Hlavní obsah

Cla na evropské zboží nezůstanou bez odvety. CK Neckermann vyplatila českým klientům už 5 milionů

Den v ekonomice, zpravodajský pořad Televize Seznam.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Přehled nejdůležitějších zpráv ze světa byznysu z pátku 18. října 2019.

Článek

Desítkám tisíc podnikatelů hrozí, že dostanou až půlmilionovou pokutu. Kvůli EET. Končí totiž platnost prvních certifikátů pro elektronickou evidenci tržeb vydaných před třemi lety, ty se ale automaticky neobnovují. Objevují se tak první případy, kdy podnikatel inkasuje tržbu, ale stát o tom neví. Finanční správa na konec platnosti první vlny vydaných certifikátů upozornila letos v září. Podnikatelé si mohou o nový certifikát zažádat zdarma přes web.

Ode dneška mají platit dodatečná desetiprocentní americká cla na evropské zboží, jako odveta za nezákonnou podporu evropského výrobce letadel Airbus. Cla jakožto kompenzaci schválila Spojeným státům Světová obchodní organizace. Jde o cla na dovoz zboží z Evropské unie v hodnotě 7,5 miliard dolarů ročně. Detaily v rozhovoru za chvíli.

Česko uspělo v mezinárodním sporu s insolvenčním správcem zkrachovalé společnosti Viktoriagruppe. Ta vyhlásila bankrot v roce 2014. Před úpadkem se podařilo české finanční a celní správě zajistit pohledávky na zaplacení daní zástavami na nemovitostech, které měla společnost v České republice. Podle soudního verdiktu nemůže německý soud rozhodovat o zástavách na českém území. Daňové pohledávky českých orgánů budou spláceny přednostně.

Česká cestovní kancelář Neckermann, dceřinná společnost zkrachovalé nejstarší cestovní kancelář na světě Thomas Cook k dnešnímu dni vyplatila přes 5 milionů korun klientům, kteří kvůli problémům nemohli odcestovat na dovolenou. Částka ale není konečná, celková suma ještě poroste. S CK Neckermann je v zahraničí aktuálně asi 100 Čechů, zájezdy má prodané i na první polovinu příštího roku.

Po krachu Thomase Cooka musela cestovní kancelář řešit řadu případů, kdy hoteliéři vyhazovali hosty na ulici nebo je nutili složit finanční jistiny. Největší problémy byly na Maltě, v Řecku, Španělsku a Turecku.

CK Neckermann proto posílila svoji nonstop linku a o své budoucnosti na českém trhu vyjednává s německou protistranou a investory.

Společnost AmRest spravující v Česku řetězce KFC a Burger King pracuje na stoprocentní náhradě plastů ve svých restauracích. Nahradit recyklovatelnými materiály nechce jen brčka, ale i příbory, kelímky a tácky. Než bude vývoj lepšího materiálu hotov, KFC alespoň zavedlo dílčí opatření: brčko a víčko jen na vyžádání u obsluhy. Největší konkurent AmRestu mezi fastfoody působícími v tuzemsku McDonald's už dílčí zkušenost má: před časem nahradil plastová brčka papírovými.

Velká Británie má poslední dva týdny na detaily před plánovaným opuštěním Evropské unie. Premiér Boris Johnson ale s dohodou není o nic blíže, než byla před ním Theresa Mayová. Z ní sice zmizela takzvaná irská pojistka, podle opozice ale ani tak dohoda není dostačující. Co se děje po dohodě Velké Británie a Evropské unie na upravených podmínkách brexitu, zjišťovala kolegyně Silva Friedmanová.

V roce 2020 se chystá velká výprava ze Starého kontinentu do Nového světa. Solární, plně autonomní loď Mayflower přepluje Atlantik z Anglie do Massachusetts.

Reklama

Doporučované