Hlavní obsah

Zásadní změna v očkování. Od března do akce naplno nastoupí praktici

Foto: Profimedia.cz

Praktici se mají zapojit do očkování prvního března.

Reklama

Praktičtí lékaři se podle zjištění Seznam Zpráv od března připojí po bok očkovacích center. Dostanou také možnost registrovat k očkování spádové pacienty. V informačním systému uvidí, kdo už vakcínu dostal nebo koho mohou oslovit.

Článek

Očkování proti covidu-19 dozná výrazných změn. Od začátku března do něj naplno zasáhnou praktičtí lékaři. Nově se zapojí i do online objednávkového systému. Informaci Seznam Zprávám potvrdil vládní zmocněnec pro IT a digitalizaci Vladimír Dzurilla a několik krajských koordinátorů vakcinace.

Systém praktikům také umožní registrovat své spádové pacienty. Především starším lidem tak odpadne stres při objednávání na internetu. „Praktici z informačního systému přesně poznají, kdo z jejich pacientů už je naočkovaný, kdo už má termín zaregistrovaný a komu mohou zavolat s nabídkou očkování,“ popsal Dzurilla.

Tým informatiků nyní kromě zapojení praktiků řeší také takzvané závory. Právě ty mají v systému zaručit, aby se na daném očkovacím místě dostávalo na zájemce postupně – tedy podle vakcinační metodiky ministerstva zdravotnictví, která určuje pořadí očkovaných ve skupinách podle věku či profese. „Finišujeme právě v tom, aby systém uměl rozlišovat jednotlivé skupiny. Řešíme i povolání, protože v dalších etapách přijdou na řadu třeba profese z kritické infrastruktury a podobně,“ vysvětlil Dzurilla.

Zájemce si při registraci vybere preferované očkovací místo. A pokud v daném místě bude k dispozici vakcína, systém umožní zvát zájemce postupně – podle jejich věku, profese či anamnézy. „Rychlost v registraci nebude znamenat prioritu. Není to tak, že ten rychlejší se k vakcíně dostane dřív,“ zdůraznil vládní zmocněnec.

Praktičtí lékaři navíc nově pomohou s očkováním těch, kteří nemají důvěru ve velká očkovací centra nebo se nechtějí stresovat s internetovým objednávkovým systémem.

Po větším zapojení praktiků už několik týdnů volali někteří hejtmani i část veřejnosti. Sami lékaři avizovali, že jsou připraveni denně naočkovat minimálně 50 tisíc zájemců. Doposud nebylo zřejmé, proč se vláda jejich nabízené pomoci brání.

Podle informací Seznam Zpráv za tím kromě nedostatku vakcín stálo právě dolaďování IT systému. „Premiér říká, že tím v březnu skončí určitý chaos nechaos, protože už všechna očkování půjdou přímo přes centrální registr,“ popsal koordinátor očkování pro Zlínský kraj Jiří Lučan.

Tamní region zvolil už na začátku roku oproti jiným krajům vlastní cestu. Do očkování stihl zapojit desítky praktiků ještě před vznikem ministerské očkovací strategie, která rozprostřela očkovací centra napříč republikou. „Praktici jsou u nás nyní prodloužené ruce očkovacích center. Nově budou objednávat vakcíny přímo i pro pacienty. Věříme, že systém bude od prvního března plně funkční,“ doplnil Lučan.

V tomto týdnu do středy v kraji dostaly téměř čtyři stovky lidí starších 80 let ve svých ordinacích vakcínu AstraZeneca. Díky snadnému skladování a transportu se jeví pro praktiky jako nejvýhodnější. I přes debaty o její účinnosti u nejstarší části populace očkování od této firmy senioři odmítají výjimečně. Zlínský kraj v pondělí rozdělil 1 200 dávek mezi 60 praktiků. V kraji je asi 290 praktických lékařů, do očkování se chce zapojit 255 z nich.

Další kraje přitom zapojení praktiků delší dobu žádaly neúspěšně. „Jakmile dostaneme povolení, převážná část látky AstraZeneca půjde mezi praktické lékaře. Máme signály, že senioři starší 80 let mají zájem se očkovat u svých praktiků, aby nemuseli nikam dojíždět,“ řekla koordinátorka očkování pro Olomoucký kraj Jarmila Kohoutová.

V regionech tak jen čekají na povolenku z ministerstva zdravotnictví a rozjezd nového systému. „Přes národní koordinátorku jsme se dohodli, že budeme postupovat jednotně v celé republice, ať to má řád,“ doplnila Kohoutová.

Očkování v ordinaci si v lednu pilotně otestoval také třeba Jihomoravský kraj v Těšanech na Brněnsku. Úředníci sezvali lidi do místního zdravotnického střediska, senioři se nemuseli registrovat přes internet ani cestovat do vzdálenějších očkovacích center, k nimž často nemají důvěru. O vakcínu tam projevilo zájem 90 procent oslovených lidí nad 80 let. „Tohle je cesta, jak vakcínu dostat k většině těchto lidí,“ pochvaloval si hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich (KDU-ČSL).

Jenže pak si postěžoval, že kraj dostal s rozšiřováním projektu od vlády v čele s premiérem stopku. „Podle něho se s praktickými lékaři počítá, až budou proočkovány prioritní skupiny,“ uvedl tehdy Grolich s tím, že není jasné, kdy k tomu dojde.

Premiér však trval na centrální evidenci. „Kdybychom měli povolení od ministerstva, tak bychom vakcíny praktikům rozváželi. Ministerstvo nás přesvědčovalo, ať se o to nyní nestaráme, že je potřeba připravit centrální registrační systém, aby s ním mohli praktičtí lékaři pracovat. Mají prý představy o tom, jak by se s AstrouZenekou mělo pracovat,“ uvedl náměstek hejtmana Vysočiny pro oblast zdravotnictví Vladimír Novotný (ČSSD).

Jak už Seznam Zprávy avizovaly, od prvního března se budou k očkování nově registrovat také učitelé a lidé starší 70 let. „Jednak si chceme ověřit zájem. Zároveň máme z některých krajů informace, že už budou mít do konce měsíce první dávkou naočkovanou prioritní skupinu lidí nad 80 let a zdravotníků. To je důvod, proč registraci otevřeme pro další skupiny,“ upřesnil Dzurilla.

Reklama

Doporučované