Hlavní obsah

Už nic neřeknu. Vyhozený Prymula si po fotbale naordinoval mlčení

Foto: vlada.cz

„Asi mám být jen doma,“ komentoval svou účast na fotbalovém zápase Roman Prymula.

Reklama

Andrej Babiš s Romanem Prymulou ukončil spolupráci poté, co epidemiolog navštívil exkluzivní fotbalové utkání v den, kdy tvrdil, že nejlepší by byl tvrdý lockdown. Ten teď vzkazuje, že se k epidemii už vyjadřovat nebude.

Článek

Jeho úvahy v médiích byly jakýmisi pokusnými balonky. Zmiňoval, že by bylo dobré zavést tvrdší opatření, než jaká vláda právě prosazovala. Aktuálně při jednáních o tom, jak se bude rozvolňovat, mluvil o tom, že by bylo dobré zavést na dva až tři týdny tvrdý lockdown. V tentýž den ale zašel Roman Prymula, dosud premiérův poradce, na fotbalový zápas Evropské ligy na Slavii a Andrej Babiš s ním ukončil spolupráci.

Sám Prymula to komentoval následovně: „Ano, byl jsem s dvě hodiny starým negativním testem a respirátorem na legálním fotbalovém zápase s povolenou návštěvou diváků. Podotýkám, že jsem letos neměl žádnou dovolenou, natož zahraniční. Zdá se, že já smím být pouze doma.“

A teď sám sobě naordinoval mlčení. Jako epidemiolog měl vystoupit například ve vysílání Radiožurnálu nebo CNN Prima News. Do obou redakcí vzkázal, že vzhledem k odchodu ze všech veřejných funkcí se k epidemii už nebude vyjadřovat.

Pro připomenutí. Ve čtvrtek odpoledne v rozhovoru prohlásil: „Dostáváme se na nějaké rozcestí, kde si opravdu musíme říct, a ono těch řešení už není opravdu moc, buď tady bude krátkodobá tvrdá restrikce, dva až tři týdny, a pak uvolnění, nebo budeme v režimu, v jakém jsme,“ prohlásil Prymula.

Podobná situace se odehrála loni na podzim, kdy vyzýval v roli ministra zdravotnictví národ, ať dodržuje opatření. A pak byl přistižen na noční schůzce s Jaroslavem Faltýnkem v zavřené restauraci na Vyšehradě.

I tenkrát jej stála kauza místo. A nahradil jej současný ministr Jan Blatný.

Stejně jako tehdy i tentokrát byl premiér velmi rychlý. K fotbalu se vyjádřil jen pár desítek minut po posledním hvizdu píšťalky.

„Pan Prymula je velký odborník na epidemie, sociální inteligenci ale postrádá. Tohle je prostě opět špatně. Vůči fotbalovým fanouškům, kteří nemůžou na stadion, i lidem, po kterých teď chceme, aby byli hlavně doma. Nemluvě o tom, že to zase působí papalášsky. Domluvili jsme se na ukončení spolupráce, protože tohle není možné,“ napsal Babiš na svém facebookovém profilu.

Reklama

Doporučované