Hlavní obsah

Čína: Vystrčilova cesta na Tchaj-wan byla otevřenou provokací

Foto: Repro: Senát

Přílet Miloše Vystrčila a dalších na Tchaj-wan.

Reklama

V dopise to napsala čínská ambasáda v ČR v reakci na Vystrčilovo setkání s tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen.

Článek

Cesta předsedy českého Senátu Miloše Vystrčila na Tchaj-wan byla otevřenou provokací, jež není politikou české vlády, a způsobila újmu vzájemným vztahům.

V dopise zveřejněném na svém twitterovém účtu to dnes napsala čínská ambasáda v ČR v reakci na Vystrčilovo setkání s tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen.

Vystrčil podle ambasády přes nesouhlas české i čínské strany podpořil separatistické síly na Tchaj-wanu, který Peking považuje za svou vzbouřenou provincii. Zastupitelský úřad uvádí, že vláda ČR se od Vystrčilovy cesty jasně distancovala a jeho kroky tak nezastupují její politiku.

„Doufáme, že česká strana uzná vážnou újmu, kterou tato návštěva způsobila čínsko-českým vztahům, a neprodleně přijme opatření k odstranění nepříznivých dopadů tohoto nesprávného činu,“ píše se dále ve vyjádření.

Sdělení se rovněž obrací na činitele Tchaj-wanu, kteří údajně „stojí za manipulací Vystrčila“. Ambasáda uvádí, že Tchaj-wan je neoddělitelnou součástí Číny a že „separatistické aktivity“ nepřinesou žádné výsledky. Cchaj Jing-wen pak podle úřadu není prezidentkou, ale pouze vůdkyní čínského regionu Tchaj-wan.

Vystrčilova návštěva vyvolala široký mezinárodní ohlas. Cesty na Tchaj-wan na vysoké politické úrovni jsou totiž vzhledem k hlasitému odporu Číny poměrně vzácné. Peking cestu předsedy horní komory parlamentu ČR po celou dobu hlasitě kritizoval.

Čínský ministr zahraničí Wang I pak druhému nejvyššímu ústavnímu činiteli ČR vzkázal, že ho Čína donutí zaplatit vysokou cenu za to, že porušil princip jedné Číny. Vystrčil odmítl, že by porušil vzájemné dohody. Čínské vyjádření tehdy odmítly nejen česká diplomacie, ale také Německo, Francie i slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

Reklama

Související témata:

Doporučované