Hlavní obsah

Čína provedla zkoušku přepravního dronu. Bezpilotní letouny nahrazují přítomnost člověka

Čína provedla zkoušku přepravního dronuVideo: AP

 

Reklama

Čína otestovala přepravní dron AT200. Stroj vzlétl ve čtvrtek z letiště na severozápadě čínského města Si-an, hlavního města provincie Šen-si. Po dokončení testu se stane prvním velkým přepravním dronem na světě.

Článek

Doručovací dron AT200, vyvinutý Čínskou akademií věd a dalšími institucemi, při zkušebním letu udělal dva kruhy na obloze. Ve vzduchu zůstal po dobu 26 minut. V průběhu zkušebního letu byl podrobně monitorován vědci a inženýry.

Bezpilotní letouny se často označují jako drony či UAV (Unmanned Aerial Vehicle neboli vzdušné dopravní prostředky bez posádky). Dron dokáže díky mnoha kamerám a senzorům letět bez lidského zásahu. Podobné technologie se objevují hlavně u armády.

Letoun o přibližné velikosti 12 metrů byl podle čínské televize CCTV zatížen maximální nosností, tedy 1500 kilogramy. Při testu letěl dron rychlostí 313 kilometrů v hodině a dosáhl přibližné výšky 6 kilometrů. Velkou výhodou je schopnost vzletu a přistání na krátké dráze. Letounu stačí vzdálenost cca 200 metrů, což usnadní lety do horských oblastí nebo na malé ostrovy.

Na výrobě se podíleli konstruktéři a inženýři z několika čínských institutů, jako je Institut inženýrské termofyziky Čínské akademie věd a Institut AVIC Xi'an. Na projektu se podílela společnost SF Express, která je druhou největší kurýrní službu v Číně, hned po státním China Post.

Člověk v pozici pilota začíná být stále více nahrazován automatizovanými systémy. Signály jsou díky bezdrátovým senzorům přenášeny vzduchem i několik kilometrů. Reálná přítomnost člověka v letadle je potom téměř zbytečná a z mnoha ohledů nevýhodná.

Bezpilotní letouny se rozlišují dle způsobu použití. Můžeme se tak setkat se speciálními průzkumnými modely, logistickými transportéry pro přepravu materiálu nebo i bojovými prostředky, které jsou vybaveny zbraňovými systémy. Stejně jako u jiných strojů této kategorie se už často dává přednost vícefunkčním typům, které mají větší možnosti použití a jejich výbavu lze snadno modifikovat dle potřeby.

Reklama

Doporučované