Hlavní obsah

Čínský prezident jmenoval v Hongkongu novou správkyni, akt se neobešel bez potyček

Inauguraci nové správkyně Hongkongu doprovází protestyVideo: Reuters, Ruptly

 

Reklama

Novou správkyní se stala Carrie Lamová. Peking přislíbil, že kapitalistický systém bude v městě zachován beze změny po „nejméně" 50 let.

Článek

Čínský prezident Si Ťin-pching dnes oficiálně uvedl do funkce nově zvolenou správkyni Hongkongu Carrie Lamovou. Ceremoniál se uskutečnil v rámci 20. výročí předání Hongkongu pod správu Číny. V ulicích města došlo ke střetům stoupenců Pekingu s prodemokratickými demonstranty.

Prezident ve svém projevu varoval, že podkopávání autority Pekingu je naprosto nepřípustné. Rovněž uvedl, že jakékoliv snahy sabotovat pevninskou Čínu překračují všechny meze. Si také zdůraznil, že by Hongkong měl posílit svou bezpečnost a vlasteneckou nauku na školách. Podle AP jeho slova byla narážkou na návrhy zákona, kterým opozice dlouhodobě vzdoruje. Prezident ale rovněž prohlásil, že Hongkong je nyní svobodnější než dříve.

V posledních letech v Hongkongu podle agentury AP roste politické napětí. V roce 2014 vyšlo do ulic několik desítek tisíc lidí, kteří požadovali demokratické reformy. Peking však demonstrantům naznačil, že jim ustupovat nehodlá.

„Označovat vše za politické a cíleně vytvářet rozdíly a spory, problémy nevyřeší," řekl Si Ťin-pching s tím, že Hongkong nesmí zničit neuvážená rozhodnutí a vnitřní spory. Podle agentury AP šlo pravděpodobně o nejtvrdší výrazy, jaké čínský prezident použil ve vztahu k prodemokratickým iniciativám v Hongkongu.

Čína Hongkongu při přechodu pod správu Pekingu v roce 1997 slíbila - v duchu principu „jedna země, dva systémy" - vlastní právní systém, omezenou demokracii s politickými stranami a práva, jako je svoboda shromažďování a projevu. Peking také přislíbil, že kapitalistický systém bude v městě zachován beze změny po „nejméně" 50 let.

Demokratická opozice se ovšem obává, že rostoucí vliv Číny liberální tradici narušuje. Aktivisté, zejména mladá generace, už léta volají po větší politické svobodě.

Krátce před dnešním ceremoniálem se uskutečnil protest prodemokratických aktivistů. Na místě se s aktivisty střetli stoupenci Pekingu. Mezi policií a prodemokratickými demonstranty následně proběhla tvrdá potyčka a po hodině byl protest rozpuštěn- úřady ho označily za nelegální. Představitelé prodemokratické strany Demosisto BBC sdělili, že úřady devět aktivistů zadržely. Mezi zadrženými je zřejmě i Joshua Wong, tvář prodemokratického hnutí a vln protestů, jež v roce 2014 trvaly 79 dnů.

Po třídenní návštěvě čínský prezident krátce po slavnostním ceremoniálu z Hongkongu odletěl. Na letiště se s ním loučila skupina školáků v červených kšiltovkách a s čínskými vlajkami.

Reklama

Doporučované