Hlavní obsah

Čínský miliardář kritizoval pekingský režim. Dostal 18 let

Foto: Profimedia.cz

Čínský miliardář Sun Dawu ve svém zemědělském podniku v provincii Che-pej.

Reklama

Prominentní čínský podnikatel a hlasitý kritik tamní vlády Sun Dawu byl ve středu odsouzen k 18 letům vězení. „Vyvolával spory a působil potíže,“ stojí v oficiálním prohlášení soudu.

Článek

Sedmašedesátiletý Sun Dawu řídil největší čínský soukromý zemědělský podnik, který se nachází v provincii Che-pej na severu země. Jeho společnost je jednou z vůbec největších, která v zemi působí. V minulosti se miliardář často vyjadřoval k tematice lidských práv a politicky citlivým tématům. Teď bude mít nejspíš 18 let čas zpytovat svědomí.

Dawu byl stejně jako mnozí aktivisté shledán vinným z „vyvolávání sporů a působení potíží“. Další obvinění proti němu zahrnují nelegální zabírání zemědělské půdy, shromažďování davu k útoku na státní aparát a bránění vládním pracovníkům ve výkonu jejich činnosti. Úřady miliardářovi také udělily pokutu ve výši 3,11 milionu čínských jüanů, což je v přepočtu více než 10 milionů korun.

Zadržen byl společně se svými příbuznými a obchodními partnery údajně minulý rok. Důvodem měly být spory o pozemky s vládně řízenou firmou. Při tehdejším incidentu se zasahující policií došlo ke zranění desítek zaměstnanců, vyplývá z tehdejší zprávy agentury AFP.

Miliardář Dawu má údajně blízko k některým prominentním čínským disidentům, v minulosti často kritizoval vládní politiku týkající se venkova. Jako jeden z mála otevřeně obvinil vládu z toho, že utajuje vypuknutí epidemie africké prasečí chřipky. Ta v roce 2019 v zemi zabila více než 100 milionů prasat, a zdevastovala tak velkou část zemědělské výroby, zasáhla mimo jiné i Dawovu farmu. V rozhovoru pro CNN tehdy Dawu uvedl, že vláda se uvolila k opětovnému testování jeho prasat až poté, co začal na internetu publikovat fotky mrtvých zvířat.

Obvinění vznesená proti své osobě Dawu během přípravného řízení odmítl a sám sebe popsal jako „příkladného člena komunistické strany“. Údajně ale přiznal, že několikrát pochybil, například tak, že sdílel některé věci online. „Styl, jakým můj případ nyní vyšetřují, způsobuje utrpení mým blízkým a radost těm, kteří nás nesnášejí. Obvinění, jakkoliv jsou vážná, si přeji vzít pouze na sebe výměnou za propuštění ostatních. Jsme lidé, kteří přispěli k rozvoji čínské společnosti,“ řekl pro BBC Dawu.

Čína v poslední době tvrdě zasahuje proti podnikatelům, kteří se otevřeně vyjadřují k situaci v zemi. Dawu je zatím posledním odsouzeným v sérii udělovaných trestů. Momentálně provádí vláda vyšetřování ve velkých technologických firmách, jakými jsou například Alibaba, Didi nebo Tencent.

Reklama

Související témata:

Doporučované