Hlavní obsah

Činoherní klub s novým uměleckým šéfem plánuje čtyři premiéry

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Uměleckým šéfem pražského Činoherního klubu se od nové divadelní sezony stává Martin Finger. V divadle působí jako herec osm let. Činoherní klub na začínající sezonu naplánoval čtyři premiéry, z toho jednu českou a jednu světovou.

Článek

Uvede drama Equus Petera Shaffera, dramatizaci románu Takise Würgera Stella, komedii Ošklivec Marii von Mayenburga a titul Linda Vista Tracyho Lettse. ČTK to dnes řekla mluvčí divadla Linda Skarlandtová.

„Sezona 2020/21 je v našem divadle v mnoha ohledech plná změn. Jako nový umělecký šéf jsem ji se svým týmem připravil s vědomím, že navazovat na tradici Činoherního klubu je nelehký úkol. Ale já se na něj těším,“ uvedl Finger. Ke čtyřem avizovaným premiérám napsal, že s novou energií přijdou režiséři Tomáš Loužný a Braňo Holiček. Dalších dvou inscenací se ujmou Ondřej Sokol a Martin Čičvák, kteří jsou s Činoherním klubem spjati mnoho let.

Dramaturgyně divadla Markéta Kočí Machačíková doplnila, že relativně rozdílné texty plánovaných premiér mají jako tematickou linku změnu či nový začátek. První premiérou bude 24. září drama Petera Shaffera Equus v režii Martina Čičváka s herci Pavlem Kikinčukem, Ondřejem Rychlým, Janem Sklenářem, Lenkou Skopalovou, Ladou Jelínkovou a Annou Kameníkovou. Peter Shaffer (1926 až 2016) byl britský dramatik a scenárista, který získal řadu ocenění. Vedle divadelních cen to byl v roce 1985 Oscar za scénář k filmu Amadeus, který režíroval Miloš Forman.

Hru Equus napsal v roce 1973. Po uvedeních v Národním divadle v Londýně a na newyorské Brodwayi vznikla v roce 1977 filmová adaptace s Richardem Burtonem a Peterem Firthem v hlavních rolích. Vypráví o renomovaném psychiatrovi, který řeší případ mladíka, jenž oslepil šest koní kovovým bodcem. Psychiatr je postaven před nelehký úkol pokusit se odhalit a snad i pochopit, co ho k činu vedlo. Hra se zabývá tím, co je ještě normální a co už je extrémní, kdo o tom rozhoduje, kdy se vášeň mění v posedlost nebo zda je možné ji rozumem vysvětlit.

Adaptaci románu Takise Würgera Stella připravuje pro Činoherní klub dramaturg Karel František Tománek ve spolupráci s režisérem Tomášem Loužným a s herci Barborou Bočkovou, Vojtěchem Hrabákem, Janem Hájkem, Lucií Žáčkovou, Vladimírem Kratinou a Pavlem Kikinčukem. Světovou premiéru bude mít inscenace v prosinci 2020.

Premiéra inscenace Ošklivec bude na přelomu února a března 2021 v režii Braňa Holička. V titulní roli diváci uvidí Vojtu Kotka, v dalších rolích Václava Šandu, Martu Dancingerovou a Martina Fingera. Inscenaci hry Linda Vista uvede Činoherní klub v dubnu 2021 v české premiéře. V režii Ondřeje Sokola se představí Vasil Fridrich, Sandra Černodrinská, Lucie Žáčková, Markéta Stehlíková, Dalibor Gondík, Ondřej Malý a další.

Reklama

Související témata:

Doporučované