuje úzké uličky pomocí rozmetadla, které obvykle používá k hnojení jeho vinné révy. „Pokud se o sebe nepostaráme sami, nikdo jiný to neudělá,“ řekl Caldu. Obyvatelé těchto vesnic navíc bývají starší, což je během pandemie staví do většího rizika.

  • Počet zemřelých s covidem-19 narostl ve Francii opět mírněji

    Ve Francii zemřelo v souvislosti s onemocněním covid-19 od začátku pandemie 23 660 lidí. Za poslední den úřady zaznamenaly 367 nových obětí, což je pokles oproti předchozímu dni a znamená po pondělním výkyvu návrat ke klesající tendenci ze závěru minulého týdne. Výrazně se snížil počet pacientů na jednotkách intenzivní péče. Dnes jich francouzské ministerstvo zdravotnictví hlásí 4387, zatímco ještě v pondělí jich bylo 4608, informovala agentura Reuters.

    Ve Francii klesl i celkový počet hospitalizovaných z pondělních 28 055 na dnešních 27 484. Počty lidí v nemocnicích a na JIP se v zemi snižují už zhruba dva týdny.

  • Guardian: Nákaza v Německu zrychlila, lidé by měli zůstávat doma

    Lidé v Německu byli upozorněni, aby i nadále zůstávali co možná nejčastěji doma a pokračovali v dodržování sociálního distancování. Oficiální údaje totiž naznačují, že šíření pandemie v Německu opět zrychluje, píše The Guardian.

    V úterý německý Institut Roberta Kocha (RKI) oznámil, že reprodukční číslo v pondělí 27. dubna vzrostlo na 1. V polovině dubna bylo přitom stanoveno na 0,7. Lothar Wieler, šéf RKI, později uvedl, že číslo R bylo v pondělí jen 0,96, a tam technicky stále menší než 1.

  • Galerie: Nikdo jim netleská, ale i tohle jsou tváře boje s koronavirem

    Nejen lékaři, policisté, hasiči a dobrovolníci, ale také pastýři, řidiči, prodavači, dělníci či řezníci. Prohlédněte si galerii jednotlivců, kteří i během pandemie udržují běžný provoz a pomáhají i bez většího povědomí okolí.

    Galerii najdete v článku:

  • Řecko bude uvolňovat ochranná opatření od 4. května

    Řecká vláda dnes podobně jako několik dalších zemí z regionu jižní Evropy oznámila, že hodlá po prvním květnovém víkendu začít uvolňovat ochranná opatření přijatá v reakci na šíření koronaviru. Řecko bude od 4. května postupně otevírat ekonomiku a částečně povolí volný pohyb obyvatel, píše AFP. „Jelikož jsme zadrželi první vlnu viru, jsme nyní připraveni přesunout se do druhé fáze, do postupného uvolňování opatření,“ řekl premiér Kyriakos Mitsotakis v televizním proslovu. „Ale pozor, není to konec této nepříjemnosti, je to její pokračování,“ dodal.

    Kvůli stárnoucímu obyvatelstvu a zdravotnickému systému oslabenému desetiletím finanční krize zavedlo Řecko přísná karanténní opatření dříve, než jeho sousedé. Pandemie tak měla v zemi menší dopad.

  • Majitel British Airways je ve ztrátě, chystá masivní propouštění

    Letecká skupina IAG, která je mateřskou firmou aerolinek British Airways, se kvůli koronavirové krizi chystá propustit až 12 000 ze svých 45 000 zaměstnanců. Firma byla v loňském prvním čtvrtletí ještě ve zisku, v prvních třech měsících letošního roku se ale podle svého dnešního sdělení propadla po očištění od mimořádných položek do ztráty 535 milionů eur (14,5 miliardy korun). Propouštění bude nutné, protože poptávka po letecké dopravě se podle společnosti vrátí na úroveň roku 2019 pravděpodobně až po několika letech.

    V loňském prvním kvartálu činil provozní zisk IAG 135 milionů eur. Firma uvedla, že o plánu na snížení pracovních míst bude diskutovat s odbory. Varovala ale také, že ve druhém čtvrtletí se ztráta ještě výrazně prohloubí.

  • Situace je v Afghánistánu krizová, nákaza se šíří v nemocnicích

    Úředníci v Afghánistánu vyjádřili obavy z šíření nákazy mezi nemocničními zaměstnanci. Podle nich hrozí kolaps celého zdravotnictví. Obzvlášť znepokojivá je situace v chudších provinciích, místní nemocnice jsou zaneprázdněné péčí o oběti probíhajícího konfliktu s Tálibánem.

    V zemi je nejméně 1 828 potvrzených případů nákazy, ale odborníci varují, že reálné číslo může být daleko vyšší kvůli extrémně nedostatečnému testování. Jenom v západní provincii Herat bylo na virus pozitivně testováno 51 zdravotních sester a lékařů. „Na každém oddělení máme infikované jednoho až čtyři lékaře,“ řekl podle New York Times Naeem Mangal, vedoucí jedné z nemocnic. „Všichni se bojíme, protože nevíme, kdo je nakažený a kdo není.“

  • Ve vězení v Peru vznikla vzpoura

    Podle peruánské vězeňské služby INPE v přeplněném vězení v Limě vznikla vzpoura kvůli nedostatečným opatřením proti šíření covid-19. Vězni založili požáry v křídlech vězení Miguel Castro Castro. Televizní záběry ukazují vězně držící transparenty s nápisy: „Chceme žít, ale mimo tyto zdi“ a „Právo na život“. Jiné záběry ukazovaly vězně na střechách vězení během střetu s policií, která použila i slzný plyn a střelné zbraně.

    Do večera vzpouru potlačilo asi 200 policistů a 70 vojáků, bylo zraněno pět policistů a 60 vězňů.

    Foto: Profimedia.cz

    Pohled na vězení Miguel Castro během nepokojů, které vypukly kvůli nedostatečným opatřením proti šíření covid-19.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy