Hlavní obsah

Čína vrací úder. Nová cla na výrobky z USA se dotknou zboží za 3 miliardy dolarů

Čína zavedla až pětadvacetiprocentní cla na 128 výrobků z USA.Video: Jolana Humpálová, AP

 

Reklama

Čína uvalila cla na 128 výrobků z USA. Varuje Spojené státy, aby se vyhnuly obchodní válce. Peking už v březnu varoval, že kvůli clům na dovoz oceli a hliníku do USA zavede podobné obchodní restrikce.

Článek

Čína od pondělka zavedla cla ve výši až 25 procent na 128 výrobků ze Spojených států. Už dříve avizovaným krokem reagoval Peking na uvalení cel na dovoz oceli a hliníku do USA, které v březnu nařídil prezident Donald Trump. S odvoláním na čínské ministerstvo financí o tom informovala agentura Reuters. Čínská cla se týkají mimo jiné amerického mraženého vepřového, vína, některého ovoce a ořechů.

Čína už na konci března USA vyzvala, aby se stáhly z okraje propasti a vyhnuly se hrozící obchodní válce. Již tehdy avizovala, že v odpovědi na uvalení cla na ocel a hliník zavede podobné opatření, které postihne import amerického zboží v hodnotě tří miliard dolarů (62 miliard korun).

Na některé ovoce a ořechy, například jablka a mandle, Peking s platností od pondělí uvalil clo ve výši 15 procent, na osm produktů včetně vepřového dokonce ve výši 25 procent.

„Pozastavení celních ústupků ze strany Číny je legitimní akcí přijatou na základě pravidel Světové obchodní organizace (WTO) za účelem ochrany čínských zájmů,” uvedlo čínské ministerstvo financí. Oba státy jsou členy WTO.

Prezident Donald Trump na konci března podepsal dekret, který by mohl vést k uvalení cel na dovoz čínského zboží v hodnotě až 50 miliard dolarů. Opatření je reakcí na údajné čínské krádeže amerického duševního vlastnictví. Peking toto obvinění odmítá.

Cla na dovoz ocele a hliníku prezident Trump podepsal 8. března. Výjimku dostaly Argentina, Austrálie, Brazílie, Kanada, Mexiko a Jižní Korea a na poslední chvíli dočasně také země Evropské unie.

Reklama

Doporučované