Hlavní obsah

Čína rapidně sníží počet horolezců, které pustí na Mount Everest. Horu čeká generální úklid

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Letos se na Everest z čínské strany podívá pouhých 300 horolezců.Video: Šimon Felenda, Shutterstock.com

 

Nejvyšší horu světa čeká jarní úklid. Na severní straně vrcholu Mount Everest chce proto Čína limitovat počet horolezců, které na něj pustí. Tento rok má jít zhruba o 300 osob.

Článek

Čína chce dramaticky omezit počet horolezců, kteří tento rok budou moci z její strany vystoupat na nejvyšší horu světa Mount Everest. Informaci přinesl britský The Independent.

Celkem dostane možnost zdolat vrchol ze severní strany zhruba 300 horolezců. Podle dostupných statistik horu v průměru za rok navštíví až 60 000 lidí, na její vrchol se ale například dostalo v roce 2017 pouhých 648 odvážlivců.

Příčinou omezení je úklid Mount Everestu. Na velikánovi se totiž hromadí plasty, plechovky, kyslíkové bomby nebo stany. Čína s Nepálem odsud musí odklízet také exkrementy a mrtvé horolezce.

Nejvíce z nich zemře ve výšce nad 8 000 metrů. The Independent také zveřejnil údaje z loňského roku, kdy z hory bylo odklizeno téměř třicet kilogramů lidských exkrementů.

Everest oficiálně měří 8 848 metrů. Jde o nejvyšší horu v pohoří Himálaj a zároveň o nejvyšší horu na světě. Z hlediska hranic leží Everest mezi Nepálem a Čínskou lidovou republikou.

Doporučované