Hlavní obsah

Čínský tým zdravotnických expertů míří do KLDR, má pomoct vůdci

Foto: AFP PHOTO / KCNA VIA KNS, Profimedia.cz

Severokorejský vůdce Kim Čong-un.

Reklama

Čína vyslala do Severní Koreje tým zahrnující zdravotnické odborníky, který má radit severokorejskému vůdci Kim Čong-unovi, uvedla to agentura Reuters. Tato cesta přišla v době, kdy se objevují spekulace o vůdcově zdraví.

Článek

Delegace vedená vysokým členem oddělení pro mezinárodní vztahy čínské komunistické strany podle zdrojů odjela z Pekingu do Severní Koreje ve čtvrtek. Oddělení pro mezinárodní vztahy je hlavním čínským úřadem zabývajícím se vztahy se sousední Severní Koreou. Zdroje chtěly zůstat v anonymitě kvůli citlivosti záležitosti. V oddělení pro mezinárodní vztahy nebyl k zastižení nikdo, kdo by se ke zprávě vyjádřil, a čínské ministerstvo zahraničí na žádost o komentář neodpovědělo, uvedla agentura Reuters.

Webový portál sídlící v Soulu Daily NK, který údajně získává informace od severokorejských přeběhlíků, na počátku tohoto týdne napsal, že Kim se zotavuje z kardiovaskulárního zákroku, který prodělal 12. dubna. Odvolával se na nejmenovaný zdroj z KLDR. Jihokorejští úředníci a úředníci z čínského oddělení pro mezinárodní vztahy ale zpochybnili následné zprávy, naznačující, že Kim je po operaci ve vážném stavu. Jižní Korea uvedla, že nezaznamenala žádné známky nezvyklé činnosti v KLDR. Také americký prezident Donald Trump ve čtvrtek bagatelizoval zprávy o tom, že by Kim měl být vážně nemocný.

Jihokorejský zdroj v pátek řekl agentuře Reuters, že podle jejich zpravodajských složek Kim žije a pravděpodobně se brzy objeví. Úředník napojený na americké zpravodajské služby uvedl, že o Kimovi je známé, že má zdravotní problémy, není však důvod k tomu věřit, že je vážně nemocný nebo není schopný se znovu objevit na veřejnosti.

Severní Korea je jednou z nejvíce izolovaných a uzavřených zemí světa. Zdraví jejích vůdců je považováno za záležitost státní bezpečnosti. Agentuře Reuters se nepodařilo nezávisle potvrdit detaily o Kimově místě pobytu nebo stavu. Severokorejská státní média naposledy informovala o Kimově pobytu 11. dubna. Neukázala ho však při oslavách narozenin jeho dědečka a zakladatele KLDR Kim Ir-sena 15. dubna, což je v zemi důležité výročí.

Severokorejská média přestala informovat o Kimovi i dříve. V roce 2014 o něm nemluvila měsíc a na pozdějších záběrech státní televize kulhal. Spekulace o zdraví Kima, kterému je nyní pravděpodobně 36 let, vyvolávají skutečnosti, že silně kouří, od nástupu do funkce přibral a v jeho rodinné anamnéze jsou kardiovaskulární problémy.

Čína je hlavním spojencem Severní Koreje a je důležitá pro přežití její ekonomiky těžce zasažené sankcemi OSN. Má také velký zájem o stabilitu v zemi, se kterou má dlouhou hranici.

Reklama

Doporučované