Hlavní obsah

Cítíme se ohroženi, volají o pomoc zdravotně postižení. Blatný nereaguje

Foto: Profimedia.cz

Lidé na vozíku trpí nedostatečnou ventilací plic, což je řadí mezi ohroženou skupinu.

Reklama

Cítíme se být velmi ohroženi, říká předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása. Podle něj vláda zapomněla na očkování chronicky nemocných.

Článek

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR sepsala prohlášení, které v úterý rozešle ministrům. Zlobí se na vládu, že na zdravotně postižené zapomněla v otázce očkování.

„Ve čtvrtek se sešlo předsednictvo Národní rady osob se zdravotním postižením, aby posoudilo současný stav očkování proti covidu-19. Došli jsme k názoru, že žádná restriktivní opatření nedokážou ochránit ty lidi, kteří jsou na tom nejhůř, tedy lidi s chronickým rizikovým postižením, a je potřeba je co nejrychleji naočkovat,“ vyjádřil se k tomu předseda rady Václav Krása na tiskové konferenci. Podle něj pro chronicky rizikově nemocné má covid fatální následky.

Podle Krásy je ale v systému očkování chaos. Problém vidí především v odlišných vyjádřeních národní koordinátorky očkování Kateřiny Baťhové a ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO).

„Národní koordinátorka očkování mi slíbila, že od prvního března se budou moci registrovat i osoby, které mají chronické rizikové postižení,“ vysvětluje Krása. „Následně nato jsme se ale dozvěděli, že ty registry pro ty chronicky nemocné otevřené nebudou,“ pokračuje.

Snažil se proto kontaktovat i ministra zdravotnictví Blatného. „Musím říct, že možnost jednat s panem ministrem je velmi obtížná. Pouze mi potvrdil smskou, že ty registry nebudou otevřeny pro chronicky rizikové pacienty a že se budou pouze registrovat lidé starší 70 let,“ řekl Krása a podivuje se, jak je možné, že každý říká něco jiného.

„Druhá nejohroženější skupina jsou chronicky nemocní“

Podle Krásy přitom chronicky rizikově nemocní představují nejohroženější skupinu hned po lidech starších 80 let. „Jsou to samozřejmě lidé, kteří mají velké dechové problémy. Teď mi psala například jedna paní, které je 64 let a má silnou respirační insuficienci (dechová nedostatečnost) a k tomu astma. Říkala, že je zavřená doma a vůbec neví, kdy se k očkování dostane,“ popisuje Krása jeden z případů.

Mezi další ohrožené ale podle něj patří například lidé, co prodělali nebo prodělávají onkologické onemocnění, lidé s onemocněním srdce, ale i lidé, co jsou na vozíku, kteří podle něj trpí nedostatečnou ventilací plic. On sám s tím má veliké problémy.

„Proto jsme se rozhodli sepsat toto prohlášení, které dnes odešleme příslušným vládním činitelům,“ vysvětluje Krása.

Foto: Národní rady osob se zdravotním postižením ČR

Text prohlášení Národní rady osob se zdravotním postižením ČR.

Foto: Národní rady osob se zdravotním postižením ČR

Text prohlášení Národní rady osob se zdravotním postižením ČR.

Stejně tak Krása upozorňuje, že lidé, kteří mají dechové problémy, nemohou nosit respirátory. „Já například respirátor mít nemohu vůbec. Budu muset nosit nanoroušku,“ popisuje svůj případ Krása a upozorňuje na to, že některým lidem je tento typ ochrany zapovězen.

Sežeňte vakcíny, žádají zdravotně postižení

V prohlášení požadují, aby se vláda snažila sehnat co největší množství vakcín, aby mohla řádně očkovat. „Chceme, aby se vláda snažila za každou cenu sehnat největší množství očkovacích látek a zároveň aby očkování probíhalo prostřednictvím praktických lékařů,“ říká Krása.

Podle něj praktičtí lékaři nejlépe vědí, kdo vakcínu nejvíce potřebuje, a jsou pro mnoho lidí lépe dostupní než očkovací centra.

„My se opravdu cítíme být velmi ohroženi,“ prohlašuje Krása. „Je tu 50 000 lidí ve velmi rizikovém stavu a vůbec se o nich nemluví,“ pokračuje. Podle něj jsou tito lidé zavření doma, protože mají strach, že se nakazí.

Reklama

Doporučované